23. aprīlis, Otrdiena
Vārda dienas: Georgs, Jurģis, Juris
Sākuma lapa » Sabiedrība » Eksperts: Ēlertes nominēšana bija fundamentāla kļūda
Eksperts: Ēlertes nominēšana bija fundamentāla kļūda
Autors: Ilze Zālīte / NRA.lv / 15. marts 2013, 9:35
Ja Rīgas domes vēlēšanas notiktu jau rīt, vislielāko iedzīvotāju atbalstu baudītu partiju apvienība Saskaņas centrs/Gods kalpot Rīgai, par kuru balsotu vairāk nekā puse jeb 54,2% galvaspilsētas vēlētāju. Tā liecina pētījumu aģentūras Latvijas fakti veiktā aptauja.


Dramatisku reitinga kritumu pēdējos mēnešos piedzīvojis koalīcijas valdošais spēks, partija Vienotība, kas Saskaņas centra (SC) līderim Nilam Ušakovam kā Rīgas mēra amata kandidāti pretnostatījusi Sarmīti Ēlerti. Vēl pagājušā gada novembrī par Vienotību bija gatavi balsot 22,5% aptaujāto, bet dažu mēnešu laikā partijas atbalstītāju skaits strauji ir gājis mazumā, un šobrīd savas balsis par Vienotību būtu gatavi atdot vien 5,8% rīdzinieku.

Vienotība savu reitingu kritumu komentē nelabprāt. S. Ēlerte, aizbildinoties ar to, ka nav iedziļinājusies aptaujas datos, atteicās analizēt socioloģiskā pētījuma rezultātus. Arī partijas ģenerālsekretārs Artis Kampars sarunā ar Neatkarīgo uzsvēra, ka nevēlas komentēt nepārbaudāmus faktus. Viņaprāt, spekulēt ar iespējamajiem Rīgas domes vēlēšanu rezultātiem šobrīd neesot nekāda pamata, jo partijas tik tikko sākušas piedāvājuma veidošanu vēlētājiem.

Tikmēr politologs Filips Rajevskis savos spriedumos ir tiešs. «No pirmās dienas esmu teicis, ka Sarmītes Ēlertes izvirzīšana Rīgas domes vadītāja amatam ir bijusi fundamentāla Vienotības kļūda. Tagad to pierāda arī reitingu kritums. Sarmīte Ēlerte nekvalificējas nedz kā saimniecisks cilvēks, nedz kā pašvaldību darbu pārzinoša politiķe. Viņa neatbilst arī nacionālo jautājumu aizstāvošam tēlam, ko ir mēģinājusi iedvest vēlētājiem. Sarmīte Ēlerte nav tas cilvēks, kurš spētu pārdot saukli «krievi nāk», jo pēc savas būtības vienmēr ir bijusi kosmopolītiski noskaņota politiķe. Turklāt no Vienotības puses ir bijis netālredzīgi izvirzīt priekšplānā cilvēku, kurš ar lielu blīkšķi izlidoja no 11. Saeimas vēlēšanu sarakstiem. Diemžēl Sarmīte Ēlerte daudzu apstākļu sakritības dēļ vēlētājiem nepatīk, un tas nav maināms,» klāstīja eksperts.

Jāpiebilst, ka par dažiem procentpunktiem kopš pērnā gada novembra ir samazinājušies arī līderu – Saskaņas centra reitings, taču šis politiskais spēks joprojām ir pārliecinošs līderis. Savukārt otro pozīciju Rīgā ieņem Nacionālā apvienība Visu Latvijai!Tēvzemei un Brīvībai/LNNK, par kuru būtu gatavi balsot 6,1% rīdzinieku.

Vienīgā pozīcija, kurā vērojams pieaugums, ir starp tiem rīdziniekiem, kuri vēl nav izlēmuši, par kuru partiju balsot. Gada nogalē tādu bija 14,3% vēlētāju, bet šobrīd Rīgā ir 25,1% neizlēmušo balsotāju.



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Nils Ušakovs, pašvaldību vēlēšanas, Sarmīte Ēlerte, Saskaņas centrs, Vienotība

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats