26. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Alīna, Rūsiņš, Sandris
Sākuma lapa » Sabiedrība » ZRP ir pret koalīcijas partneru plāniem pieprasīt apturēt valodu referendumu
ZRP ir pret koalīcijas partneru plāniem pieprasīt apturēt valodu referendumu
Autors: Apollo.lv / 12. janvāris 2012, 17:28
Zatlera reformu partijas (ZRP) neatbalstīs Nacionālās apvienības VL!-TB/LNNK un «Vienotības» plānus ar parakstiem vērsties Satversmes tiesā (ST), lai pieprasītu apturēt valodu referendumu.


Kā paziņojumā presei vēsta partijas preses sekretāre Daiga Holma, ZRP frakcijas deputāti uzskata, ka augsts dalības procents un skaidra atbilde referendumā ir labākais veids, kā demonstrēt, ka latviešu valoda vienmēr būs vienīgā valsts valoda Latvijā, tāpēc deputāti ir kritiski noskaņoti pret koalīcijas partneru - Nacionālās apvienības VL!-TB/LNNK un partijas «Vienotība» plāniem prasīt ST apturēt tautas nobalsošanu par valsts valodas statusa piešķiršanu krievu valodai.

«Augsts dalības procents un skaidra atbilde referendumā ir vispiemērotākais veids, kā gūt pārliecību par to, ka latviešu valoda vienmēr būs vienīgā valsts valoda Latvijā. Saskaņā ar Satversmi Latvijas valsts suverēnā vara pieder Latvijas tautai, tāpēc visskaidrāk savs viedoklis par šo jautājumu jāpauž tautai. Visiem Latvijas pilsoņiem jāpiedalās referendumā un jāpauž savs viedoklis, balsojot pret valsts valodas statusa noteikšanu krievu valodai,» pārliecināti ir ZRP deputāti.

Deputāti uzskata, ka referendumam jānotiek, jo šobrīd tā apturēšana jau ir nokavēta, un sabiedrība atkal tiktu sašķelta divu minēto politisko spēku ambīciju dēļ.

Deputāti pauž: «Šobrīd ir būtiski, ka šajā jautājumā skaidrība ir jau referenduma dienā - 18. februārī, un apturēt referendumu procesa vidū nebūtu profesionāli, jo tas rada pretrunas sabiedrībā. Ir nepieņemami, ka atsevišķi koalīcijas partneri, no vienas puses, vēlējušies pēc iespējas ātrāk panākt referenduma norisi, izplatot publiskus aicinājumus tajā balsot pret, bet no otras puses, lūguši to apturēt, tādejādi paildzinot procesu.»

ZRP paziņojumā norāda, ka profesionālai diskusijai par valsts konstitucionālajiem pamatiem jābūt gan Saeimā, Valsts prezidenta Konstitucionālo tiesību komisijā, jo pieteikumā tiek apšaubīta gan prezidenta, gan Saeimas rīcības atbilstība pamatlikumam, kā arī prasīts atzīt par Satversmei neatbilstošu likuma pantu, ko Saeima varētu grozīt pati, bez Satversmes tiesas sprieduma.

Vienlaikus ZRP vēsta, ka katrs ZRP deputāts pats izlems, parakstīties vai neparakstīties zem Nacionālās apvienības VL!-TB/LNNK pieteikuma ST.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Daiga Holma, referendums, ZRP

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats