20. aprīlis, Sestdiena
Vārda dienas: Mirta, Ziedīte
Sākuma lapa » Sabiedrība » Nacionāļi uzstāj uz valdības darba revīziju
Nacionāļi uzstāj uz valdības darba revīziju
Autors: Ilze Zālīte / NRA.lv / 23. janvāris 2013, 11:19
Nacionālā apvienība uzskata, ka ir jāveic visu nozares ministru darbības izvērtēšana, kas varētu nozīmēt arī izmaiņas valdības sastāvā. Lai gan premjers uzstāj, ka ministru pārbīdei nav pamata, Visu Latvijai!-Tēvzemei un brīvībai/LNNK tuvāko nedēļu laikā tomēr nāks klajā ar savu redzējumu par revīziju valdībā.


Sarunas par to, ka būtu jāpārskata portfeļu sadalījums valdībā, sākušās līdz ar satiksmes ministra Aivja Roņa pieteikto demisiju. Musinātāji ir Nacionālā apvienība, kas jau kopš valdības izveides brīža nav slēpusi neapmierinātību ar to, ka tai tika iedalītas tikai divas nozares ministrijas, bet Reformu partijai (RP) ir piecas atbildības nozares.

VL!-TB/LNNK pārstāvis Imants Parādnieks Neatkarīgajai klāsta: «Protams, kāds var teikt, ka mēs gribam iejaukties svešas kompetences laukā, taču koalīcijas sadarbības līgums skaidri definē, ka visi partneri uzņemas solidāru atbildību par kopējo valdības darbu.» «Uzskatām, ka pienācis īstais laiks izanalizēt visu ministru veikumu,» pauda politiķis, atgādinot par nozares pārstāvju neapmierinātību ar norisēm gan labklājības, gan reģionālās attīstības, gan izglītības jomā. I. Parādnieks arī neslēpa, ka savulaik, valdības veidošanas procesā, Nacionālā apvienība esot piekritusi samierināties ar divu ministru posteņiem. «Vienīgi mīļā miera labad. Toreiz Reformu partija solīja, ka viņu izvirzītie bezpartejiskie ministri ir cilvēki bez politiskas ideoloģijas un ieklausīsies visu koalīcijas partneru viedoklī. Diemžēl darba gaitā ir pierādījies pretējais,» bija pārliecināts deputāts. Viņš arī uzsvēra, ka apvienības vēlme pārskatīt portfeļu sadalījumu valdībā neesot pretrunā ar koalīcijas līgumu, kā to cenšas traktēt pārējās partijas. «Sadarbības līgumā ir nepārprotami pateikts, ka ministriju proporcija var tikt mainīta, ja mainās Saeimas frakciju deputātu skaits,» atgādinot par Klāva Olšteina un domubiedru aiziešanu no RP, uzsvēra NA pārstāvis. Jāpiebilst, ka tieši šis aspekts tuvākajā laikā varētu kļūt par vēl vienu spēcīgu VL!-TB/LNNK argumentu. Proti, politiskajos kuluāros izskanējušas baumas, ka deputāte Inga Bite grasās pamest RP Saeimas frakciju.

Tikmēr NA līderis Raivis Dzintars sarunā ar Neatkarīgo argumentē – valdības darbības revīzija ir nepieciešama, jo pēdējā laikā vairāki ministri ignorē gan sabiedrības, gan citu partiju iebildumus. Kā piemēru viņš minēja gan nesaprotamo algu paaugstināšanas politiku valsts kapitālsabiedrībās, gan peripetijas ap dzimumu līdztiesības programmu. R. Dzintars arī piebilda, ka NA būtu gatava uzņemties vadīt jebkuru no ministrijām, taču prioritāras esot izglītības, labklājības un reģionālās attīstības nozares.

Tikmēr koalīcijas partneri ir skeptiski noskaņoti pret valdības darba auditēšanu. RP Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Vjačeslavs Dombrovskis ir pārliecināts: vēlētāji ievēlēja RP Saeimā ar skaidru mandātu veikt reformas un citām partijām šajā darbā nebūtu jāiejaucas. Savukārt premjers Valdis Dombrovskis medijiem akcentējis: «Ja koalīcijas līgumu sāk pārāk daudz staipīt, var nākties meklēt jaunu koalīciju.» R. Dzintars gan uzsver: «Revīzija nebūs iemesls, kādēļ izjuks valdība. Ja šādi procesi sāksies, tad acīmredzot pastāvēs kāda cita vienošanās, par kuru mēs nebūsim informēti.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Imants Parādnieks, Nacionālā apvienība, Raivis Dzintars, Reformu partija

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats