19. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Fanija, Vēsma
Sākuma lapa » Ražošana, enerģētika » Valdība par Inčukalna gāzes krātuves iegādi lems augustā
Valdība par Inčukalna gāzes krātuves iegādi lems augustā
Autors: BNA / 12. maijs 2017, 12:09
Ir sākušās valsts sarunas ar ”Latvijas gāzes” īpašniekiem par Inčukalna gāzes krātuves iegādi.Pagaidām interesi izrādījuši vairāki investori, taču valdība paziņojusi, ka Latvija negaidīs Inčukalna gāzes krātuves izlikšanu tirgū, bet pati izteiks piedāvājumu.


Kā LTV raidījumam “Rīta Panorāma” pauda ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (V), skaidrība par to, vai Latvija iegādāsies Inčukalna gāzes krātuves akcijas, varētu būt augustā vai septembrī.

Ministrs skaidroja, ka lēmums būs atkarīgs no tā, vai izdosies izvedot vienotu sadarbību Baltijas tirgū un akcionāri būs ieinteresēti vienotā Baltijas tirgus izveidē. Ekonomikas ministrs gan atteicās komentēt akciju cenu.

Kā zināms, Latvijas valsts pie Inčukalna varētu tikt, pērkot ”Conexus Grid” akcijas. Pirmpirkuma tiesības stājās spēkā 4. aprīlī, kad beidzas ”Latvijas gāzes” monopols.

Kā iepriekš vēstīja TV3 raidījuma “Nekā personīga”, šobrīd 29% akciju uzņēmumā ”Conexus Baltic Grid” pieder starptautiskajam fondam ”Marguerite”, kurš reizē ir arī tikpat liela skaita ”Latvijas gāzes” akciju īpašnieks. ”Marguerite” fonds ir Francijas, Itālijas, Spānijas, Vācijas un Polijas banku konsorcijs, kurš pērn no ”Vācijas EON” nopirka daļu ”Latvijas gāzes” akciju. Likums šim fondam ir paredzējis izņēmumu, kas atšķirībā no “Gazproma” ļaus paturēt akcijas abos uzņēmumos. Šo fondu Ašeradens vēlas redzēt kā Latvijas stratēģisko partneri Inčukalna apsaimniekošanā.

Jau vēstīts, ka no š.g.3. aprīļa tiek atvērts gāzes tirgus Latvijā līdz ar to beidzas „Latvijas gāze” monopoltiesības tirgū. Izpildot likuma prasības, gāzes tirgus monopoluzņēmums “Latvijas gāze” tika sadalīts, no tā nodalot dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas aktīvus (tostarp Inčukalna pazemes krātuvi), ko nododot neatkarīgam gāzes pārvades uzņēmumam “Conexus Baltic Grid”. “Latvijas gāze” pēc tirgus liberalizācijas saglabā gāzes sadali un tirdzniecību.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk
Jaunākie komentāri
Mediju apskats