19. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Fanija, Vēsma
Sākuma lapa » Ražošana, enerģētika » Ekonomists: Apstrādes rūpniecībai jaunu rekordu gads
Ekonomists: Apstrādes rūpniecībai jaunu rekordu gads
Autors: Dainis Gašpuitis / SEB banka / 5. februāris 2018, 16:08
Lai arī decembrī pieauguma temps nedaudz kritās, 2017. gadā rūpniecības produkcijas apjoms ir audzis par 8.5%. Apstrādes rūpniecībā pieaugums bija 8.2%. Apjomu palielinājumu veidoja gan augošais pieprasījums vietējā, gan arī eksporta tirgos. Būvniecības aktivizēšanās ir ļāvis audzēt apjomus ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē (+18.5%). Labvēlīgi apstākļi pērn bija izveidojušies elektroenerģijas eksportam, kā ietekmē par 8.2% palielinājās apjomi elektroenerģijas un gāzes apgādes nozarē (+8.2%).


Apsteidzošie dati liecina, ka eirozonā janvārī apstrādes rūpniecības izaugsme veselīgā tempā ir turpinājusies. Turklāt nozarē saglabājas spēcīgs noskaņojums. Visās lielajās tautsaimniecībās (Vācija, francija, Itālija, Spānija) indekss uzrāda labu izaugsmes potenciālu. PMI indekss janvārī bija 59,6 punkti, kas gan ir nedaudz zemāks par decembrī sasniegtajiem 60,6 punktiem. Par situācijas stabilitāti liecina arī Grieķijas PMI indekss, kas sasniedzis 55,2 punktus, kas ir augstākais līmenis vairāk nekā pēdējo desmit gadu laikā.

Tādejādi, valdot labvēlīgam iekšējam un ārējam fonam, Latvijas rūpniecības apjomi šogad turpinās augt. Situācija pa nozarēm joprojām būs atšķirīga, tomēr visās lielākajās nozarēs sagaidāms kāpums. Pieauguma prognoze šim gadam gan varētu būt nedaudz zemāka nekā pērn iespētais, tomēr kopumā šogad tiks pārsniegti pirmskrīzes apjomi. Nozīmīga loma izaugsmē būs eksportam. Par to liecina jauno pasūtījumu indeksi. Labāki nosacījumi tuvākā perspektīvā uzrāda tieši pasūtījumu tendence uz ES tirgiem. Tādejādi varam paļauties, ka rūpniecība arī šogad būs spēcīgs ekonomikas izaugsmes balsts. Tāpat jāpiekodina, ka būtiski ir ne tikai noķert vilni, bet pievērsties investīcijām konkurētspējas noturēšanai un eksporta veicināšanai.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk
Jaunākie komentāri
Mediju apskats