19. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Fanija, Vēsma
Sākuma lapa » Sabiedrība » ZZS sola balsot par svarīgiem jautājumiem, ja būs koalīcijā ar diviem ministriem
ZZS sola balsot par svarīgiem jautājumiem, ja būs koalīcijā ar diviem ministriem
Autors: Apollo.lv / 16. janvāris 2012, 12:03
Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) varētu atbalstīt koalīciju, kurai šobrīd ir 56 balsis, svarīgu Eiropas finanšu stabilizācijas jautājumos, bet tādā gadījumā ZZS vēlas būt koalīcija ar diviem ministru portfeļiem, vēsta laikraksts «Diena».


ZZS savienības frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis, kura vadītajā frakcijā ir 13 deputātu, Dienai sacīja – ja ZZS atbalsta tik svarīgus lēmumus, tā arī vēlas uzņemties atbildību par valdības darbu, lai varētu ietekmēt valsts budžeta veidošanu un citus svarīgus lēmumus. Tikai tad, ja ZZS būs koalīcijā vismaz ar diviem ministriem, tā balsos par šiem jautājumiem, raksta Apollo.lv.

Latvijas parlamentam būs nepieciešams divu trešdaļu balsu vairākums, iespējams, pat par vairākiem ar Eiropas finanšu stabilizāciju saistītiem jautājumiem. To sestdien «Vienotības» domes sēdē atzina premjers Valdis Dombrovskis.

Šonedēļ arī Valsts prezidents Andris Bērziņš paredzējis sākt sarunas ar Saeimā pārstāvētajām partijām, un tajās viens no galvenajiem jautājumiem būs par iekšpolitisko situāciju kontekstā ar lēmumiem, kurus Saeimai būs jāpieņem saistībā ar ES valstu finanšu stabilizāciju, vēsta laikraksts.

Par to, ka tas nebūs viegli, liecina notikušais pagājušajā piektdienā Eiropas lietu komisijā, kur deputātiem ar grūtībām izdevās apstiprināt nacionālo pozīciju Par starptautisku līgumu par pastiprinātu ekonomisko savienību, kurā atspoguļota Latvijas nostāja sarunās par ES līguma izstrādi. Aģentūra BNS vēsta, ka ZZS un SC deputāti sēdi atstāja un tikai pēc atkārtotiem pārtraukumiem, kuru laikā tika meklēti klātneesošie deputāti, izdevās nodrošināt kvorumu.

«Vienotības» domes sēdē Dombrovskis atzina, ka vēl nevar pateikt, cik šādu balsojumu varētu būt. ES jaunajā līgumā par pastiprinātu ekonomisko savienību, kura saskaņošanu paredzēts pabeigt līdz janvāra beigām, iespējams, «formulējumi būs tādi, ka mēs nekādas kompetences nedeleģējam, un tad pietiks ar vienkāršo vairākumu», pieļāva premjers.

Tādā gadījumā šis līgums Latvijai būtu jāratificē pirms iestāšanās eirozonā. Taču līdz ar ES budžeta disciplīnas līguma pieņemšanu būs nepieciešami grozījumi arī Lisabonas līgumā, lai paredzētu dalībvalstu iespējas sniegt finansiālo palīdzību no Eiropas Stabilitātes fonda tām valstīm, kas nonākušas finansiālās grūtībās. Lisabonas līguma grozījumu ratifikācijai būs nepieciešams 2/3 Saeimas vairākums.

«Ja ar vienu roku nograusim eirozonas finanšu stabilizāciju, bet ar otru prasīsim naudu lauksaimniecībai un kohēzijai, tas labi nebeigsies,» brīdināja Dombrovskis. Sēdē izskanēja arī viedoklis, ka varbūt prasība pēc taisnīgiem lauksaimniecības tiešmaksājumiem var kļūt par nosacījumu, lai Latvija atbalstītu izmaiņas līgumā. Taču premjers vairākkārt atkārtoja: «Ja mēs paklūpam uz līguma ratifikācijas, mēs nevaram iet un prasīt lauksaimniecības tiešmaksājumus.»


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Andris Bērziņš, Augusts Brigmanis, koalīcija, Valdis Dombrovskis, ZZS

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats