20. aprīlis, Sestdiena
Vārda dienas: Mirta, Ziedīte
Sākuma lapa » Sabiedrība » Profesors: Latvija šobrīd ir pavecu sieviešu valsts
Profesors: Latvija šobrīd ir pavecu sieviešu valsts
Autors: Apollo.lv / 21. marts 2013, 13:16
Latvija pašlaik ir pavecu sieviešu valsts, intervijā radio «Baltkom» secināja Rīgas Stradiņa universitātes profesors gerontologs  Jānis Zaļkalns.


«Lai sasniegtu cienījamu vecumu un augstu dzīves kvalitāti, nepieciešamas trīs lietas - veselība, sociālie kontakti un ekonomiskā situācija.Latvija pašlaik ir pavecu dāmu valsts. Sieviešu vidējais dzīves ilgums šeit ir 77,4 gadi, vīriešu vidējais dzīves ilgums ir 66,3 gadi. Starpība - 11 gadi!» atgādina profesors.

Zaļkalns norāda, ka vīriešu augsto mirstību ļoti ietekmē alkohola patēriņš.

«68% nāves gadījumu vīriešu vidū iemesls ir alkohols. Protams, ir arī citi iemesli - piemēram, dzīvē nav harmonijas. Agrāk pret to visi izturējās kā pret terminu no glancētiem žurnāliem, taču no harmonijas dzīvē daudz kas atkarīgs.Kā iespējams, ka veselam cilvēkam pēkšņi atklāj vēzi pēdējā stadijā? Nepieciešama harmonija, bet tas ir darbs ar sevi. Cilvēki bieži vien nevēlas to darīt,» stāsta profesors.

Zaļkalns tāpat uzskata, ka cilvēks nedrīkst pārtraukt attīstīt sevi pat cienījamā vecumā. «Tikko cilvēks sāk domāt, ka visu mūžu strādājis un beidzot pelnījis atpūtu, tas ir beigu sākums. Vajag plānot, organizēt savu dzīvi. Vecākiem cilvēkiem jāapmeklē kultūras pasākumi, jāskatās kino, jākontaktējas ar citiem,»  tā profesors.




Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Baltkom, Jānis Zaļkalns, Latvija, sievietes

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats