25. aprīlis, Ceturtdiena
Vārda dienas: Bārbala, Līksma
Sākuma lapa » Ražošana, enerģētika » Energoefektīvs apgaismojums Rīgā ļautu ietaupīt
Energoefektīvs apgaismojums Rīgā ļautu ietaupīt
Autors: NRA.lv / 26. septembris 2018, 10:19
Pašvaldības aģentūra Rīgas gaisma (RG) paredzējusi iesaistīties konkursā par viedo tehnoloģiju ieviešanu pilsētas apgaismojumā, ko organizē Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM). Tādējādi Rīgā varētu samazināt elektroenerģijas patēriņu un siltumnīcefekta gāzu emisijas.


Konkursā Siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšana ar viedajām pilsētvides tehnoloģijām atjaunojamo energoresursu ieviešanai un energoefektivitātes veicināšanai pilsētās kopumā pieejami astoņi miljoni eiro. Latvijas pašvaldības konkursa ietvaros var iegūt līdz 70 procentiem no attiecināmajām izmaksām.

RG sagatavojusi divus projektus. Viens no tiem paredz ieviest energoefektīvu ielu apgaismojuma sistēmu Pļavnieku, Purvciema un Juglas ielās, Šmerļa ielā un uz Dienvidu tilta. Šī projekta ietvaros plānots demontēt 2764 esošos ielu gaismekļus un to vietā iegādāties un uzstādīt 27 vatu līdz 280 vatu jaudīgus jaunus LED ielu gaismekļus un ierīkot attālinātās vadības sistēmu ar klātbūtnes radaru un gaismekļu kontroli un arī transporta plūsmas kontroli. Konkursā ir pieteikušās arī citas pašvaldības, un, piemēram, Jēkabpils tādējādi vēlas apgaismojumu atjaunot par 1,3 miljoniem eiro, Preiļos - par pusmiljonu eiro, Jelgavā - par vienu miljonu.

Otrs projekts paredz jauna un energoefektīva apgaismojuma uzstādīšanu Vecmīlgrāvja, Pleskodāles, Zolitūdes un Vecāķu vairākās ielās. Projekta ietvaros plānots 1718 esošos ielu gaismekļus nomainīt ar 49 vatu līdz 180 vatu LED gaismekļiem un ierīkot attālinātās vadības sistēmu ar klātbūtnes radaru un gaismekļu kontroli, un arī transporta plūsmas kontroli.

VARAM konkursa noteikumos paredzēts, ka projekts būtu jāīsteno divu gadu laikā. RG pašreizējie aprēķini liecina, ka pēc projekta pabeigšanas Rīgā varētu ietaupīt apmēram 160 000 eiro. Pašlaik RG elektroenerģijai gadā iztērē aptuveni 3,5 miljonus eiro.

PLĀNOTIE UZLABOJUMI RĪGĀ

Gaismekļu nomaiņa plānota šādās ielās vai to posmos:

Dārzciema, Dzelzavas, G. Astras, Ulbrokas, Ilūkstes, Katlakalna, M. Keldiša, Krustpils, Lielvārdes, Lubānas, A. Saharova, Malienas, Juglas ielas posmā no Biķernieku ielas līdz Malienas ielai, Brīvības gatves posmā no Ropažu ielas līdz Juglas ielai, Šmerļa ielā un Šmerļa gājēju celiņā, uz Dienvidu tilta un uz Dienvidu tilta uzbrauktuves.

Nepieciešamais Rīgas domes līdzfinansējums ir 1 294 535 eiro.

Pozitīvas atbildes gadījumā projektu varētu īstenot līdz 2020. gada 1. novembrim.

Gaismekļu nomaiņa plānota arī šādās ielās vai to atsevišķos posmos: Aizputes, Baseina, F. Candera, Irlavas, Jūrkalnes, Ķemeru, Mikus, Pleskodāles, S. Velsa, Kukšu, Upesgrīvas, Zaru, Ventspils, Lieģu, Rucavas, Šampētera, Stendes, Volguntes, Zalves, Kaltuves, Karpu, Labraga, Plūmju, Raušu, Sapala, Valtaiķu, Zantes, Zebrenes, Zasulauka, Āliņģu, Atlantijas, A. Dombrovska, Draudzības, Emmas, Kreimeņu, Meldru, Namdaru, Traktoru, Anitas, Baltāsbaznīcas, Ciedru, Dukura, Gāles, Kāvu, Kalngales, Ledus, Mildas, Mērnieku, Melīdas, Pauguru, Punduru, Rīnūžu, M. Rinkas, Rūpnīcas, Sarmas, Sniedzes, Stiebru, Skuju, Sniega, Tauvas, Vecmīlgrāvja, Ziemeļblāzmas, Zivju, Kalnciema ielas posmā no Lielirbes ielas līdz K. Ulmaņa gatvei, Kalnciema ielas posmā no K. Ulmaņa gatves līdz Jūrkalnes ielai, Priedaines ielas posmā no K. Ulmaņa gatves līdz Zolitūdes ielai, Priedaines ielas posmā no Zolitūdes ielas līdz Anniņmuižas ielai, Priedaines ielas posmā no Anniņmuižas ielas līdz J. Endzelīna ielai, Apūzes ielas posmā no Upesgrīvas ielas 
līdz Anniņmuižas ielai, Apūzes ielas posmā no Anniņmuižas ielas līdz Priedaines ielai, Gramzdas ielas posmā no Anniņmuižas ielas līdz Zolitūdes ielai, Vecāķu prospektā, Vecmīlgrāvja 1. līnijā, Vecmīlgrāvja 5. līnijā, Vecmīlgrāvja 6. līnijā, Jaunciema gatves rotācijā pie Mīlgrāvja tilta, Jaunciema gatves rotācijā pie Mīlgrāvja tilta - veloceliņā un uz ceļa uz lidostu Rīga.

Nepieciešamais Rīgas domes līdzfinansējums ir 590 009 eiro.

Pozitīva rezultāta gadījumā projektu varētu īstenot līdz 2020. gada 1. novembrim.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk
Jaunākie komentāri
Mediju apskats