29. marts, Piektdiena
Vārda dienas: Agija, Aldonis
Sākuma lapa » Sabiedrība » Kardiologs: zāļu sistēma izkropļota
Kardiologs: zāļu sistēma izkropļota
Autors: Inga Paparde / NRA.lv / 22. februāris 2012, 13:12
Skarbus secinājumus Saeimas Sabiedrības veselības apakškomisijas sēdē otrdien nācās dzirdēt no mediķiem, farmaceitiem un pacientiem par nupat kā spēkā stājušos jauno kompensējamo zāļu sistēmu.


«Tagad šī sistēma ir izkropļota,» sacīja Latvijas Ārstu biedrības pārstāvis kardiologs Gustavs Latkovskis. Medikamentu izsniegšanas kārtība ir jāmaina un jāpadara elastīgāka, jo nav pieļaujams, ka cieš pacienti, kuri aptiekās nevar saņemt ārsta izrakstītās zāles, Saeimai un Veselības ministrijai (VM) rosināja sēdes dalībnieki, raksta NRA.lv.

Neapmierinātību izraisījušas problēmas ar lētāko kompensējamo medikamentu pieejamību aptiekās, kad vairākus medikamentus divas nedēļas nebija iespējams pacientiem izsniegt, lai gan ārsts tos bija izrakstījis. Pēc aptieku pārstāvju teiktā, problēmas turpinās un jau atkal ir jauni medikamenti, kurus nepaspēj nodrošināt. «Ja pacients atnāk ar recepti, kur uzrakstīts starptautiskais zāļu nosaukums, bet aptiekā nav valsts noteiktā lētākā medikamenta, mēs neko pacientam nevaram piedāvāt, nav paredzētas alternatīvas,» saka Farmaceitu biedrības priekšsēdētāja Kitija Blumfelde. Aptiekas spiestas pārkāpt likumu, lai palīdzētu pacientiem, un «uz savu galvu» ir devušas nākamās lētākās zāles, cerot, ka valsts tās tomēr kompensācijas sistēmas ietvaros apmaksās. «Ķīlnieks ir pacients, jo mēs nevaram nekādi reaģēt, tikai aizsūtīt pacientu vēlreiz pie ārsta, bet aptiekas ir zibensnovedēji.» Farmaceiti uzskata, ka sistēma jāmaina un jāparedz kāda rīcība šādās situācijās, jo tas, ka Nacionālais veselības dienests, saņemot ziņas par neesošām zālēm lieltirgotavās un aptiekās, tās izslēdz no saraksta, nosakot jaunas lētākās zāles, nerisina problēmu. Arī Latvijas Aptieku biedrības vadītāja Agnese Ritene norādīja, ka jauno noteikumu ieviešanas mērķis nav attaisnojies: «Sistēma nav elastīga. Mūsu aptiekā ir zāles, kuras tikai par dažiem santīmiem dārgākas, bet mēs tās nevaram dot.» Euroaptiekas valdes priekšsēdētāja Inga Zemdega-Grāpe aicina nekavējoties labot pieļautās kļūdas.

Kardiologs Gustavs Latkovskis savā vērtējumā ir ass: lētāko medikamentu trūkums nav sistēmas sākotnējās ieviešanas grūtības, kā to skaidro VM, bet sistēmas kļūda, kas atkārtosies vismaz divas reizes gadā. «Jaunā kārtība ir arī diskriminējoša, jo neļauj pacientiem tiesības izvēlēties – ja nav lētākā vai nevēlas lētāko, piemaksāt starpību nevar, ir pat vēl trakāk – ar šo recepti nevar pat nopirkt par pilnu samaksu,» teica ārsts. VM parlamentārā sekretāre Liene Cipule teicās, ka ministre apzinās problēmu un tā tiks risināta. Noteikti tiks vērtēts aicinājums ļaut izsniegt nākamo lētāko, ja vislētākais nebūs nodrošināts.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Gustavs Latkovskis, Saeima

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats