19. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Fanija, Vēsma
Sākuma lapa » Ražošana, enerģētika » SPRK: Neliels skaits izmantojuši iespēju mainīt dabasgāzes tirgotāju
SPRK: Neliels skaits izmantojuši iespēju mainīt dabasgāzes tirgotāju
Autors: Anete Jansone, BIZNESS.LV / 30. maijs 2018, 11:35
Lai arī aptuveni gadu dabasgāzes tirgus Latvijā pilnībā atvērts visiem lietotājiem, kas nosaka, ka lietotājiem ir nodrošināta iespēja izvēlēties dabasgāzes tirgotāju un dabasgāzes cena tiek noteikta, tirgotājam un lietotājam vienojoties, šo iespēju izmantojis neliels skaits mājsaimniecību un privātpersonu.


Šorīt intervijā LNT raidījumam “900 sekundes” Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) padomes priekšsēdētājs Rolands Irklis atzina, ka kopš dabasgāzes tirgus atvēršanas brīvai konkurencei Latvijā dabasgāzes tirgotāju ir mainījušas vien apmēram 20 mājsaimniecības, savukārt starp juridiskajām personām dabasgāzes tirgotāju ir mainījuši vairāk nekā 500 klientu.

“Ja mēs skatāmies no apjoma, tad šobrīd mazumtirdzniecībā “Latvijas gāzes” tirgus daļa veido aptuveni 54%. Protams, liela daļa ir “Latvenergo”, kas paši iepērk dabasgāzi savām vajadzībām vairumtirgū. Lielu daļu aizņem šis tirgus. Ja mēs atņemam “Latvenergo” tirgus daļu, tad jau apmēram 13 līdz 14% no kopējā apjoma tiek tirgoti caur citiem tirgotājiem,” norādot, ka privātpersonas šobrīd aktīvi nemaina dabasgāzes tirgotāju, skaidroja Irklis.

Viņš uzsvēra, ka mājsaimniecību gadījumā šī aktivitāte nav tik liela, jo mājsaimniecības lietotāji arī pēc 2017. gada 3. aprīļa var izvēlēties, vai saņemt dabasgāzi par Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas noteikto tarifu, vai par tirgus cenu.

Kā zināms, līdz ar veiktajiem grozījumiem Enerģētikas likumā noteikts, ka 2017. gada 3. aprīlī dabasgāzes tirgus Latvijā pilnībā atvērts visiem lietotājiem.

Enerģētikas likuma grozījumu mērķis ir nodrošināt dabasgāzes pārvades sistēmas operatora un uzglabāšanas sistēmas operatora nodalīšanu no darbībām, kas saistītas ar dabasgāzes sadali vai tirdzniecību; novērst potenciālo risku, kad valstij stratēģiski svarīgu dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmu pieejamība tiek izmantota kā politiskās ietekmes instruments no trešajām valstīm; noteikt prasības un pienākumus tirgus dalībniekiem, darbojoties atvērtā dabasgāzes tirgū, kad lietotājiem pastāv iespēja brīvi izvēlēties dabasgāzes tirgotāju un iegādāties dabasgāzi par cenu, kas noteikta tirgus dalībniekiem savstarpēju vienojoties.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk
Jaunākie komentāri
Mediju apskats