20. aprīlis, Sestdiena
Vārda dienas: Mirta, Ziedīte
Sākuma lapa » Sabiedrība » Lielbritānijā milzīga rinda uz Latvijas konsulārajiem pakalpojumiem
Lielbritānijā milzīga rinda uz Latvijas konsulārajiem pakalpojumiem
Autors: Antra Gabre / NRA.lv / 8. februāris 2013, 9:47
Latvijas Ārlietu ministrija (ĀM) šogad saviem valstspiederīgajiem centīsies nodrošināt ērtākas iespējas saņemt konsulāros pakalpojumus, bet lielākajā sāpju punktā – Lielbritānijā – dzīvojošajiem diemžēl būs jāpaciešas.


ĀM kopā ar Finanšu ministriju strādā pie jauna īpašuma iegādes, un tuvākajā laikā būšot zināms piemērots variants, vakar sacīja ĀM valsts sekretārs Andris Teikmanis. Lielbritānijā vēstniecības telpas ir par mazu, tāpēc nav iespējams strādāt operatīvāk. Tālrunis lielākoties ir aizņemts, un, lai saņemtu konsulāros pakalpojumus, jāpierakstās vairākus mēnešus uz priekšu. Lielbritānijā ir deklarēti tikai 19 000 Latvijas iedzīvotāju, bet dzīvo apmēram 100 000 mūsējo, Īrijā saskaitīti 20 000 Latvijas iedzīvotāju. Pērn ministrija šajās valstīs un arī ASV izmantoja mobilās pasu stacijas. Tika pieņemti kopumā 800 pieteikumu dokumentu izgatavošanai. Tagad ĀM kopā ar Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldi izskata iespēju paplašināt šo pakalpojumu un pasu stacijas izmantot arī Kanādā, Beļģijā un Spānijā. Arī Norvēģijā Latvijas iedzīvotāju skaits ir strauji palielinājies. Tur oficiāli deklarēti tikai 1200 mūsu iedzīvotāju, bet ĀM lēš, ka dzīvo krietni vairāk – apmēram 11 000.

2012. gadā mobilais dokumentu noformēšanas pakalpojums tika izmēģināts arī Indijā, kur 92 Nepālas un Indijas pilsoņi varēja nokārtot vīzas, lai studētu Latvijā. A. Teikmanis informēja, ka Indijā plānots atvērt Latvijas vēstniecību, jo tikai uz vietas var pārbaudīt, cik pamatots ir vīzas pieteikums mācībām Šengenas zonā. Arī Ķīnā un arābu valstīs sāk pieprasīt uzturēšanās atļaujas Latvijā, bet pagaidām salīdzinoši maz. Savukārt 500 cilvēku uz Latviju braukuši pēc medicīniskajiem pakalpojumiem, un ĀM ir ieinteresēta, lai attīstītu medicīnas tūrismu.

Izglītības eksports, sadarbība ar uzņēmējiem un tūrisms – tās ir jomas, kurās uz ĀM tiek izdarīts spiediens pozitīvā nozīmē, lai paplašinātu iespējas augstskolām un uzņēmējiem, atzina A. Teikmanis. Jau pēc dažiem mēnešiem būs pieejama Šengenas vīzas elektroniskā anketa angļu valodā, kā arī tiks ieviesta elektroniskā pieteikšanās sistēma vīzas saņemšanai.

2012. gadā bijis rekordliels vīzu pieteikumu skaits – pieņemti 182 480 vīzu pieteikumu, un gada laikā vīzu pieteikumu skaits palielinājies par 45 000. «Saņemam pieprasījumus arī no Āfrikas, Dienvidamerikas un Āzijas,» piebilda A. Teikmanis. Valsts budžetu valsts nodevas veidā tas papildinājis par 4,4 miljoniem latu. Piemēram, pagājušogad Latvijas pārstāvniecībās Krievijā tika pieņemti vairāk nekā 123 000 vīzu pieteikumu, no kuriem Maskavā – 91 000, par kuriem iekasētas valsts nodevas 2,2 miljonu latu apmērā. Sestā daļa centrālā aparāta darbinieku devušies palīgā vēstniecībām saspringtākajā laikā, kad pieprasījums pēc vīzām ir vislielākais. Vēstniecība Maskavā pērn decembrī piedzīvoja līdz šim nebijušu rekordu – tur vienā dienā pieņemti 1170 vīzu pieteikumu.

Jaunāko informāciju par konsulārajiem pakalpojumiem varēs uzzināt šajā nedēļas nogalē. No 8. līdz 10. februārim ĀM Konsulārais departaments piedalās ikgadējā starptautiskajā tūrisma izstādē – gadatirgū, kas notiek izstāžu centrā Ķīpsalā. Izstādē Konsulārais departaments iepazīstinās interesentus ar noderīgu informāciju, plānojot ceļojumus, un pievērsīs uzmanību par palīdzības iespējām tiem Latvijas iedzīvotājiem, kuri nonākuši ārkārtas situācijās ārvalstīs. Izstādes apmeklētāji tiks informēti par Konsulārā reģistra izmantošanas priekšrocībām, iespējām saņemt konsulāro palīdzību Latvijas un citu Eiropas Savienības dalībvalstu pārstāvniecībās, nepieciešamību pirms ceļojuma iegādāties apdrošināšanas polisi, kā arī iepazīstinās ar ministrijas mājaslapā pieejamo konsulāro informāciju.



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Ārlietu ministrija, konsulārie pakalpojumi, Lielbritānija

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats