28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Sabiedrība » Valsts parakstus referendumiem nevāks
Valsts parakstus referendumiem nevāks
Autors: Jānis Lasmanis / NRA.LV / 19. jūlijs 2012, 11:26
Turpinot darbu pie Valsts prezidenta kritizētā un atpakaļ atmestā likuma par tautas nobalsošanu un likumu ierosināšanu, Saeimas Juridiskā Komisija atkārtoti noraidījusi opozīcijas ierosinājumu saglabāt divpakāpju parakstu vākšanu referendumu ierosināšanai.


Saskaņas centra deputāts Andrejs Elksniņš šo Valsts prezidenta Andra Bērziņa atbalstīto ierosinājumu kritizē, atsaucoties uz Alfrēda Nobela teikto, ka „jebkura demokrātija noved pie neliešu diktatūras”.

Saeimas opozīcijā esošie politiskie spēki ne vienreiz vien iepriekš norādījusi, ka divu pakāpju parakstu vākšanas sistēma sabiedrībai dod daudz plašākas likumu jaunrades iespējas nekā koalīcijas iecerētā viena parakstu vākšanas posma sistēma, kas referendumu ierosināšanu iespējamu padarīs tikai šaurai bagātu cilvēku grupai, raksta NRA.lv.

Tādēļ, lai saglabātu divu parakstu vākšanas posmu sistēmu Saskaņas centrs Saeimas Juridiskajā komisijā nāca klajā ar saviem piedāvājumiem, kas palielinātu pirmā posma noslēgšanai nepieciešamo parakstu skaitu, bet saglabātu divus parakstu vākšanas posmus. Līdzšinējo kārtību saglabāt vēlējās arī Zaļo un zemnieku savienība.

SC pašreiz spēkā esošajā likuma redakcijā paredzētos 10 tūkstošus parakstus, kas nepieciešami, lai Centrālā vēlēšanu komisija turpinātu darbu pie otrā posma parakstu vākšanas, vēlējās aizstāt ar 15 tūkstošiem, turpmāko notikumu gaitu savā būtībā daudz nemainot. Ar līdzīgu ierosinājumu klajā nāca arī ZZS, kas 10 tūkstošu parakstu nepieciešamību vēlējās aizstāt ar 30 tūkstošiem.

Kritizējot koalīcijas ieceres A. Elksniņš aicināja saglabāt divus parakstu posmus, argumentējot, ka tautas suverenajai varai ir jāļauj izpausties ne tikai vēlēšanās, bet arī citos gadījumos. Politiķis ir pārliecināts, ka saskaņā ar koalīcijas priekšlikumu, kas paredz no 2015.gada atteikties no valsts līdzdalības parakstu vākšanā, likvidējot šī procesa otro posmu, tauta vairs nejutīs, ka patiesībā tai saskaņā ar satversmes garu ir uzticēta varas nešana.

Arī Latvijas Sociālo reformu biedrība ar tās vadītāju Ivaru Redisonu priekšgalā aizstāv divu posmu parakstu vākšanu, jo, viņuprāt, līdzšinējā pieredze tikai ar 13 referendumiem (kopš 1992.gada) un vairākām parakstu vākšanām, kas ar referendumu nav noslēgušās, liecina, ka izdarīt triecienu pa konstitucionālajiem valsts pamatiem ar referendumu palīdzību nemaz tik vienkārši nav. Bet parakstu vākšanas kārtības maiņa negatīvi ietekmēs demokrātiskās izpausmes.

Koalīcija ņēmusi vērā arī Valsts prezidenta kritiku un precizējusi, kur bez notariāta vēl iespējams apliecināt paraksta autentiskumu.

Saeimas pieņemtie likuma grozījumi paredz atteikties no divpakāpju sistēmas parakstu vākšanā, nosakot, ka visus likumu ierosināšanai nepieciešamos desmitās daļas vēlētāju parakstus savāc šim nolūkam izveidota iniciatīvas grupa. Parakstu vākšanas procedūru paredzēts atvieglot, paredzot iespēju tos vākt arī elektroniski, kā arī apstiprināt pašvaldības institūcijās. Jaunajai kārtībai paredzēts pārejas periods līdz 2015. gadam. Patlaban likumu ierosināšana tiek organizēta divos posmos.

Ja par ierosināto likumprojektu savākti ne mazāk kā 10 tūkstoši vēlētāju parakstu, parakstu vākšanas otro posmu uzsāk Centrālā vēlēšanu komisija, un to finansē valsts. Ja likumprojektu parakstoties atbalsta ne mazāk kā desmitā daļa vēlētāju, tas tiek nodots izskatīšanai parlamentā. Ja Saeima to nepieņem bez satura grozījumiem, par likumprojektu tiek rīkota tautas nobalsošana


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Andrejs Elksniņš, referendums

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats