20. aprīlis, Sestdiena
Vārda dienas: Mirta, Ziedīte
Sākuma lapa » Sabiedrība » Tuvinās Vienotība un Reformu partija
Tuvinās Vienotība un Reformu partija
Autors: Jānis Lasmanis / NRA.LV / 10. jūlijs 2012, 11:32
Nacionālās apvienības aicinājums, valdībā esošajām partijām pēc nākamajām pašvaldības vēlēšanām apvienoties koalīcijā arī Rīgas domē, partneru atsaucību tā arī neguva. Tikmēr iespēja, ka Vienotība un Reformu partija šajās vēlēšanās startēs zem viena karoga, kļūst arvien ticamāka.


To, ka abas partijas sākušas sarunas, apliecināja gan Reformu partiju pārstāvošā Daiga Holma, gan Vienotības pārstāve Laila Timrota. Bijušā Valsts prezidenta Valda Zatlera vadītais politiskais spēks, sniedzot informāciju, bija lakonisks – sarunas patiešām ir sāktas.

Savukārt Vienotība neslēpa – kaut arī sarunas ir uzsāktas, joprojām pastāv iespēja, ka abas partijas vēlēšanās var startēt arī ar atsevišķiem sarakstiem. Tomēr, apvienojot spēkus, ieguvēji būtu gan pilsētas iedzīvotāji, gan politiķi, kuriem būtu lielāka iespēja ne tikai nokļūt Rīgas domē, bet arī pārņemt tajā varu.

«Labējo partiju spēja vienoties par Rīgas attīstības prioritātēm un iespējamajiem sadarbības modeļiem gan pirms vēlēšanām, gan strādājot domē, būtu spēcīgs signāls rīdziniekiem, kuri vēlas redzēt kvalitatīvu un kompetentu attīstības piedāvājumu arī galvaspilsētā,» skaidro L. Timrota.

Tādēļ Vienotība nākusi klajā ar aicinājumu izstrādāt kopīgu Rīgas attīstības programmu, kas būtu kvalitatīva alternatīva «šā brīža populismā un nesaimnieciskumā balstītajam Rīgas domes darbam».

Saskaņā ar Vienotības sniegto informāciju šobrīd ar Reformu partiju jau esot ieskicēti galvenie sadarbības virzieni un uzdevumi. Sākumā tikšot izstrādāta vienota programma, un no spējas par to vienoties ir atkarīga arī abu politisko spēku sadarbība. «Tikai pēc tam būs pamatojums spriest, vai būs viens kopējs vēlēšanu saraksts, tiks veidota pirmsvēlēšanu apvienība vai katra partija Rīgā startēs ar savu deputātu kandidātu sarakstu,» pamato L. Timrota.

Neatkarīgās aptaujātie politiķi gan atgādina, ka Reformu partijai ir vienlīdz riskanti piedalīties vēlēšanās vienā sarakstā ar Vienotību, gan startēt ar atsevišķu karogu. Politologs Ivars Ījabs, kurš Reformu partijā potenciālu vairs nesaskata, atgādina, ka, startējot pašai ar savu sarakstu, tā riskē ne tikai neiegūt nepieciešamo vēlētāju atbalstu, bet pat pavisam pazust no valsts politiskās skatuves, jo, nepierādot sevi pašvaldībās, tā zaudētu cerības iekļūt arī nākamajā Saeimā.

Tomēr nedrīkst arī aizmirst V. Zatlera vēlmi pašapliecināties, un to apzinās arī Vienotības pārstāvis Rīgas domē Olafs Pulks. «Arī 2011. gadā pēc Saeimas atlaišanas mēs V. Zatleram piedāvājām pievienoties Vienotībai, taču viņš izvēlējās citu ceļu. Tādēļ iespēju, ka Reformu partija varētu atteikties veidot kopēju sarakstu, nevar izslēgt,» teic O. Pulks, kurš piekrīt, ka baiļu no identitātes zaudēšanas dēļ Reformu partija varētu izšķirties par startēšanu vēlēšanās solo.

O. Pulks gan uzskata – abu labējo politisko spēku apvienošanās būtu loģisks solis. Šādi būtu lielākas cerības, ka šobrīd reitingu nelutinātās Reformu partijas atbalstītāju balsis netiktu zaudētas. Un, apvienojot tās ar Vienotības potenciālu, būtu lielāka iespēja ne tikai tikt pie pašvaldības deputātu mandātiem, bet arī gāzt no varas troņa Saskaņas centru, kas reitingos ilgstoši stabili ierindojas pirmajā trijniekā.

«Pagājušajās pašvaldību vēlēšanās piecu procentu barjeru, kas nepieciešama, lai iekļūtu Rīgas domē, neguva 15% vēlētāju atbalstīti politiskie spēki. Šādu situāciju nākamajās vēlēšanās nevajadzētu pieļaut,» uzskata politiķis.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Laila Timrota, Olafs Pulks, Reformu partija, Vienotība

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats