28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Ražošana, enerģētika » Zemnieku saeima: Šogad ražas ir par 40% mazākas
Zemnieku saeima: Šogad ražas ir par 40% mazākas
Autors: LR / 18. septembris 2018, 10:32
Lauksaimnieku ražas šogad ir aptuveni par vismaz 40% mazākas nekā pēdējos gadus vidēji, intervijā Latvijas Radio pastāstīja “Zemnieku saeimas” priekšsēdētāja vietniece Maira Dzelzkalēja-Burmistre. Viņa vērtēja, ka tik ilgs sausums kombinācijā ar karstumu kā šogad Latvijā nav bijis. Drīzumā būs skaidra situācija ar ražu apjomiem, jo graudaugi ir novākti un situācija lopkopībā arī ir skaidra.


Tomēr jau tagad esot redzams – ražas ir mazākas, nekā vēl vasarā tika prognozēts. Kopumā šogad ražas ir par 40% mazākas nekā pēdējos gados vidēji. Visvairāk cietuši lauksaimnieki Kurzemē, bet mazākas ražas ir arī pārējos valsts reģionos.

Uz jautājumu, vai lauksaimniecībā gaidāmi masveida bankroti, Dzelzkalēja-Burmistre norādīja, ka gaidāmi ļoti grūti laiki. Turklāt tas skaršot arī ar lauksaimniecību saistītās nozares, piemēram, transporta nozarē būs mazāki pārvadājumu apjomi.

Arī citās Eiropas valstīs tiek runāts par zaudējumiem lauksaimniekiem, tāpēc iespēja saņemt kompensāciju no Eiropas esot apšaubāma. “Tos zaudējumus, kas ir, nespēj neviens kompensēt,” piebilda biedrības pārstāve. Vairākas valstis gan pašas esot lēmušas par atbalstu lauksaimniekiem, tostarp Igaunija, Zviedrija un Somija. 

Nākamajā sezonā Latvijā varētu būt pieejama apdrošināšana attiecībā uz sausumu. Lauku atbalsta dienesta dati liecina, ka pērn apdrošināšanas atbalstam pieteikušies aptuveni divi tūkstoši lauksaimnieku. Lai vairāk popularizētu lauksaimniecības risku apdrošināšanu, valdība lems par grozījumiem atbalsta nosacījumos, kas paredz palielināt valsts un Eiropas Savienības finansējumu plānošanas periodā līdz 2020. gadam.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk
Jaunākie komentāri
Mediju apskats