20. aprīlis, Sestdiena
Vārda dienas: Mirta, Ziedīte
Sākuma lapa » Sabiedrība » Apstiprina Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomi
Apstiprina Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomi
Autors: BNA / 2. februāris 2012, 14:28
Saeima apstiprinājusi visus piecus jaunos Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes locekļus. Pirmo reizi padomes locekļi tika vēlēti atklātā balsojumā, jo nesen grozīts Saeimas Kārtības rullis, kas atceļ slēgtos balsojumus.


NEPLP locekļi ievēlēti uz pieciem gadiem.

Saeimas deputāti nobalsoja "par" pieciem kandidātiem – žurnālistu, politologu, studijas "Mistrus Media" vadītāju Gintu Grūbi, augstskolas "Turība" Komunikāciju zinātņu katedras vadītāju Aināru Dimantu, "Latvijas Vēstneša" portāla nozares redaktori Aiju Dulevsku-Cālīti, mārketinga un sabiedrisko attiecību projektu vadītāju Daini Mjartānu un filmu studijas "Ave" producentu, operatoru un režisoru Ivaru Zviedri.

Saskaņā ar Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumu NEPLP locekļu kandidātus balsojumam Saeimā izvirza Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija. Saeimas sēdē komisijas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece uzsvēra, ka „komisijas uzstādījums šajā atbildīgajā darbā vienmēr bija maksimāli plašas diskusijas, ļoti plaša sabiedrības iesaiste, pēc iespējas lielāka atklātība un caurskatāmība un ārkārtīgi rūpīga kandidātu izvērtēšana.”

Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija NEPLP locekļu atlases konkursu rīkoja divās kārtās. Kopumā komisijas deputāti izvērtēja 41 NEPLP locekļu kandidātu.

I.Mūrniece uzsvēra, ka komisijas mērķis bija lauzt politisko kuluāru principu padomes veidošanā, tādēļ komisija vienojās, ka NEPLP locekļa amata kandidātus nedrīkstēs ieteikt politiskās partijas un Saeimas frakcijas, un aicināja nevalstiskās organizācijas, fiziskās personas vai profesionāļu apvienības izvirzīt savus NEPLP locekļu kandidātus.

Atbilstoši elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumam, kandidātiem jāatbilst šādām prasībām – Latvijas pilsonība un patstāvīga dzīvesvieta Latvijā, augstākā izglītība, vismaz piecus gadus ilga profesionālā vai akadēmiskā pieredze plašsaziņas līdzekļu, izglītības, kultūras, zinātnes vai cilvēktiesību jomā un laba reputācija.

Atlases konkursa laikā komisija konsultējās arī ar biedrībām un nodibinājumiem, kas darbojas plašsaziņas līdzekļu, izglītības, kultūras, zinātnes un cilvēktiesību jomā, vērtēja kandidātu profesionalitāti un zināšanas un uzklausīja kandidātu viedokli par turpmākajiem plašsaziņas līdzekļu attīstības virzieniem, nacionālās informatīvās telpas stiprināšanu un citiem aktuāliem jautājumiem.

Komisija konkursa otrajai atlases kārtai, atklāti balsojot, izvirzīja 17 NEPLP locekļu kandidātus.

Otrajā kārtā komisijas deputāti uzklausīja izraudzīto pretendentu vīziju par Latvijas elektronisko mediju ilgtermiņa attīstību un publiskās diskusijās ar nevalstiskajām organizācijām, nozares profesionāļiem, mediju ekspertiem un citiem interesentiem diskutēja par aktuālajām problēmām, kas NEPLP jārisina sabiedrisko mediju un komercmediju jomā.

Atklāti balsojot, komisija apstiprināšanai Saeimā izvirzīja piecus NEPLP locekļu kandidātus. „Komisija ir izraudzījusies piecus profesionālākos kandidātus ar nevainojamu reputāciju, kuri sastrādājoties spēs veidot profesionāli spēcīgu komandu”, uzsver I.Mūrniece.

Padomi, kas sastāv no pieciem locekļiem, uz pieciem gadiem apstiprina Saeima, un padomes locekļus var ievēlēt atkārtoti, bet ne vairāk kā divas reizes pēc kārtas.

Šodien spēkā stājās Saeimā 19.janvārī pieņemtie grozījumi Saeimas kārtības rullī, kas paredz atklāti ievēlēt Nacionālo elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomi, Saeimas Prezidija locekļus, tiesībsargu, valsts kontrolieri, tiesnešus, ģenerālprokuroru, Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja vadītāju, Centrālās vēlēšanu komisijas vadītāju un virkni citu likumos noteiktu amatpersonu.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: NEPLP, Saeima

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats