28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Ražošana, enerģētika » Saules enerģijas patēriņš Latvijā līdz 2020. gadam varētu sasniegt aptuveni 40% no visas atjaunojamās enerģijas
Saules enerģijas patēriņš Latvijā līdz 2020. gadam varētu sasniegt aptuveni 40% no visas atjaunojamās enerģijas
Autors: bizness.lv / 29. oktobris 2018, 12:52
Pēdējos gados arvien populārāka kļūst saules bateriju izmantošana mājsaimniecībās un uzņēmumos, tiek prognozēts, ka Latvijā atjaunojamās enerģijas īpatsvars kopējā enerģijas patēriņā būs 40%. Pēc Eiropas Savienības (ES) datiem līdz 2020. gadam aptuveni 20% no visas ES pa-tērētās enerģijas būs atjaunojamā enerģija.  


Mīts: Latvijā ir pārāk auksti un gadā ir daudz tumšo dienu, tāpēc nav iespējams saražot pietiekami daudz saules enerģijas. 

Tas ir mīts, ka Latvijā ir nepietiekami daudz saules gaismas. Saules paneļi Latvijas apstākļos spēj nodrošināt elektroenerģiju līdz pat 30% no klientu gada patēriņa, bet kombinācijā ar bateriju risinājumiem klienti var būt pilnībā neatkarīgi no elektroenerģijas tīkla līdz pat 6 mēnešiem gadā.

Mīts: Saules enerģijas sistēma un iekārtas ir ļoti sarežģītas un ļoti dārgas.

Vidējais ikmēneša maksājums uzstādītam 5.5kW (vidējais izmērs, ko parasti izvēlas mājsaimniecības) saules paneļu parkam (summā no 6 800 līdz 8 200 eiro) Latvijā uz 84 mēnešiem ir no 101,51 eiro. 

Latvijā uzstādītie saules paneļu projekti sevi atpelna vidēji 8 gadu laikā – ievērojami ātrāk nekā, piemēram, nekustamais īpašums. Un, pieaugot pārdošanai un lietošanai, jau tuvā nākotnē izmaksas mazināsies vēl straujāk. Pagājušajā gadā Eiropas Savienībā saules enerģijas tirgus audzis par 29 % (diez vai spēsiet minēt daudz citu piemēru ar šādu izaugsmes tempu), un kopumā 21 no 28 dalībvalstīm pērn uzstādījusi vairāk paneļu nekā iepriekšējā gadā.

Mīts: Saules enerģija ir kaut kas jauns nozarē un grūti saprotams, kā darbojas.

2040. gada prognoze paredz, ka trešdaļa no visas patērētās elektroenerģijas būs vēja un saules saražota un ekonomika kopumā būs par trešdaļu energoefektīvāka. Turklāt, par savu apņemšanos līdz 2030. gadam pilnībā pāriet uz atjaunojamo enerģiju paziņojuši tādi globālie milži kā "Coca-Cola", "H&M", "Ikea", "Microsoft", "P&G" un citi.




Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk
Jaunākie komentāri
Mediju apskats