20. aprīlis, Sestdiena
Vārda dienas: Mirta, Ziedīte
Sākuma lapa » Sabiedrība » Sudraba: tiek meklēts bubulis, kam pretnostatīties
Sudraba: tiek meklēts bubulis, kam pretnostatīties
Autors: Ilze Zālīte / NRA.lv / 24. jūlijs 2012, 16:25
Valsts kontroliere Inguna Sudraba, kurai gada beigās beidzas pilnvaru termiņš, vēl nav iezīmējusi savus nākotnes plānus, tomēr jau izskan spekulācijas par viņas vēlmi veidot politisko karjeru.


Partijas Vienotība līderi devuši nepārprotamu mājienu, ka I. Sudraba simpatizējot kreisajam flangam, tikmēr Saskaņas centrs oponē – baumas tiekot izplatītas, lai laikus kompromitētu potenciālo konkurenti.

Pagājušās nedēļas nogalē publiskajā telpā izskanēja polemika starp partijas Vienotība priekšsēdētāju, Saeimas spīkeri Solvitu Āboltiņu un Valsts kontroles vadītāju Ingunu Sudrabu. Parlamenta priekšsēde pauda neapmierinātību ar I. Sudrabas aizrādījumiem par nekvalitatīvo darbu valsts budžeta grozījumu kontekstā, uzsverot, ka, tuvojoties pilnvaru beigām, I. Sudrabas paziņojumi kļūstot arvien politiskāki un tādējādi viņa bruģējot ceļu ienākšanai politikā. S. Āboltiņa arī neslēpa aizdomas, ka valsts kontrolierei esot tuvas attiecības ar «cilvēkiem, kuri atbalsta Saskaņas centru».

Pati I. Sudraba spīkeres pārmetumus noraida, vien atzīstot, ka atbildi par savu iesaistīšanos politikā sniegs ne agrāk kā gada nogalē, t. i., īsi pirms 2013. gada 21. janvārī noteiktajām amata pilnvaru beigām. Tāpat I. Sudraba ar nožēlu secina, ka S. Āboltiņas paziņojums kārtējo reizi apliecina vēlmi «atrast kādu bubuli, kam pretnostatīties». «Tā vietā, lai izskaidrotu sabiedrībai Saeimas darbu un likumdošanas izmaiņas, tiek mēģināts sevi izcelt, nomelnojot citus,» pauda I. Sudraba.

Arī kreisā flanga pārstāvis, Saskaņas centra (SC) Saeimas frakcijas vadītājs Jānis Urbanovičs sarunā ar Neatkarīgo noliedza baumas par potenciālo sadarbību ar I. Sudrabu. «Nedz es, nedz kāds cits mūsu partijas pārstāvis nekad nav ar Ingunu Sudrabu apspriedis viņas iespējamo piebiedrošanos Saskaņas centram. Solvitas Āboltiņas apzināti izplatītās spekulācijas liecina, ka valdošā partija nejūtas droša par savu pozīciju un ļoti nevēlas, lai politikā ienāk kāda jauna, spēcīga personība,» komentēja J. Urbanovičs. «Vienotība jau laikus cenšas norakt jebkuru cilvēku, kuram piemīt potenciāls mainīt politiskās vides spēku samēru. Tā ir visprimitīvākā izdzīvošanas taktika – visi, kuri varētu iedragāt Vienotības pozīciju, laikus ir jāiznīcina.»

Arī I. Sudraba uzskata, ka viņas vārda saistīšana ar SC apzināti saasina situāciju. «Ja vajag atrast kādu ļauno, tad jebkas, kas tiek saistīts ar Saskaņas centru, a priori ir slikts,» pauda valsts kontroliere.

SC līderis J. Urbanovičs savukārt atgādināja, ka I. Sudraba nav pirmais cilvēks, kuram, iesaistoties politiskajās aktivitātēs, nākas piedzīvot nomelnošanas kampaņu. Līdzīgs scenārijs ticis īstenots arī attiecībā uz kādreizējo laikraksta Diena vadītāju Sarmīti Ēlerti un viņas rīkoto «lietussragu protestu», analogu kampaņu pirms gada piedzīvojis arī nepārvēlētais Valsts prezidents Valdis Zatlers. «Atcerēsimies, kā Vienotība sākotnēji mēģināja koķetēt un uzrunāt Valdi Zatleru, bet, saņēmusi atteikumu, izvērsa visīstāko antiaģitāciju. Ar Ingunu Sudrabu jau šobrīd sākas a la Zatlera scenārijs, lai nepieļautu pat domu, ka viņa varētu mēģināt startēt politikā,» analizēja politiķis.

Jāatgādina, ka I. Sudrabai jau ilgstoši ir viens no augstākajiem reitingiem valsts pārvaldē. Līdztekus bijušajai Valsts prezidentei Vairai VīķeiFreibergai un Ventspils mēram Aivaram Lembergam tieši I. Sudraba dažādos socioloģiskajos pētījumos tiek minēta kā cilvēks, kura ienākšana lielajā politikā varētu kvalitatīvi uzlabot valsts pārvaldi.

Eksperti gan akcentē, ka I. Sudrabai varētu būt sarežģīti atrast piemērotu formātu startam politikā. Politologs Filips Rajevskis norāda, ka I. Sudrabai esot grūti piekrist kompromisiem, kā arī strādāt komandā. Līdz ar to valsts kontrolierei būšot grūti atrast tādu partiju, kur viņai tiktu iedalīta vadošā loma, savukārt pēc jauna politiskā spēka Latvijā vairs neesot pieprasījuma. Arī politologs Juris Rozenvalds vakar medijiem prognozēja, ka vismaz līdz nākamgad plānotajām pašvaldību vēlēšanām Latvijā diez vai varētu izveidoties jauna partija. Pēc viņa domām, Reformu partijas katastrofāli sarukušais reitings, kā arī neskaidrā politiskā platforma ir mācība visiem, kuri uzskata, ka partiju var zveidot uz ātru roku.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Inguna Sudraba, Jānis Urbanovičs, politika, Vienotība

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats