19. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Fanija, Vēsma
Sākuma lapa » Sabiedrība » Vienotība konsolidēs labējos
Vienotība konsolidēs labējos
Autors: Jānis Lasmanis / NRA.LV / 3. decembris 2012, 12:55
Ideoloģiski Vienotībai tuvākās partijas Nacionālā apvienība un Reformu partija ir paziņojušas, ka Rīgas pašvaldības vēlēšanās startēs atsevišķi, taču Vienotība, apzinoties, ka, neapvienojot spēkus, Rīgā uzvarēt spēcīgo Saskaņas centra un Gods kalpot Rīgai tandēmu praktiski nav iespējams, joprojām nav atmetusi cerības panākt trīs labējo spēku startēšanu ar vienu karogu un šonedēļ uzsāks jaunu sarunu raundu ar spītīgajiem koalīcijas partneriem.


Bažas, ka Vienotības nespēja rast kopīgu valodu ar Nacionālo apvienību (NA) un Reformu partiju (RP) pašvaldību vēlēšanās Rīgā draud ar pamatīgu fiasko, neslēpj partijas politiskās organizācijas ierindas biedri. Diplomātiskāki savā retorikā ir partijas līderi.

Piemēram, Vienotības kongresā partijas domes priekšsēdētājas amatā atkal ievēlētā Sandra Kalniete savā uzrunā partijas biedriem atgādināja Francijas pieredzi, kur, vienu ideoloģiju pārstāvošajām partijām nespējot vienoties par kopīgām vērtībām, sociālisti pie valsts prezidenta krēsla netika ļoti ilgus gadus, un vilka paralēles ar potenciālajiem vēlēšanu rezultātiem Rīgā.

«Šī ir vēsturiska iespēja apvienoties ar Nacionālo apvienību un Reformu partiju, taču tās nolēmušas kandidēt atsevišķi. Baidos, ka tas dārgi maksās visām labējām partijām. Šādi mēs abiem zelta puisēniem Nilam Ušakovam un Andrim Amerikam paklāsim sarkanu paklāju uz Rīgas domes kāpnēm,» teica S. Kalniete. Tāpēc viņa aicināja abus koalīcijas partnerus apdomāties un atsaukties Vienotības aicinājumam vēlēšanās pret N. Ušakovu un A. Ameriku startēt no vienota saraksta.

Arī Vienotības kandidāte Sarmīte Ēlerte, atzīstot, ka cīņa par uzvaru Rīgā būs smaga, tomēr pauda pārliecību, ka tā ir uzvarama, ja vien trijotne spēs vienoties par sadarbību.

«Tas ir paveicams, vienojoties par konstruktīvu sadarbību pirms vēlēšanām un konkrētu koalīciju pēc vēlēšanām ar Reformu partiju, Nacionālo apvienību un katru, kas gatavs strādāt,» partijas kongresā teica S. Ēlerte.

Neoficiāla informācija liecina, ka S. Ēlerte jau šonedēļ iecerējusi tikties ar RP līderi Valdi Zatleru un mēģinās viņu pārliecināt par vienota saraksta veidošanu. Tomēr droši prognozējams, ka sarunas nebūs no vieglajām, jo šīs partijas rindās pret pašreizējo valsts politiskās dzīves ritma noteicēju Vienotību valda neuzticība.

Oktobrī RP domes sēdē Daugavpilī vairāki partijas domnieki pauda bažas, ka, piedāvājot startēt vienā sarakstā, Vienotība patiesībā iecerējusi «iznīcināt» RP, asimilējot to. Nepieņemams bija arī Vienotības piedāvātais spēku samērs iespējamajā sarakstā. Proti, uz katriem trim Vienotības biedriem tikai viens reformists. Tiesa, RP jāņem vērā, ka to patlaban atbalsta tikai 3,1% vēlētāju, kas ir nepietiekami, lai iegūtu kaut vienu mandātu Rīgas domē, un šīs spēka pozīcijas labi apzinās arī Vienotība, kura bauda 17,9 % vēlētāju atbalstu, – tas ir otrs lielākais pēc politisko reitingu līdera Saskaņas centra.

Iespējams, S. Ēlertei sarunās ar V. Zatleru tiks atgādinātas arī vecās domstarpības no laikiem, kad S. Ēlerte bija atklātā un izteikti principiālā opozīcijā jaunievēlētajam Valsts prezidentam. Savukārt daži NA pārstāvji uzskata, ka, startējot ar atsevišķiem sarakstiem, labējiem spēkiem esot lielākas cerības salasīt pietiekami daudz vēlētāju balsu, lai pēc vēlēšanām Rīgā varētu izveidot spēcīgu un pārliecinošu koalīciju.

Uzrunās partijas biedriem Vienotības kongresā tika mēģināts atspēkot arī politiskās organizācijas konkurentu iemīļotāko pārmetumu, ka Vienotība ir attālinājusies no vēlētājiem un par tiem, izpatīkot ārvalstu aizdevējiem, spēj domāt tikai sausu ciparu un tabulu kategorijās.

«Latvijai ir svarīgs katrs tās cilvēks – nevis kā statistisks iekšzemes kopprodukta veidotājs vai ailīte pabalstu sarakstā, bet gan kā unikāla personība, ar saviem talantiem un spējām,» teica partijas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa.

Viņa arī noraidīja aizvien plašāku popularitāti gūstošo uzskatu, ka, Vienotībai ilgu laiku esot pie varas, tā kļūst aizvien uzpūtīgāka un, nerēķinoties ar koalīcijas biedru interesēm un vēlmēm, pati riskē izzust, kā tas iepriekš noticis ar Latvijas ceļu un Tautas partiju. «Tiem, kas piesauc pagātnes neveiksminiekus un runā par partijai draudošām skuju takām, varam droši teikt – nesagaidīsiet,» optimisma pilna bija S. Āboltiņa.

Partijas priekšsēde gan nenoliedza, ka Vienotībai ir jāspēj «kritiski atskatīties uz savām kļūdām, lai tādas vairs nepieļautu». Vismaz uz vienu kļūdu partijas kongresa dalībnieki ir spējuši atskatīties – Vienotības Saeimas frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis, kas šovasar tika pieķerts deputātam nepiedienīgā nodokļu optimizācijā, partijas valdē pārvēlēts netika. Pēc balsojuma viņš pats pieļāva, ka varētu tikt atsaukts arī no šā amata, taču S. Āboltiņa vēlāk noliedza šādu notikumu attīstības iespēju.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Sarmīte Ēlerte, Solvita Āboltiņa, Vienotība

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats