28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Sabiedrība » Mīkstina pabalstu ierobežojumu, taču to neatceļ
Mīkstina pabalstu ierobežojumu, taču to neatceļ
Autors: Inga Paparde / NRA.lv / 11. jūlijs 2012, 15:20
Valdība nolēmusi mīkstināt ierobežojumus vecāku jeb tā saukto māmiņalgu izmaksā, nosakot augstāku robežu – 700 pašreizējo 350 latu vietā. Skaidrojot, kāpēc daļēji, nevis pavisam atcels ierobežojumus, labklājības ministre Ilze Viņķele (Vienotība) nosauca situāciju sociālajā budžetā, kas tomēr nav tik optimistiska, lai ļautu atcelt ierobežojumus pilnībā.


Vecāku, maternitātes un paternitātes pabalstu ierobežojumi tika noteikti jau 2009. gadā, un tovasar valdība premjerministra Valda Dombrovska (Vienotība) vadībā apņēmās pabalstu ierobežojumus atcelt jau 2012. gadā. Pērn sekoja jauns valdības un Saeimas lēmums pabalstu ierobežojumus pagarināt līdz pat 2015. gadam. Tagad – otrdien valdības sēdes starplaikā – labklājības ministre saka: tā ir pozitīva ziņa; mēs esam spējuši ierobežojumus daļēji atcelt agrāk, pat par diviem gadiem. Jāatgādina – ja nebūtu valdības un Saeimas lēmuma pagājušā gadā, kas pagarināja pabalstu ierobežojumus, ierobežojumi būtu jau atcelti, raksta NRA.lv.

Pašlaik vecāku pabalsta izmaksa tiek ierobežota šādi: dienā izmaksā 11,5 latus jeb 350 latus mēnesī un vēl 50 procentus no aprēķinātās summas virs šiem 350 latiem. Saskaņā ar valdības lēmumu ierobežojuma apmērs tiks paaugstināts līdz 700 latiem mēnesī. Pēc Labklājības ministrijas (LM) aprēķiniem, ierobežojums saglabāsies attiecībā uz 15 procentiem vecāku pabalsta saņēmēju. Šo izmaiņu īstenošanai no sociālā budžeta nākamgad papildus nepieciešami 6,5 miljoni latu. Ģimenes valsts pabalstu gan valdība nolēma atstāt nemainīgu līdz pat 2014. gada beigām, kad, iespējams, varētu sākties ilgi gaidītā pabalsta reforma.

LM speciāliste Ināra Baranovska atzina, ka kopš 2009. gada būtiski sarucis vecāku pabalsta saņēmēju skaits. 2009. gada janvārī pabalstu saņēma 18 080 vecāki, bet šā gada janvārī vairs tikai 8259 vecāki. Speciāliste skaidro, ka vecāku pabalsta saņēmēju kritums saistīts arī ar dzimušo bērnu skaita samazinājumu pēdējos gados. Būtiski krities arī vidējais pabalsta apmērs. Liela daļa vecāku saņem bērna kopšanas pabalstu – pārsvarā tie, kuri līdz bērna dzimšanai nav strādājuši algoto darbu un nav veikuši sociālās iemaksas, no kurām atkarīgs vecāku pabalsts. Bērna kopšanas pabalsts līdz bērna gada vecumam ir 50 latu mēnesī.

Kad valdība sprieda par pabalstu ierobežojumiem, Saeimas Demogrāfijas apakškomisijā runāja par vecāku pabalsta izmaksu līdz bērna pusotra gada vecumam, kas varētu būt papildu stimuls bērnu radīšanai. Māmiņu kluba vadītāja Sandija Salaka sacīja: jauno vecāku aptaujas liecina, ka liela daļa vēlas ģimenē trīs bērnus – 51% aptaujāto. «Viena bērna ģimene nav vēlamais modelis, bet ģimenes spiestas samierināties,» atzina S. Salaka. Par labu vēl vienam bērnam mudinātu vecāku pabalsta izmaksa līdz bērna pusotra, divu gadu vecumam, kā arī atbalsts ģimenēm, piemēram, nodokļu atlaides.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Ilze Viņķele, Vienotība

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats