19. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Fanija, Vēsma
Sākuma lapa » Sabiedrība » Pētījums: Uz referendumu dosies 85% aptaujāto
Pētījums: Uz referendumu dosies 85% aptaujāto
Autors: BNA / 14. februāris 2012, 17:03
Šogad februāris izceļas ar milzīgām dinamiskajām gradācijām notikumos. Stindzinoši auksti laika apstākļi un karsta, politiski sabiedriskā telpa. SDTIC veica ikmēnešā aptauju, lai noskaidrotu, kā cilvēki uztver un pārdzīvo lielo aukstumu, kādus lēmumus ir pieņēmuši attiecībā uz gaidāmo tautas nobalsošanu par otrās valsts valodas statusa piešķiršanu krievu valodai, ko saprot ar daudz sabiedrībā apspriesto ACTA līgumu, kā arī – vai Latvijas iedzīvotāji šogad svinēs Svētā Valentīna dienu.


Aukstais laiks ir bijis nekomfortabls periods daudziem Latvijas iedzīvotājiem. Pētījumā par to, vai aukstais laiks sagādā problēmas, 44% iedzīvotāju ir radušās grūtības pārvietoties ārpus mājas, 7% no šiem ir bijušas grūtības bērnus nogādāt līdz skolai, 22% ir apstiprinājuši, ka mājās ir bijusi nepietiekama apkure un elektrības traucējumi un 11% ir teikuši, ka viņiem trūkst piemērota apģērba aukstajam laikam. Tomēr ir sabiedrības daļa, konkrēti 16% aptaujāto, kas atzīst – runas par aukstumu ir stipri pārspīlētas un gandrīz tik pat liels skaits aptaujāto, konkrēti 15% saka, ka viņus viss apmierina. Tikai 4% atbild, ka viņiem aukstais laiks patīk.

Tomēr stindzinošais aukstums nemazina saasināto situāciju par un ap referendumu. SDTIC vēlējās noskaidrot, vai Latvijas pilsoņi 18. februārī piedalīsies referendumā, kurā tiks izlemts krievu valodas kā otrās valsts valodas statuss. Lielākais aptaujāto skaits 85% ir atbildējuši, ka noteikti piedalīsies referendumā, 6% saka, ka drīzāk piedalīsies un tikai 3% respondentu ir atbildējuši – nē, diez vai, 2% noteikti nē, un 5% vēl nav izlēmuši.

Vēl aktuāls šobrīd ir jautājums par ACTA līgumu. SDTIC jautāja respondentiem, vai viņi saprot sacelto ažiotāžu ap ACTA iemesliem? Izrādās, ka pilnībā seko jaunumiem un visu saprot 11% aptaujāto, un 33% tikai aptuveni saprot, tādējādi salīdzinoši daudz 29% respondentu nesaprot, par ko ir runa, 9% nesaprot un nevēlas iedziļināties šajā jautājumā. 17% aptaujāto atzīst, ka ne īpaši saprot situāciju, bet vēlas izprast to vairāk. Uz jautājumu, vai atbalstāt ACTA legalizēšanas procesu lielākā daļa 42% respondentu atbildējuši, ka nezina un nav iepazinušies ar noteikumiem un salīdzinoši maz 17% atbild, nē, jo uzskata, ka ACTA legalizēšana apdraud personas brīvību, 20% ir grūti pateikt un tikai 3% respondentu atbildējuši, ka jā, vēlas, lai tiek aizsargātas viņu autortiesības, 1% uzskata, ka argumenti procesam ir pamatoti, 6%, ka tā būtu pareizi, 20% ir grūti pateikt un 9% atzīst ACTA nosacījumi ir aplami.

Tomēr stindzinošā aukstuma un referenduma peripetiju krustugunīs ir iekritis arī 14. februāris, ko visā pasaulē atzīmē kā Svētā Valentīna dienu. Uz jautājumu, vai 14. februārī atzīmēsiet Sv. Valentīna dienu lielākais aptaujāto skaits – 30% ir atbildējuši, ka drīzāk nē, 22% – nē, tas mani neinteresē, 4% nav izlēmuši. Salīdzinoši mazāka daļa respondentu 16% saka, ka drīzāk jā un svinēs Valentīna dienu, 13% tā jau ir kļuvusi par tradīciju, 7% atzinušies, ka viņiem nav ar ko svinēt un 1% atbildējis, ka pirmo reizi atzīmēs 14. februāri.

Aptauja tika veikta no 6. – 12. februārim, ar interneta starpniecību aptaujājot 740 Latvijas iedzīvotājus no dažādiem reģioniem, vecumā no 18 – 66 gadiem. Šādas Omnibuss aptaujas SDTIC veic regulāri, reizi mēnesī apzinot iedzīvotāju noskaņojumu un attieksmi sabiedriski aktuālos un nozīmīgos jautājumos.



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: pētījums, SDTIC

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats