20. aprīlis, Sestdiena
Vārda dienas: Mirta, Ziedīte
Sākuma lapa » Ražošana, enerģētika » Lietuva paredz 100% pāreju uz atjaunojamajiem energoresursiem elektrības un siltuma ražošanā
Lietuva paredz 100% pāreju uz atjaunojamajiem energoresursiem elektrības un siltuma ražošanā
Autors: Labdien.lv / 1. augusts 2018, 12:49
Jūlijā pieņemtā Lietuvas Nacionālā enerģētiskās neatkarības stratēģija elektrības un siltuma ražošanā paredz pilnīgu pāreju uz atjaunojamajiem un citiem nepiesārņojošiem energoresursiem tuvāko 30 gadu laikā. Lielākais uzsvars tiks likts uz vēja staciju un saules enerģijas izmantošanu. Jau 2030. gadā Lietuva plāno panākt, ka 70% no visa elektrības pieprasījuma tiktu saražots Lietuvā, bet 2050. gadā jāsasniedz pilnīga enerģētiskā neatkarība elektrības un siltuma ražošanā.


Jaunā Lietuvas stratēģija paredz, ka 2030. gadā 45% elektrības un 90% siltuma enerģijas ir jābūt ražotiem no atjaunojamiem resursiem. Lielāko elektrības ražošanas apjomu no atjaunojamajiem resursiem 2030. gadā nodrošinās vēja stacijas – 53%, kam seko saules enerģija ar 23% apjomu un 16% no biomasas saražotā enerģija. Hidroelektrostacijas ražos 8%, bet biogāzes stacijas 1% elektrības, paredz stratēģija.

“Lietuvas enerģētikas stratēģijas galvenais atslēgas vārds ir “neatkarība” un redzam, ka Latvijas kaimiņi paredz intensīvu vēja staciju un saules enerģijas izmantošanu elektrības ražošanā, jo tieši šīs tehnoloģijas jau ir un nākotnē būs efektīvākās un lētākās enerģijas avotu grozā Baltijas valstīs. Šī stratēģija ir labs piemērs arī Latvijai, ko, cerams, ņems vērā politikas veidotāji,” saka Toms Nāburgs, Vēja enerģijas asociācijas valdes loceklis.

Lietuvas Nacionālo enerģijas neatkarības stratēģiju pieņēma Seima ar 103 balsīm “par” un divām atturoties.

Foto: Pixabay 




Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk
Jaunākie komentāri
Mediju apskats