28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Sabiedrība » Speciālisti aicina iedzīvotājus nopietnāk domāt par gripas profilaksi
Speciālisti aicina iedzīvotājus nopietnāk domāt par gripas profilaksi
Autors: BNA / 13. janvāris 2011, 13:50
Arvien palielinoties ar gripu saslimušo cilvēku skaitam Latvijā, speciālisti aicina cilvēkus ar lielāku atbildību izturēties pret savu un tuvinieku veselību, vērību pievēršot profilakses iespējām, kas var aiztaupīt ne vien raizes un laiku, bet arī finansiālos līdzekļus, kas tiek patērēti ārstējoties.


Janvāris ik gadu ir laiks, kad saasinās saslimšanas ar augšējo elpošanas ceļu infekcijām un gripu. Arī šis gads nav izņēmums un pēdējo nedēļu laiku ar gripu saslimušo skaits strauji pieaug. Beidzoties skolēnu brīvdienām slimības izplatība kļuvusi straujāka. Kā liecina Pasaules Veselības organizācijas (World Health Organization) apkopotā informācija, Rietumeiropas valstu reģionā un Latvijā galvenokārt cirkulē H1N1 tipa vīruss, kas bija aktuāls arī pagājušajā gadā. Saslimušo skaits turpina pieaugt un tas rezultējies vairākos nāves gadījumos. Arī Latvijā ik nedēļu saslimšanu ar gripu konstatē vairāk nekā 100 gadījumos. Visbiežāk ar gripu slimo bērni vecumā līdz 14 gadiem. Pagaidām slimība visaktīvāk izplatījusies Rīgā, Rīgas apkārtnē, Jēkabpils novadā, Ogres novadā un Aizkraukles novadā. Tuvāko nedēļu laikā gaidāms gripas aktivitātes pieaugums arī citos Latvijas reģionos.

Lai pasargātu gan sevi, gan savus tuviniekus, organismu nepieciešams aizsargāt. Profilakses iespējas ir dažādas, taču vairumā gadījumu imūnsistēmas stiprināšana ar vitamīniem, pareizu uzturu un dzīvesveidu ir jāveido laicīgi.

Tomēr joprojām iedzīvotājiem pastāv iespēja izvairīties no gripas vīrusa, pret to vakcinējoties. “Gripas epidēmijas laikā joprojām ir iespēja un tiek rekomendēts vakcinēties pret bīstamo slimību, kas bojā mazos asinsvadus, jo antivielas organismā izstrādājas ātri un cilvēks ir labāk aizsargāts. Nereti cilvēki šos būtiskos lēmumus par profilaksi ir atlikuši un atstājuši uz pēdējo brīdi, taču ir svarīgi nenokavēt, jo gripas vīrusa cirkulācija nav paredzama. Vakcinācija viennozīmīgi nepieciešama cilvēkiem, kas ikdienā apgrozās sabiedriskās vietās, daudz tiekas ar cilvēkiem, kā arī tiem, kuri ir uzņēmīgāki pret slimībām, kuru ikdienā ir stress un kaitīgi ieradumi, kas pavājina imūnsistēmu,” skaidro “Vakcinācijas centra” vadītāja Ārija Stalbova.

Cilvēkus, iespējams, šobrīd nomāc daudzi citi jautājumi un problēmas darbā vai sadzīvē, kas gaida risinājumus, taču jāatceras, ka bez veselības viss pārējais ir sekundārs. Nozares speciālisti atzinuši, ka vakcinācija ir efektīvākā ātrā profilakses iespēja pret gripu, un aicina sabiedrību izvērtēt savus ieguvumus vakcinējoties un iespējamos zaudējumus, saslimstot ar gripu. Gripas vīrusa bīstamība slēpjas ne tikai smagajā atveseļošanās procesā, bet arī iespējamajās komplikācijās, kas nereti mēdz būt pat smagākas un prasa ilgstošu ārstēšanos, nekā pati slimība.

“Vakcinācijas centrs” piedāvātās pretgripas vakcīnas nodrošina imunitāti pret abām šobrīd aktuālajām gripas vīrusa formām. Pieejamas gan ierastās vakcīnas, gan arī jaunās tehnoloģijas ID-Potes, kas vakcinēšanos padara pilnīgi nesāpīgu, taču ļoti efektīvu.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: gripas profilakse, gripas simptomi, gripas vakcīna, gripas vīruss, vakcinācija, vakcinācija pret gripu, vakcinācijas centrs, vakcinēšanās nepieciešamība

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats