19. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Fanija, Vēsma
Sākuma lapa » Sabiedrība » Politiķi joprojām nesola risinājumu augošo rēķinu problēmai
Politiķi joprojām nesola risinājumu augošo rēķinu problēmai
Autors: NRA.lv / 18. janvāris 2013, 16:42
Neraugoties uz iedzīvotāju satraukumu par dramatiski pieaugušajiem apkures rēķiniem, politiķi šai problēmai joprojām atsakās meklēt efektīvus risinājumus.


Saeima vakar noraidīja Saskaņas centra (SC) sagatavotos grozījumus likumam Par pievienotās vērtības nodokli, kas paredzēja mājsaimniecībām samazināt siltumenerģijai piemērojamo pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi no 12% uz 5%.

Trauksme par iedzīvotāju parādiem un augošajiem rēķiniem tiek celta jau kopš pagājušā gada rudens, kad par nepieciešamību samazināt apkurei piemērojamo PVN likmi iestājās gan Rīgas dome, gan Zaļo un zemnieku savienība un Saeimas kreisais flangs. Aktualizējot šo problēmu, pērn novembrī vairāki simti Latvijas iedzīvotāju bija pulcējušies arī piketā pie parlamenta. Taču gan premjers, gan Valsts prezidents un ekonomikas ministrs toreiz norādīja, ka nodokļu politika 2013. gadam jau ir apstiprināta un to mainīt neesot īstais brīdis. Tikmēr problēma – kā jau bija gaidāms - samilzt. Latvijā rēķini par apkuri pērnā gada decembrī ir bijuši vidēji 60 līdz 70% lielāki nekā pērn. Tā, piemēram, Valmierā un Rēzeknē siltums sadārdzinājies par 65%, bet Ventspilī – pat par 69%. Uz pusi pieauguši rēķini arī Daugavpilī, Jūrmalā un citās pilsētās. Savukārt pēc Latvijas Pašvaldību savienības datiem, jau pagājušā gada rudenī 40% Latvijas ģimeņu nespēja laikus norēķināties par siltumu, bet Rīgā iedzīvotāju parādi par apkuri šobrīd pārsniedz 26 miljonus latu.

Neraugoties uz skumjo situāciju, valdošā koalīcija kopš pērnā gada turpina rinķadanci — opozīcijas iecere tiek kritizēta, taču citi, efektīvi risinājumi joprojām nav piedāvāti.

Deputāts Ivars Zariņš, aizstāvot SC ierosmi, vakar pozīcijas pārstāvjiem norādīja: „Es zinu, ko jūs teiksiet. Būtu jādarbojas mērķtiecīgi, lai palīdzētu tiem, kam tas visvairāk vajadzīga – mazturīgajiem, pensionāriem. Jā, piekrītam, to jūs teicāt arī rudenī! Un neko neizdarījāt. Ziema ir atnākusi, cilvēkiem ir problēmas samaksāt rēķinus, parādi turpina augt.” Savukārt Saeimas Budžeta komisijas vadītājs Jānis Reirs (Vienotība) uzsvēra. Pirmkārt, PVN likme apkurei jau šobrīd ir mazāka nekā citām precēm un pakalpojumiem — nevis 21, bet 12%. Otrkārt, valstij būtu jāatvieglo maksājumu nasta trūcīgajam slānim, nevis viesiem iedzīvotājiem. Treškārt, nodokļa mazināšana radīšot aptuveni 10 miljonus latu lielu robu valsts budžetā. Savukārt sarunā ar Neatkarīgo J. Reirs papildināja: „Ir jādomā nevis par kvantitāti, bet efektivitāti. Tā vietā, lai mazinātu nodokļus, ir jāveicina ēku siltināšana, kas apkures rēķinus samazina līdz pat 70%.” Tikmēr Rīgas mērs Nils Ušakovs vakar apliecināja, ka šis process virzās ļoti kūtri un paiešot vēl vismaz divi gadi, kamēr rīdzinieki sāks aktīvi pieteikties siltināšanas projektiem. Savukārt portālā manabalss.lv, nesagaidot valdošo politiķu pretimnākšanu, janvārī tika sākta parakstu vākšana par PVN samazināšanu apkurei. Šo iniciatīvu jau parakstījuši 1796 iedzīvotāji.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: apkure, Jānis Reirs, Nils Ušakovs, pvn, Saskaņas centrs

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats