20. aprīlis, Sestdiena
Vārda dienas: Mirta, Ziedīte
Sākuma lapa » Sabiedrība » Pieaugs valsts sociālās aprūpes centros strādājošo algas
Pieaugs valsts sociālās aprūpes centros strādājošo algas
Autors: Apollo.lv / 14. decembris 2012, 17:54
No nākamā gada 1.janvāra vairāk nekā 1800 valsts sociālās aprūpes centros strādājošajiem palielinās algas, informē Labklājības ministrija (LM).


Aprūpētājiem, sociālajiem aprūpētājiem, sociālajiem darbiniekiem, medicīnas māsām, interešu pulciņu audzinātājiem mēnešalga pieaugs no 19% līdz pat 40% (atkarībā no mēnešalgas grupas un kvalifikācijas pakāpes). Tāpat iepriekšminētajiem darbiniekiem no 1.janvāra dubultosies piemaksas. Tās noteiks ne mazāk kā 10% no mēnešalgas. Šobrīd piemaksas ir noteiktas 5% apmērā.

Aprūpētājiem atalgojums pirms nodokļu nomaksas palielināsies no pašreizējiem 227 līdz 285 latiem, medicīnas māsu palīgiem no 244 līdz 335 latiem, medicīnas māsām no 275 līdz 407 Ls, interešu pulciņu audzinātājiem no 244 līdz 374 Ls, sociālajiem aprūpētājiem no 244 līdz 274 Ls, sociālajiem darbiniekiem no 332 līdz 442 Ls, bet ārstiem no 420 līdz 634 latiem.

«Vienmēr esmu uzskatījusi, ka valsts sociālās aprūpes iestādēs strādājošie ir pelnījuši normālu darba algu, nestrādājot «izdegšanas» režīmā. Diemžēl joprojām šie cilvēki par savu darbu, strādājot fiziski un garīgi ļoti smagos darba apstākļos, saņem nepiedodami maz. Labklājības ministrijai šīs problēmas nav svešas, un iepriecina tas, ka kopīgiem spēkiem ir izdevies panākt atalgojumu un piemaksu palielināšanu valsts sociālās aprūpes iestādēs strādājošajiem. Jāatzīmē gan, ka šis ir tikai pirmais solis. 2013. gadā realizēsim izmēģinājuma projektu Priekšlikumi klientu grupēšanai un nepieciešamā pakalpojuma apjoma noteikšanai, kura rezultātā to darbinieku atalgojums, kuri strādā ar ļoti slimiem klientiem, var pieaugt vairāk,» norāda LM valsts sekretāre Ieva Jaunzeme.

Lai palielinātu atalgojumu un piemaksas tiem valsts sociālās aprūpes centru darbiniekiem, kuru darbs ir cieši saistīts ar klientu ikdienas aprūpi un rehabilitāciju, 2013.gada budžetā papildus piešķirti 3,37 miljoni latu.

Valsts nodrošina ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas pakalpojumus bērniem bāreņiem un bez vecāku gādības palikušiem bērniem vecumā līdz 2 gadiem, bērniem ar garīgās un fiziskās attīstības traucējumiem līdz 4 gadu vecumam, bērniem invalīdiem ar smagiem garīgās attīstības traucējumiem no 4 līdz 18 gadu vecumam, pilngadīgām personām ar smagiem garīga rakstura traucējumiem (1. un 2.grupas invalīdi) un neredzīgām personām (1. un 2.grupas invalīdi).


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Ieva Jaunzeme, Labklājības ministrija

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats