25. aprīlis, Ceturtdiena
Vārda dienas: Bārbala, Līksma
Sākuma lapa » Sabiedrība » Prezidents izsludina Priekšvēlēšanu aģitācijas likumu
Prezidents izsludina Priekšvēlēšanu aģitācijas likumu
Autors: Apollo.lv / 19. decembris 2012, 13:20
Valsts prezidents Andris Bērziņš izsludina Priekšvēlēšanu aģitācijas likumu, informē Valsts prezidenta preses dienestā.


Tiek ziņots, Bērziņš šodien nosūtīja vēstuli Saeimas priekšsēdētājai Solvitai Āboltiņai (V) un Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes priekšsēdētājam Aināram Dimantam, informējot, ka ir pieņēmis lēmumu izsludināt 29.novembrī pieņemto Priekšvēlēšanu aģitācijas likumu, kas vēl pirms izsludināšanas 13.decembrī ir steidzamības kārtībā ticis precizēts.

Izsludinātais likums aizstāj vairāku citu likumu regulējumu attiecīgajā jomā un ir vērsts uz to, lai jaunā priekšvēlēšanu aģitācijas kārtība pirms Saeimas, Eiropas Parlamenta un pašvaldību vēlēšanām nodrošinātu vienādus priekšvēlēšanu aģitācijas apstākļus visiem vēlēšanu dalībniekiem un nepieļautu administratīvo resursu izmantošanu.

Vienlaikus nosūtītajā vēstulē Valsts prezidents uzsver, ka tas, vai Priekšvēlēšanu aģitācijas likuma 32.panta otrajā daļā paredzētais 30 dienu aizliegums izvietot priekšvēlēšanu aģitācijas materiālus televīzijas programmās un raidījumos atbilst Satversmes 100.pantam, visupirms būs atkarīgs no tā, cik taisnīgi un pienācīgi valsts institūcijas nodrošinās tiesības uz valsts nodrošināto bezmaksas raidlaiku vai līdzdalību priekšvēlēšanu raidījumos ne tikai sabiedriskā plašsaziņas līdzekļa televīzijas programmās, bet arī reģionālo plašsaziņas līdzekļu programmās un tādu plašsaziņas līdzekļu programmās, kuri darbā izmanto ne tikai valsts valodu. Prioritāte šajā gadījumā ir pēc iespējas plašākas auditorijas informēšana.

Tāpat Valsts prezidents atzīst, ka «30 dienas pirms vēlēšanām ir ļoti ilgs laiks. Tādēļ nedrīkstētu pieļaut to, ka šajā laikā iedzīvotāji saņem par maz objektīvas izvēles izdarīšanai nepieciešamās informācijas.

Tāpat Saeimas atbildīgajai komisijai pēc pirmajām vēlēšanām noteikti būtu jāanalizē Priekšvēlēšanu aģitācijas likuma piemērošanas rezultāti un likuma attiecināmība, lai pārliecinātos, vai citas priekšvēlēšanu aģitācijas iespējas un no tām izrietošais izdevumu apjoms nenoved pie konkrētā aizlieguma neatbilstības tiesiskās vienlīdzības principam, norāda prezidents.

Vēstulē arī teikts, ka situācijā, «ja Priekšvēlēšanu aģitācijas likumu nodotu otrreizējai caurlūkošanai, uz tuvākajām pašvaldību vēlēšanām attiektos būtiski liberālāks tiesiskais regulējums, kas neveicinātu tendenci ierobežot politisko partiju pārlieku lielus tēriņus priekšvēlēšanu aģitācijai.»


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Andris Bērziņš, Priekšvēlēšanu aģitācijas likums

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats