28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Sabiedrība » Aptauja: 84% Latvijas iedzīvotāju Ziemassvētku mielastam plāno tērēt līdz 50 latiem
Aptauja: 84% Latvijas iedzīvotāju Ziemassvētku mielastam plāno tērēt līdz 50 latiem
Autors: Kate Namniece, BIZNESS.LV / 21. decembris 2012, 14:44
Ziemassvētku neiztrūkstoša sastāvdaļa ir arī svētku mielasts, galdā liekot visdažādākos ēdienus – sākot ar piparkūkām un beidzot ar cūkas šņukuru. Kā liecina “Sabiedriskās domas un tirgus izpētes centra” (SDTIC) veiktā aptauja, lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju jeb 76% piparkūkas uzskata par tradicionālo svētku ēdienu, savukārt 65% atzinuši, ka viņu ģimenes tradicionālais Ziemassvētku ēdiens ir štovēti kāposti, 56% - speķa pīrāgi, bet 53% iedzīvotāju Ziemassvētku galdu nevar iedomāties bez zirņiem ar speķi.


Nedaudz mazāk kā puse – 49% - respondentu minējuši, ka viņu Ziemassvētku galdā tiek celts arī karstvīns, 46% - cepetis, savukārt 43% respondentu atzinuši, ka viņu ģimenes Ziemassvētku tradicionālais ēdiens ir arī rasols. 

Atbildot uz jautājumu par to, cik lielu summu šogad iecerējuši tērēt Ziemassvētku mielastam, puse jeb 50% respondentu norādījuši, ka tam plāno tērēt 21 līdz 50 latiem, bet 34% - līdz 20 latiem. 11% aptaujāto svētku galdam šogad plāno tērēt no 51 līdz 80 latiem, 3% - no 81 līdz 100 latiem, bet 2% tam plāno tērēt 100 un vairāk latu.

Tāpat aptaujā noskaidrots, ka vairāk nekā puse jeb 60% Latvijas iedzīvotāju šogad Ziemassvētku dāvanām plāno tērēt līdz 50 latiem, tostarp 24% aptaujāto dāvanas paredzējuši iegādāties vērtībā līdz 20 latiem, bet 36% norādījuši, ka tam domā tērēt 21 līdz 50 latiem. Viena piektdaļa jeb 20% minējuši ka Ziemassvētku dāvanām paredzētā summa ir no 51 līdz 80 latiem, 9% aptaujāto norādījuši, ka gatavojas tērēt no 81 līdz 100 latiem, bet viena desmitā dala respondentu jeb 10% šogad Ziemassvētku dāvanām plāno izdot vairāk nekā 100 latu.

“Šis ir gads, kad ekonomiskā situācija sāk jūtami uzlaboties un to var secināt arī pēc aptaujas rezultātiem. Noteikti šie svētki izceļas arī ar to, ka visbiežāk galds tiek klāts pēc latviešu tradīcijām, izmantojot vietējo ražotāju produkciju, ko mēs, kā birojs „Latvijas produkts” atzinīgi novērtējam. Viss garšīgais un labais ir atrodams tepat, pie uzņēmumiem, zemnieku saimniecībām un individuālajiem komersantiem, kas savu mīlestību iegulda ne tikai, ražojot savu produktu Latvijā, bet dodot iespēju to iegādāties ikvienam iedzīvotājam,” stāsta preču zīmes “Latvijas produkts” pārstāve Ieva Rozenberga.

SDTIC aptauja tika veikta no 17. – 20. decembrim, ar interneta starpniecību aptaujājot 990 Latvijas iedzīvotājus no dažādiem reģioniem, vecumā no 18 – 66 gadiem.



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: aptauja, Latvijas produkts, SDTIC, Ziemassvētki

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats