28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Sabiedrība » Sīkuma dēļ topošā māmiņa var palikt bez jebkādām sociālajām garantijām
Sīkuma dēļ topošā māmiņa var palikt bez jebkādām sociālajām garantijām
Autors: Apollo.lv / 3. maijs 2012, 16:55
Valsts ieņēmumu dienestam (VID) nepaziņotas informācijas dēļ sieviete, kura gaida bērniņu, var palikt bez jebkādām sociālām garantijām. Iemesls vien sīkums - darba devējs nav VID paziņojis par to, ka sieviete vairs pie tā nestrādā.


Kā vēstī Latvijas Radio, šis «sīkums» ir pietiekams iemesls, lai topošajai māmiņai atteiktu pabalstu.

Topošajai māmiņai Kristīnai sociālās apdrošināšanas aģentūrā ir jāiesniedz slimības lapa, kur darba devējs uzraksta, ka sieviete pie viņa vairs nestrādā. Taču jaunā sieviete bijusi ļoti pārsteigta, uzzinot, ka viņai būs vajadzīgas atbildes no trīs darba devējiem, jo aģentūras datu bāzē Kristīna strādā trīs darba vietās. To norāda Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras pārstāve Gita Gailīte.

Patiesībā Kristīna strādā tikai vienā darbā un no iepriekšējām darba vietām aizgājusi jau 2007.gadā. Viņa uzrakstīja oficiālu atlūgumu, un tika atbrīvota no darba. Taču darba devējs neizpildīja likumu un nepaziņoja VID par sievietes aiziešanu.

Atrast Kristīnas bijušo darba devēju, lai viņš sakārtotu papīrus, ir neiespējami. Sievietes bijušais darba devējs ir kāds Lielbritānijas pilsonis, kurš pirms septiņiem gadiem nodibināja divus uzņēmumus, bet tagad valsti jau pametis.

Kā norāda VID pārstāve Inese Bahanovska - par Kristīnu nav maksāti arī nekādi nodokļi, tāpēc nav pamata uzskatīt, ka darba attiecības ar sievieti izbeigtas, raksta Apollo.lv.

Kristīnai tiesā būtu jāvēršas ar prasību par juridiskā fakta konstatēšanu. Ja tas arī nonāktu tiesā, nav šaubu, ka lēmums būtu pozitīvs, jo sievietei ir rīkojumi no firmām par atbrīvošanu no amata, taču viņai nav saprotams, kāpēc tas viss ir tik sarežģīti. Turklāt, gaidot tiesas lēmumu, viņai būs jādzīvo bez jebkādām sociālajām garantijām, ziņo radio.

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā skaidro, ka šādu gadījumu kā Kristīnai nav daudz, taču gadā dažas reizes nākas atteikt pabalstu darba devēja aizmāršības dēļ.

VID šajā gadījumā arī ir tikai ziņu pienesējs aģentūrai.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: darbs, Inese Bahanovska, māmiņas, sociālās garantijas, VID

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats