23. aprīlis, Otrdiena
Vārda dienas: Georgs, Jurģis, Juris
Sākuma lapa » Sabiedrība » Aptauja: 42,6% iedzīvotāju uzskata, ka Latvija nespēj pastāvēt kā neatkarīga valsts
Aptauja: 42,6% iedzīvotāju uzskata, ka Latvija nespēj pastāvēt kā neatkarīga valsts
Autors: NRA.lv / 27. jūnijs 2012, 12:37
Gandrīz puse jeb 42,6% iedzīvotāju domā, ka Latvija kā neatkarīga nacionāla valsts nespēj pastāvēt, liecina pētījuma "Ārpolitikas mīti Latvijā: Eiropas Savienība un Krievija" laikā pētījumu centra SKDS veiktā iedzīvotāju aptauja.


Pilnībā šādam viedoklim piekrīt 16% respondentu, bet drīzāk piekrīt 26,6% aptaujāto. Pretēji domā nedaudz vairāk jeb 46,2% iedzīvotāju - 27,8% aptaujāto drīzāk nepiekrīt apgalvojumam, ka Latvija kā neatkarīga nacionāla valsts nespēj pastāvēt, bet 18,4% tam nepiekrīt pilnībā.

11,3% aptaujas dalībnieku ir grūti sniegt atbildi uz šādu jautājumu.

SKDS aptauja arī atklāj, ka vairāk nekā divas trešdaļas jeb 70,9% Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka Rietumvalstis Latviju izmanto savās interesēs. Vairāk nekā trešdaļa jeb 34,3% iedzīvotāju pilnībā piekrīt šim apgalvojumam, bet vēl lielāks skaits respondentu jeb 36,6% - tam drīzāk piekrīt. Pilnībā viedoklim, ka Rietumvalstis Latviju izmanto savās interesēs, nepiekrīt vien 3% iedzīvotāju, drīzāk nepiekrīt - 13,6%.

Tāpat vairāk nekā puse jeb 54,4% iedzīvotāju uzskata, ka Latvijai PSRS sastāvā patiesībā klājās tīri labi. Šādam apgalvojumam nepiekrīt vien 12,8% iedzīvotāju. Vienlaikus gandrīz puse jeb 46,8% respondentu pozitīvi vērtē PSRS sabrukumu. Negatīvs noskaņojums par Padomju Savienības sabrukumu valda 14,4% iedzīvotāju.

Gandrīz divas trešdaļas jeb 64,6% iedzīvotāju domā, ka Latvijas ekonomikas glābiņš ir ciešāka sadarbība ar Krieviju un citām NVS valstīm. Turklāt vairāk nekā puse jeb 56% respondentu ir pārliecināti, ka iestāšanās Eiropas Savienībā veicināja ekonomisko lejupslīdi Latvijā.

Vairums jeb 78,3% Latvijas iedzīvotāju norāda, ka Latvija Eiropas Savienībā ir otrās šķiras valsts. Papildus tam vairums jeb 74,1 respondents domā, ka Eiropas Savienības vadībai ir vienalga, kā jūtas Latvijas iedzīvotāji. Vienlaikus 39,3% iedzīvotāju prognozē drīzu Eiropas Savienības sabrukumu.

SKDS aptauja arī liecina, ka vairāk nekā puse jeb 50,4% aptaujas dalībnieku uzskata, ka nacionālistiskā politika Latvijā ir novedusi valsti krīzē, un 53,6% respondentiem labāk patiktu, ja mūsu valstī pie varas būtu viens līderis ar plašām pilnvarām.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: aptauja, Latvija, SKDS

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats