19. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Fanija, Vēsma
Sākuma lapa » Sabiedrība » Elīna Egle iesaistās konfliktā ar pili
Elīna Egle iesaistās konfliktā ar pili
Autors: Ilze Zālīte / NRA.lv / 14. jūnijs 2012, 18:27
Neglīta situācija izveidojusies starp Valsts prezidentu Andri Bērziņu un viņa padomnieci Elīnu Egli. Lai gan valsts vadītājs paziņojis, ka pārtrauc darba attiecības ar savu ekonomikas, uzņēmējdarbības un nodarbinātības padomnieci, pati Elīna Egle oponē – viņa pašlaik atrodoties uz slimības lapas un joprojām neesot uzteikusi darba tiesiskās attiecības.


Tikmēr politiskajos kuluāros baumo par subjektīvu īssavienojumu starp valsts vadītāju un viņa padomnieci.

Pēc nepilnu gadu ilgušas sadarbības Valsts prezidents Andris Bērziņš vakar paziņoja, ka pārtrauc darba attiecības ar savu padomnieci Elīnu Egli. Notikušais lakoniski tiek saukts par «prezidenta personīgo lēmumu», nekā sīkāk to nepaskaidrojot.

Sarunā ar Neatkarīgo prezidenta preses sekretāre Līga Krapāne norādīja, ka lēmums pieņemts jau 4. jūnijā. «Andris Bērziņš savu padomnieku korpusu veido pats, un, arī pārtraucot attiecības ar kādu no viņiem, prezidentam ne ar vienu nav jākonsultējas,» klāstīja L. Krapāne. «Valsts prezidents šo jautājumu ir atklāti pārrunājis ar Elīnu Egli, un viņai lēmuma iemesli ir zināmi,» rezumēja A. Bērziņa pārstāve.

Konstatēta darba nespēja

Tikmēr pati E. Egle par notikušo pauž gluži pretēju viedokli. «Līdz šim brīdim man darba attiecības nav uzteiktas un es neesmu uzteikusi darba tiesiskās attiecības ar Valsts prezidenta kanceleju,» savā publiskajā paziņojumā norāda E. Egle. Lai gan viņa visu dienu neatbildēja uz mediju zvaniem, pēcpusdienā E. Egle izplatīja paziņojumu, apgalvojot, ka 6. jūnijā viņai ir konstatēta darba nespēja. «Esmu uzsākusi ārstēšanos, tāpēc nevaru atbildēt uz žurnālistu zvaniem,» atzinusi E. Egle.

Valsts prezidents vakar notikušo skaidroja ar gaidāmajām strukturālajām izmaiņām prezidenta kancelejā. «Elīna neko tādu nav izdarījusi, lai būtu pamats viņai uzteikt darbu kāda konkrēta nodarījuma pēc,» televīzijai pauda A. Bērziņš, piebilstot, ka strukturālas izmaiņas kancelejā gaidāmas daudzos virzienos un Elīnas Egles vietā nevienu nemeklēs.

Subjektīvs īssavienojums

Savukārt politiskajos kuluāros rit neformāla diskusija un minējumi, kādēļ padomniece nav varējusi rast kopīgu valodu ar valsts vadītāju. Paust oficiālu viedokli neviens nevēlas, taču vairāki avoti neoficiāli Neatkarīgajai atzina: starp A. Bērziņu un E. Egli jau sen bija radusies spriedze, kas skaidrojama ar subjektīvu īssavienojumu. Saeimas gaiteņos netiek slēpts, ka signāli par Valsts prezidenta neapmierinātību ar savas padomnieces veikumu dzirdēti jau kopš gada sākuma. Arī kāda pilij tuvu stāvoša amatpersona norādīja: prezidents esot no savas padomnieces gaidījis vairāk profesionalitātes un jau labu laiciņu nav bijis apmierināts ar viņas darbu. Valsts prezidenta padomnieku vidējā mēnešalga ir 1800 latu.

E. Egle par Valsts prezidenta padomnieci kļuva pērnā gada augustā. Pirms tam, kopš 2004. gada, E. Egle pildīja Latvijas Darba devēju konfederācijas ģenerāldirektores pienākumus, bet vēl iepriekš – astoņus gadus vadīja sabiedrisko attiecību sektoru uzņēmumā Aldaris.

Stājoties atbildīgajā Valsts prezidenta padomnieces amatā, E. Egle solīja, ka būs spējīga sniegt būtisku ieguldījumu nodokļu politikas sakārtošanā, ēnu ekonomikas apkarošanā, investīciju piesaistē un nodarbinātības veicināšanā. Taču viņas aktivitātes nav bijušas tik pamanāmas, kā savulaik solīts.

Degsme nosacīta

Pašai E. Eglei gan ir pretējs sava darba novērtējums. «Valsts prezidenta reitings sabiedrībā ir apmierinošs, un esmu paveikusi Valsts prezidentam apsolīto savas kompetences jomā – sniegusi viedokli par sociāli ekonomiskiem un finanšu jautājumiem, darbu uzsākusi Stratēģiskās attīstības komisija,» savā paziņojumā norāda padomniece.

Tikmēr Valsts prezidenta paspārnē izveidotās Stratēģiskās attīstības komisijas pārstāvis, Latvijas Lielo pilsētu asociācijas izpilddirektora vietnieks Māris Kučinskis sarunā ar Neatkarīgo par E. Egles nopelniem attiecībā uz komisijas darbu vien bilst, ka E. Egles degsme līdz šim bijusi visnotaļ nosacīta un daudz produktīvāka sadarbība esot veidojusies ar komisijas koordinatoru Valēriju Stūri.

E. Egle nav paslinkojusi sava publiskā paziņojuma noslēgumā iemest akmeni A. Bērziņa dārziņā, norādot, ka «veiksmīgai sadarbībai ir nepieciešama Valsts prezidenta aktīva un skaidra vēlme risināt sabiedrībā sasāpējušus jautājumus».

Gada sākumā E. Egles vārds izskanēja pikanta skandāla kontekstā, kad interneta vidē parādījās fotogrāfijas, kurās prezidenta padomniece bija redzama atkailināta. Pati E. Egle uzskatīja, ka šie attēli, visticamāk, nozagti no viņas privātā epasta, lai sabojātu viņas reputāciju, strādājot atbildīgajā amatā.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Andris Bērziņš, Elīna Egle, Māris Kučinskis, VPK

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats