19. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Fanija, Vēsma
Sākuma lapa » Sabiedrība » Grib atklāt balsojumus un mazināt imunitāti
Grib atklāt balsojumus un mazināt imunitāti
Autors: Ilze Zālīte / NRA.lv / 22. jūnijs 2012, 11:20
Parlaments sācis darbu pie diviem ilgi apspriestiem jautājumiem. Izskatīšanai komisijās nodotas iniciatīvas par izmaiņām Satversmē: samazināt Saeimas deputātu imunitāti un ieviest atklāto balsojumu Valsts prezidenta un Satversmes tiesas tiesnešu vēlēšanās.


Parlamentāriešu neaizskaramības princips nosaka, ka deputātu apcietināt, izdarīt pie viņa kratīšanu vai citādi ierobežot politiķa brīvību drīkst tikai pēc tam, kad tam piekritusi Saeima. Grozījumi paredz, ka par administratīviem pārkāpumiem Saeimas deputāti tiks sodīti tāpat kā jebkurš Latvijas iedzīvotājs, raksta NRA.lv.

Kritiku par nesamērīgo tiesiskās imunitātes apjomu Latvijas parlamenta deputātiem, viesojoties Saeimā, iepriekš izteicis arī Eiropas Padomes ģenerālsekretārs Tūrbjērns Jaglanns. Ceturtdien Saeimas debatēs tomēr izskanēja arguments, ka parlamentāriešiem jau šobrīd ir daudz zemāka tiesiskās imunitātes pakāpe nekā drošības dienestu darbiniekiem, tiesnešiem un prokuroriem. Kreisā flanga deputāts Andrejs Elksniņš atgādināja, ka deputāta imunitāte ir nepieciešama nevis tādēļ, lai politiķis varētu nesodīti pārkāpt likumu, bet gan tādēļ, lai tautas kalps atklāti paustu savu viedokli, nebaidoties no represijām.

Savukārt likumdošanas izmaiņu virzītāji iecerējuši mazināt deputāta tiesisko imunitāti arī attiecībā uz kriminālprocesuālām darbībām, tostarp kratīšanas izdarīšanu deputāta dzīvesvietā. Otra Satversmes grozījumu iniciatīva paredz mainīt Valsts prezidenta un Satversmes tiesas tiesnešu vēlēšanas procedūru, atsakoties no aizklātās balsošanas. Saeima jau atteikusies no aizklātiem balsojumiem par virkni amatpersonu, un šobrīd atklāti tiek vēlēti gan Saeimas prezidija locekļi, tiesībsargs, valsts kontrolieris, tiesneši, gan Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja vadītājs, Satversmes aizsardzības biroja vadītājs, ģenerālprokurors un Centrālās vēlēšanu komisijas vadītājs. Aprīlī parlaments pieņēma izmaiņas likumdošanā nosakot, ka arī Latvijas Bankas prezidentu, prezidenta vietnieku un padomes locekļus parlamentārieši ievēlē atklātā balsojumā. Tādējādi kā pēdējais bastions bija palicis balsojums vienīgi par Valsts prezidentu un Sa-tversmes tiesas tiesnešiem.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: imunitāte, Saeima, Tūrbjērns Jaglanns

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats