28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Ražošana, enerģētika » FM: Latvijas apstrādes rūpniecība maijā uzrāda straujāko izaugsmi šogad
FM: Latvijas apstrādes rūpniecība maijā uzrāda straujāko izaugsmi šogad
Autors: BNA / 5. jūlijs 2017, 10:34
Šā gada maijā Latvijas rūpniecībā tika reģistrēts kārtējais straujais izlaides apjomu pieaugums, gada izaugsmei sasniedzot 9,9%. Saskaņā ar jaunākajiem statistikas datiem rūpniecības izaugsme bija visaptveroša, jo ražošanas apjomi kāpuši visās trijās rūpniecības nozarēs. 


Apstrādes rūpniecība maijā salīdzinājumā ar pērnā gada maiju pieauga par 9,4%, kas ir spēcīgākā apstrādes rūpniecības izaugsme šā gada laikā. Elektroenerģijas un gāzes apgādes sektors maijā uzrādīja 9,8% lielu izaugsmi un ieguves rūpniecības izlaide gada izteiksmē palielinājās par 21,3%.

Analizējot apstrādes rūpniecības apakšnozaru sniegumu, var redzēt, ka maijā izaugsme atjaunojusies lielākajā tās apakšnozarē, proti, kokapstrādē. Pēc nelieliem izlaides kritumiem iepriekšējos trīs mēnešos maijā kokapstrāde uzrādīja spēcīgu gada izaugsmi 6,8% apmērā, tādējādi nodrošinot lielāko devumu apstrādes rūpniecības kopējā izaugsmē. Signāli no kokrūpniecības uzņēmumiem joprojām ir pozitīvi , tā piemēram, šā gada jūnijā Igaunijas kompānija Brocēnos atvērusi granulu ražotni, investējot 30 miljonus eiro. Turklāt arī citi uzņēmumi informē par ražošanas paplašināšanu un modernizēšanu šogad un nākamajā gadā, piemēram, AS “Pata Saldus”, SIA “Rettenmeier Baltic Timber”, SIA “Byko-Lat”. Jāatzīmē, ka politiskā situācija Apvienotajā Karalistē Brexit kontekstā nav īpaši ietekmējusi apakšnozares darbību.

Savukārt no visām apstrādes rūpniecības apakšnozarēm straujāko izaugsmi 2017. gada maijā uzrādīja elektrisko iekārtu ražošana. Tās izlaides pieaugums salīdzinājumā ar iepriekšējā gada maiju sasniedza iespaidīgu divciparu skaitli – 51,5%, tādējādi veidojot otru lielāko pozitīvo devumu apstrādes rūpniecības kopējā izaugsmē. Tik būtisku elektrisko iekārtu ražošanas izaugsmi noteica gan salīdzinoši zemā iepriekšējā gada bāze, gan ievērojams ražošanas apjomu pieaugums lielākajā daļā apakšnozares uzņēmumu. Arī citas mašīnbūvi pārstāvošās apstrādes rūpniecības apakšnozares šā gada maijā darbojušās ļoti veiksmīgi. Piemēram, iekārtu, mehānismu un darba mašīnu ražošana pieauga par 26,5% un automobiļu, piekabju un puspiekabju ražošana – par 18,3% gada griezumā.

Trešo nozīmīgāko devumu apstrādes rūpniecības izaugsmē nodrošināja datoru, elektronisko un optisko iekārtu ražošanas apakšnozare, kuras izlaides apjomi 2017. gada maijā bija par 24,9% augstāki nekā pērnā gada maijā.

Jau otro mēnesi pēc kārtas spēcīgu pieauguma tempu uzrāda pārtikas produktu ražošana. Tās izlaide maijā gada griezumā pieauga par 7,5%, uzrādot ne tikai straujāko apakšnozares izaugsmi kopš 2014. gada aprīļa, bet arī augstāko izlaides līmeni pēdējo trīs gadu laikā. Starp pārtikas produktu grupām visstraujākā izaugsme bija augļu un dārzeņu pārstrādē un konservēšanā (+18,5%), citu pārtikas produktu ražošanā (+15,8%), gaļas un gaļas produktu ražošanā (+10,0%). Jāatzīmē, ka tieši gaļas pārstrādes uzņēmumi pēdējā laikā ir snieguši ziņas par pozitīvām nozares nākotnes perspektīvām, tā, piemēram, jūnijā “Alūksnes putnu ferma” atklāja jauno, modernizēto ražotni, piecu gadu laikā kopumā projektā ieguldot apmēram 6 miljonus eiro, SIA “Rēzeknes gaļas kombināts” šogad plāno investēt 1,5 miljonus eiro gaļas sadales ceha būvniecībā, SIA “Forevers” 2018. gada sākumā plāno uzsākt jaunas ražotnes celtniecību, tajā investējot 22 miljonus eiro, SIA “Gaļas nams – Ādaži” plāno ieguldīt 1,2 miljonus eiro tehnoloģisko iekārtu iegādē topošajam gaļa pārstrādes ceham. Turklāt piena pārstrādes uzņēmums “Food Union” šogad attīstībā plāno ieguldīt vismaz 2 miljonus eiro un SIA “Buckwheat Baltics” plāno celt ražotni griķu pārstrādei, kuras izveidē plānots ieguldīt apmēram 2 miljonus eiro.

Izlaides apjomu pieaugumu šā gada maijā salīdzinājumā ar atbilstošo mēnesi pirms gada uzrādīja arī citas apstrādes rūpniecības apakšnozares. Apģērbu un tekstilizstrādājumu ražošana pieauga par attiecīgi 14,4% un 7,4%, dzērienu ražošana – par 10,2%, mēbeļu ražošana – par 7,7%, poligrāfija un ierakstu reproducēšana – par 5,4%. Būvmateriālu izlaides gada izaugsme maijā pieauga līdz 11,4%, un šīs apakšnozares nākotnes perspektīvas vērtējamas pozitīvi saistībā ar Latvijas būvniecības sektora atjaunošanos, kā arī ar ārējā pieprasījuma noturīgumu. Turklāt šā gada maijā tika atklāta SIA “Cewood” cementēto koka ēveļskaidu jaunā ražotne, kurā ražotajai produkcijai ir plašs pielietojums un augošs pieprasījums. SIA “Skonto Prefab” jūnijā uzstādīja jaunu ražošanas iekārtu, kas ļaus palielināt dzelzsbetona sienu ceha ražošanas jaudu par 35%.

Tādējādi 2017. gada maijā izaugsme tika reģistrēta gandrīz visās apstrādes rūpniecības apakšnozarēs, izlaides kritumu uzrādot vien papīra un papīra izstrādājumu ražošanai (-0,9%) un svārstīgajai iekārtu un ierīču remonta un uzstādīšanas apakšnozarei (-16,7%). Jāatzīmē, ka salīdzinoši zemu izaugsmes tempu uzrādīja gatavo metālizstrādājumu ražošana (+1,5%), taču tās izlaides līmenis joprojām saglabājās augsts.

Latvijas apstrādes rūpnieku konfidences līmenis šā gada jūnijā būtiski pieauga un šobrīd tas atrodas augstākajā pozīcijā kopš 2007.gada septembra. Kā liecina jaunākie aptauju rezultāti, jūnijā pozitīva dinamika turpinājās rūpnieku novērtējumā par kopējiem, kā arī eksporta pasūtījumu apjomiem uzņēmumā ražotajai produkcijai. Līdz ar to ražotāji nākamajos trīs mēnešos paredz izlaides izaugsmi, kā arī produkcijas realizācijas cenu kāpumu, kas veicinās apgrozījuma pieaugumu.

Turklāt, palielinoties Eiropas Savienības kopējam ekonomikas sentimenta indeksam, spēcīgāks kļūst ārējais pieprasījums pēc Latvijā ražotajiem produktiem. Tas līdz ar vietējā tirgus aktivizēšanos arī turpmākajos 2017. gada mēnešos nodrošinās Latvijas apstrādes rūpniecības izaugsmi.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk
Jaunākie komentāri
Mediju apskats