18. aprīlis, Ceturtdiena
Vārda dienas: Jadviga, Laura
Sākuma lapa » Sabiedrība » Reirs: nodrošināta valsts budžeta sasaiste ar vidēja termiņa finanšu plānošanu
Reirs: nodrošināta valsts budžeta sasaiste ar vidēja termiņa finanšu plānošanu
Autors: Zane Grodiņa/ BIZNESS.LV / 27. decembris 2012, 14:14
„Aizvadītajā rudens sesijā Saeima pirmo reizi parlamenta vēsturē pieņēma budžeta ietvara likumu nākamajiem trim gadiem, tādējādi nodrošinot jau nākamā gadskārtējā valsts budžeta – 2013.gadam – sasaisti ar vidēja termiņa finanšu plānošanu,” akcentē Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētājs Jānis Reirs.


2013.gada valsts budžetā pirmo reizi kopš krasā samazinājuma 2008.gadā ir palielināts finansējums daudzām jomām, bet Vidēja termiņa budžeta ietvara likumā noteiktas prioritātes, kam Saeima piešķīra papildu naudu. Prioritāri būs demogrāfijas jautājumi, ekonomikas izaugsme un atalgojuma palielināšana valsts sektorā strādājošajiem, pauž J.Reirs. 

Demogrāfijas problēmu risināšanai kopumā piešķirti 70 miljoni latu, 45 miljoni latu paredzēti veselības aprūpes pakalpojumu nodrošināšanai. Nozīmīgs finansējums paredzēts arī investīcijām gan ceļiem, gan infrastruktūrai, gan arī valsts ārpolitiskajām aktivitātēm. Tāpat papildu līdzekļi piešķirti komandu sporta veidiem un pašvaldību projektu īstenošanai. Palielinātas valsts iestādēs strādājošo algas, tostarp, skolotājiem, iekšlietu sistēmā strādājošajiem, kā arī tiesu un prokuratūras darbiniekiem. Tāpat ir atvēlēta nauda piemaksām, kas ir viens no veidiem, kā novērst labu speciālistu aiziešanu no valsts pārvaldes, akcentē komisijas vadītājs.

Rudens sesijā Saeimā pieņemti arī komisijas virzītie grozījumi 2012.gada valsts budžeta likumā. Saeima atbalstīja papildu finansējuma piešķiršanu vairāk nekā 88 miljonu latu apmērā prioritāriem pasākumiem satiksmes, veselības, labklājības, iekšlietu, kultūras un izglītības nozarēm, kā vairākām citām iniciatīvām.

„Šī gada budžeta grozījumi bija pirmie pēdējos piecos gados, kas, ņemot vērā prognozēto valsts iekšzemes kopprodukta pieaugumu, paredzēja finanšu palielinājumu vairākām jomām,” uzsver J.Reirs.

Tāpat rudens sesijā Saeima pieņēma arī Budžeta komisijas virzīto jauno Iekšējā audita likumu, kas turpmāk noteiks tiesisko regulējumu iekšējā audita sistēmas izveidošanai, darbībai un koordinācijai ministrijās un iestādēs. Likumā noteikti iekšējo auditoru pienākumi un tiesības, kā arī nosacījumi neatkarības un objektivitātes principu ievērošanai. Likums paredz obligātu iekšējo auditoru sertificēšanu, ko plānots uzsākt no 2014.gada 30.janvāra.

Nozīmīgu darbu Budžeta komisija šajā sesijā veikusi saistībā ar nodokļu likumiem. Saeimā pieņemts jauns Pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likums, kas turpmāk aizstās 1995.gadā pieņemto likumu. Jaunais likums, kurā redakcionāli uzlabotas un pilnveidotas līdzšinējā regulējuma normas un precizēta terminoloģija, ļaus īstenot skaidru un saprotamu nodokļu politiku, veidot precīzu un ar Eiropas Savienības tiesību normām saskaņotu nodokļu normatīvo bāzi, novēršot dažādas normatīvo aktu traktēšanas iespējas.

Lai atvieglotu muitas formalitātes, PVN likums paredz, ka no nākamā gada nebūs jāmaksā muitas nodoklis par importēto preču un komercsūtījumiem no trešajām valstīm, kuru vērtība nepārsniegs 22 eiro līdzšinējo 10 eiro vietā.

Saeima pieņēmusi arī vairākus grozījumus nodokļu un nodevu likumā, un no 2013.gada 1.aprīļa Valsts ieņēmumu dienestam (VID) būs jānodrošina publiski pieejama datu bāze ar informāciju par nodokļu maksātājiem, kuriem nodokļu parādi pārsniegs 100 latus. Tas dos iespēju nodokļu maksātājiem sekot līdzi savu nodokļu nomaksai, kā arī iegūt informāciju par darījumu partneru ekonomisko situāciju.

Ar izmaiņām likumā paplašināts gadījumu loks, kad VID varēs pilnīgi vai daļēji dzēst nodokļu parādus, nokavējuma naudas un soda naudas. Nokavēto nodokļu maksājumu piedziņu, izņemot muitas nodokli un citus līdzvērtīgus maksājumus, neuzsāks, ja piedzenamā parāda kopsumma nebūs lielāka par 10 latiem.

Lai atvieglotu administratīvās procedūras, no nākamā gada mikrouzņēmumi papildus jau noteiktajiem atvieglojumiem pārskatiem par 2013.gadu varēs sagatavot saīsināto grāmatvedības bilanci, kā arī varēs nesastādīt pielikumu. Nepieciešamo informāciju par uzņēmumu varēs norādīt bilances vai saīsinātās bilances beigās piezīmju veidā ar skaitļiem, tekstā vai tabulās.

„Darbu ziemas sesijā uzsāksim, turpinot strādāt ar eiro ieviešanas likumprojekta sagatavošanu otrajam galīgajam lasījumam. Likumu Saeimā plānots pieņemt janvāra beigās, lai laikus sagatavotos pārejai uz jauno naudu. Ir būtiski iedzīvotājiem skaidrot, kā latu nomainīšana pret eiro ietekmēs viņu dzīvi,” uzsver Budžeta komisijas priekšsēdētājs.

Ziemas sesijā Budžeta komisija galīgajam lasījumam plānojusi virzīt arī Fiskālās disciplīnas likumprojektu, kas paredz noteikt fiskālās politikas principus un nosacījumus, kas nodrošina ekonomikas ciklā sabalansētu budžetu, un tādējādi sekmēt ilgtspējīgu valsts attīstību, makroekonomisko stabilitāti un samazināt ārējo faktoru negatīvo ietekmi uz tautsaimniecību.

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija 2012.gada rudens sesijā strādājusi 47 sēdēs, Demogrāfijas lietu apakškomisija sanākusi uz 11 sēdēm, bet Nodokļu politikas apakškomisijai notikušas divas sēdes.



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: budžets, Jānis Reirs, Saeima

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats