26. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Alīna, Rūsiņš, Sandris
Sākuma lapa » Sabiedrība » Rosina noteikt ātro kredītu sankciju ierobežojumus
Rosina noteikt ātro kredītu sankciju ierobežojumus
Autors: NRA.lv / 22. janvāris 2013, 17:06
Koalīciju veidojošo partiju pārstāvji šodien iesnieguši izskatīšanai Saeimā grozījumus Civillikumā, kuros paredzēts noteikt darījumu, tostarp tā dēvēto ātro kredītu, sankciju ierobežojumus, turpmāk liedzot kredītu izsniedzējiem pieprasīt no klientiem nesamērīgi lielas parāda atmaksas summas.


Iedzīvotāji nereti izvēlas ņemt ātros kredītus par nelielām naudas summām, jo tas šķiet ērti un izdevīgi, taču gadījumos, kad kredītņēmējam rodas problēmas saistības izpildīt, pret viņu vērstās soda sankcijas var ievērojami pārsniegt sākotnējā aizņēmuma summu.

Esošais tiesiskais regulējums, kas pieļauj gan nokavējuma procentu pieprasīšanu, gan līgumsoda samaksu par vienu un to pašu līguma pārkāpumu ir nesamērīgs, norāda viens no grozījumu iniciatoriem, Saeimas deputāts Andrejs Judins. Tādēļ deputāti rosina likumā ierobežot pret kredītņēmēju vēršamo sankciju apjomu.

Saeimā iesniegtajos grozījumos noteikts, ka līgumsodam jābūt vienreizējam maksājumam, to nedrīkst noteikt vairākkārtīgu vai procentuāli pieaugošu maksājumu veidā, tam jābūt samērīgam un atbilstošam godīgai darījumu praksei. Tāpat deputāti likumā paredzējuši noteikt par prettiesiskiem nesamērīgus un godīgai darījumu praksei neatbilstošus procentus.

"Minētie grozījumi mazinās sociālās noslāņošanās tendenci, ko rada vienu nonākšana parādu jūgā, bet otru bagātības vairošanās. Mazināsies arī maksātnespējas gadījumu skaits, nodrošinot parādnieka iespēju atgriezties civiltiesiskajā apritē," izmaiņu nepieciešamību pamato Judins.

Grozījumu pieņemšana veicinās gan civiltiesisku darījumu saistību izpildi, gan labas ticības principa un taisnīgu līguma noteikumu realizēšanu darījumu slēgšanā. Tāpat tiks panākta arī skaidra un nepārprotama līgumsoda tiesiskā regulējuma piemērošana atbilstoši tā mērķim un jēgai, tuvinot to Eiropas Savienības valstu vairākuma regulējumam un izpratnei, ir pārliecināti iesniegto grozījumu autori.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Andrejs Judins, ātrie kredīti, Saeima

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats