29. marts, Piektdiena
Vārda dienas: Agija, Aldonis
Sākuma lapa » Ražošana, enerģētika » "Citadele" ekonomists: ASV tirdzniecības tarifi netieši ietekmēs arī Latviju
"Citadele" ekonomists: ASV tirdzniecības tarifi netieši ietekmēs arī Latviju
Autors: Labdien.lv / 10. jūlijs 2018, 10:40
Kopš 1. jūnija ir stājusies spēkā ASV ieviestā ievedmuita ES eksportētajam alumīnijam un tēraudam 6,4 miljardu eiro apmērā,  un tarifi ir vērsti arī pret tādiem amerikāņu sabiedrotajiem kā Ķīna, Kanāda, Meksika un citi. Savukārt ES ir atbildējusi ar saviem tarifiem, kas netieši ietekmēs arī Latvijas ekonomiku, intervijā Latvijas Radio atklājis "Citadele" ekonomists Mārtiņš Āboliņš.


Tas noticis laikā, kad ASV un Ķīnas attiecībās izveidojies sevišķi liels saspīlējums. Āboliņš norādījis, ka pagaidām Latviju neskar ASV noteiktie tarifi Eiropas Savienības (ES) precēm, jo Latvijas preču eksports uz ASV, kā arī uz Ķīnu ir neliels. Taču Latvijas eksports uz Skandināviju un Vāciju ir salīdzinoši liels, un ar šīm valstīm ASV ir samērā liels ārējās tirdzniecības pārpalikums. Tas nozīmē, ka tās eksportē vairāk uz ASV, nekā importē no tām. Piemēram, varbūtējās problēmas Vācijas tirdzniecībā varētu atsaukties arī uz Latviju, īpaši uz mūsu metālapstrādes un mašīnbūves nozari. Ekonomists izteica bažas par to, ka drīz šīs grūtības jutīs tieši šo jomu uzņēmumi, kas piegādā preces citiem ražotājiem ES.

Daudzu pasaules valstu parādi ir samērā augsti, tāpēc pastāv bažas arī par finanšu vai citām iespējamām problēmām pasaules ekonomikā. ASV ekonomiskā izaugsme līdz šim ir turpinājusies samērā ilgu periodu, un kādā brīdī tā samazināsies, un tirdzniecības konflikti ar citām valstīm situāciju var padarīt vēl smagāku, skaidro Āboltiņš.
Ir skaidrs, ka ASV un Ķīnas sāktie "tarifu kari" ietekmēs ES un tādējādi arī Latvijas ekonomikas izaugsmes tempus, tomēr par krīzi pagaidām runāt ir par agru, noslēdz "Citadele" ekonomists.
Foto: F64



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk
Jaunākie komentāri
Mediju apskats