28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Sabiedrība » Saeimā konceptuāli atbalsta iespēju sabiedrībai iesaistīties ES politikas veidošanā
Saeimā konceptuāli atbalsta iespēju sabiedrībai iesaistīties ES politikas veidošanā
Autors: NRA.lv / 8. februāris 2012, 18:08
Saeimas Juridiskā komisija trešdien, 8.februārī, konceptuāli atbalstīja grozījumus likumā „Par tautas nobalsošanu un likumu ierosināšanu”, nacionālajā likumdošanā iekļaujot regulējumu, kas dod iespēju sabiedrībai iesaistīties Eiropas Savienības (ES) politikas veidošanā, informē Saeimas preses dienests.


Eiropas pilsoņu iniciatīvas regulējums paredz, ka viens miljons pilsoņu, kuri pārstāv vismaz vienu ceturtdaļu ES dalībvalstu, var aicināt Eiropas Komisiju nākt klajā ar tiesību aktu priekšlikumiem jomās, kurās komisijai ir pilnvaras rīkoties. 

Likumu plānots papildināt ar jaunu nodaļu par Eiropas pilsoņu iniciatīvu, kas nosaka, ka iniciatīvas atbalstam savāktie pilsoņu paraksti iesniedzami Centrālajai vēlēšanu komisijai, kas saskaitīs parakstus un pārbaudīs to derīgumu.

Ja parakstus paredzēts vākt tiešsaistē, organizatoriem būs jālūdz atbildīgajai iestādei izsniegt sertifikātu, kas apliecina, ka parakstu vākšanā izmantotā tiešsaistes sistēma atbilst izvirzītājiem drošības un tehniskajiem parametriem. Tas neattiecas uz gadījumiem, kad organizatori saņēmuši citas ES dalībvalsts kompetentās iestādes sertifikātu.

Atbildot uz komisijas deputātes Solvitas Āboltiņas jautājumu, likumprojekta autori atzina, ka Eiropas pilsoņu iniciatīva nav piemērots instruments, lai vāktu parakstus par ES oficiālās valodas noteikšanu krievu valodai. Par ES oficiālo valodu var kļūt vienīgi valoda, kurai ir oficiālās valodas statuss kādā no dalībvalstīm, un šādi jautājumi nav Eiropas Komisijas kompetencē.

Plānots, ka jaunais regulējums būs spēkā no šī gada 1.aprīļa.

Par grozījumiem likumā trīs lasījumos vēl jālemj Saeimai.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Eiropas Savienība, Saeima

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats