23. aprīlis, Otrdiena
Vārda dienas: Georgs, Jurģis, Juris
Sākuma lapa » Ražošana, enerģētika » EM ievieš stingrus uzraudzības mehānismus un pārkārtos ministrijas iekšējos procesus OIK jomā
EM ievieš stingrus uzraudzības mehānismus un pārkārtos ministrijas iekšējos procesus OIK jomā
Autors: EM / 23. augusts 2018, 12:35
Pēc publiski izskanējušās informācijas par atsevišķu koģenerācijas elektrostaciju neatbilstību MK noteikumu prasībām, 2017. gada oktobrī pēc ekonomikas ministra Arvila Ašeradena rīkojuma Ekonomikas ministrija (EM) uzsāka īstenot virkni pasākumu obligātā iepirkuma komponentes (OIK) sistēmas darbības sakārtošanai, tai skaitā pastiprinot OIK staciju kontroli un veicot grozījumus saistošajos normatīvajos aktos, akciju sabiedrība “Enerģijas publiskais tirgotājs” uzsāka OIK staciju faktisku apsekojumu, kā arī tika izveidota augsta līmeņa darba grupa elektroenerģijas obligātā iepirkuma maksājumu sistēmas atcelšanai.


Minēto pasākumu ietvaros SIA “PricewaterhouseCoopers” veica neatkarīgu auditu, izvērtējot EM lēmumu, ar kuriem piešķirtas tiesības pārdot no atjaunojamiem un fosiliem energoresursiem saražoto elektroenerģiju obligātā iepirkuma ietvaros, pieņemšanas atbilstību ārējo normatīvo aktu prasībām, kā arī veica šo lēmumu izpildes procesa uzraudzības pietiekamības un efektivitātes novērtējumu.

Audita būtiskākie secinājumi atklāj sistēmiska rakstura nepilnības, piemēram, labas pārvaldības prakses trūkumu funkciju nodalīšanā, nepietiekamu cilvēkresursu piešķiršanu OI administrēšanas un uzraudzības procesam, iekšējās kontroles sistēmas trūkumu, grūti izsekojamu dokumentu uzskaites un uzglabāšanas sistēmu, sadarbības trūkumu starp iesaistītajām institūcijām; un nepilnības piešķirto lēmumu uzraudzības procesā, tai skaitā izsniegto lēmumu uzraudzības procesa nepietiekamību, dažādas nepilnības gada pārskata regulējumā un faktiskajā izskatīšanā, kontroles grupas sniegto iespēju nepilnīgu izmantošanu. Vienlaikus auditori snieguši virkni ieteikumus attiecībā gan uz pašreizējās sistēmas uzlabošanu, gan uz īstenoto funkciju un uzraudzības procesa efektivitātes uzlabošanu.

“Šodien lielu daļu konstatēto trūkumu ministrija jau novērsusi – 2018. gada martā uzsākta būtiska enerģētikas sektora reforma ministrijas struktūrā, lai precizētu funkciju sadalījumu, nodalot politikas izstrādes, ieviešanas un uzraudzības funkcijas. Veicot grozījumus normatīvajos aktos, pilnveidots OI tiesību saņēmušo staciju uzraudzības regulējums un jau šogad uzsāktas pastiprinātas pārbaudes elektrostacijās, kā rezultātā atcelta virkne atļauju,” uzsver Ekonomikas ministrijas valsts sekretārs Ēriks Eglītis.

Ekonomikas ministrija izstrādājusi precīzu rīcības plānu auditoru ieteikumu ieviešanai, iekšējo procesu pilnveidošanai un kontroles stiprināšanai ar mērķi izveidot efektīvu un caurspīdīgu OI tiesību saņēmušo komersantu uzraudzības sistēmu:

• līdz 2018. gada beigām tiks turpinātas strukturālās izmaiņas ministrijā, nodalot lēmumu piešķiršanas, politikas izstrādes un uzraudzības funkcijas. Savukārt, lai nodrošinātu politikas ieviešanas funkcijas neatkarīgu darbību atbilstoši visaugstākajiem standartiem, līdz 2019. gada beigām uzraudzības funkciju paredzēts nodot Būvniecības valsts kontroles birojam;
• tiks palielināts uzraudzības procesā iesaistīto speciālistu skaits, lai nodrošinātu kvalitatīvu un pilnvērtīgu uzraudzības procesa īstenošanu. Šim mērķim ministrija plāno lūgt papildu finansējumu nākamā gada valsts budžeta ietvaros;
• līdz 2018. gada beigām tiks pabeigta iekšējās kontroles sistēmas sakārtošana, izstrādājot precīzas instrukcijas un procesu aprakstus OI tiesību uzraudzības procesam;
• ņemot vērā, ka atsevišķu auditoru ieteikumu ieviešanai ir nepieciešamas izmaiņas pašlaik spēkā esošajos normatīvajos aktos, ministrija izstrādās un iesniegs apstiprināšanai Ministru kabinetā šo izmaiņu projektus.

“Vienlaicīgi uzsākta dienesta pārbaude par auditā konstatētajiem faktiem attiecībā uz Ekonomikas ministrijas amatpersonu rīcību vai bezdarbību, veicot savus pienākumus pie lēmumu pieņemšanas un to izpildes uzraudzības, ar kuriem piešķirtas tiesības pārdot no atjaunojamiem un fosiliem energoresursiem saražoto elektroenerģiju obligātā iepirkuma ietvaros,” norāda Ē.Eglītis.

Izvērtējuma ietvaros auditorkompānija PricewaterhouseCoopers pārbaudīja EM darbinieku faktisko rīcību laika posmā no 2012. gada 28. augusta līdz 2017. gada 14. novembrim, pieņemot lēmumus, ar kuriem piešķirtas tiesības pārdot no atjaunojamiem un fosiliem energoresursiem saražoto elektroenerģiju obligātā iepirkuma ietvaros. Izlases kārtībā tika pārbaudīti 86 lēmumi, nodrošinot, ka izlasē tiek iekļauti dažāda veida lēmumi (piemēram, par tiesību piešķiršanu, par tiesību nepiešķiršanu, par tiesību pagarināšanu, par tiesību atcelšanu, par tiesībām atbalsta sniegšanas periodā elektroenerģijas ražošanas jaudu palielināšanai vai jaunu ražošanas iekārtu ieviešanai), kā arī nodrošinot, ka izlasē tiek iekļauti pieņemtie lēmumi par dažādiem energoresursu veidiem (piemēram, vēja enerģija, hidroenerģija, saules enerģija, koģenerācija).



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk
Jaunākie komentāri
Mediju apskats