16. aprīlis, Otrdiena
Vārda dienas: Alfs, Mintauts
Sākuma lapa » Ražošana, enerģētika » Cerība uz lētāku elektrību
Cerība uz lētāku elektrību
Autors: Ilze Šteinfelde / NRA.lv / 6. aprīlis 2017, 10:06
A/s Augstsprieguma tīkls Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai (SPRK) iesniegusi tarifu plāna projektu, kas paredz samazināt elektroenerģijas pārvades tarifus par 0,4–4% atkarībā no pieslēguma vietas pārvades sistēmai un izmantotās jaudas. SPRK par jaunajiem Augstsprieguma tīkla tarifiem spriedīs šodien.


Lielākajai daļai elektrības patērētāju maksu par elektroenerģiju veido trīs komponentes - maksa par elektroenerģiju, maksa par sadales un pārvades pakalpojumiem un maksa par obligātā iepirkuma komponentēm. Tiešā veidā pārvades tarifa samazinājums tā apstiprināšanas gadījumā skars tikai tos elektrības patērētājus, kas ir pieslēgti pārvades tīklam, savukārt absolūto vairākumu patērētāju, tajā skaitā mājsaimniecības, izmaiņas varētu skart pēc tam, kad sadales tīklu uzņēmumi būs pārskatījuši savus tarifus. A/s Sadales tīkls Komunikācijas direktore Renāte Meļķe Neatkarīgajai skaidroja, ka Augstsprieguma tīkla tarifu plāna apstiprināšanas gadījumā uzņēmums noteikti vērtēs šo tarifu izmaiņu ietekmi uz Sadales tīkla izmaksām. «Taču, lai pārskatītu savu tarifu, būtu jāiesniedz jauns tarifu projekts SPRK,» sacīja R. Meļķe.

Tas nozīmē, ka pat pozitīva SPRK lēmuma gadījumā lielākajai daļai lietotāju maksa par elektrību Augstsprieguma tīkla tarifu izmaiņu dēļ nemainīsies.

A/s Augstsprieguma tīkls sabiedrisko attiecību speciālists Andris Sproģis Neatkarīgajai uzsvēra, ka tarifu samazinājums iespējams, ņemot vērā SPRK sniegto atļauju uzņēmumam daļu izdevumu segt no elektroenerģijas plūsmu sastrēgumu vadības ieņēmumiem. Priekšlikumu atļaut izmantot sastrēgumu vadības ieņēmumus izdevumu segšanai a/s Augstsprieguma tīkls iesniedza SPRK jau 2016. gada nogalē, patlaban ir saņemts akcepts šādam finansiālam risinājumam.

«Jau arī 2015. un 2016. gadā saskaņā ar SPRK lēmumu daļa a/s Augstsprieguma tīkls saimnieciskās darbības izdevumu tika segti no sastrēgumu vadības ieņēmumiem, bet par 2017. gadu šāds lēmums nav pieņemts. Tāpēc iepriekš projekts paredzēja tarifa pieaugumu, taču tagad, ņemot vērā atļauju zaudējumu segšanai izmantot uzkrājumus, ir iespējams samazināt elektroenerģijas pārvades tarifu,» teica A. Sproģis.

A/s Augstsprieguma tīkls saskata iespēju elektroenerģijas pārvades tarifu mazināšanai arī nākotnē, ja uzņēmuma izmantotie pārvades sistēmas aktīvi, kas patlaban pieder Latvenergo koncernam un ko uzņēmums šobrīd nomā, tiktu nodoti a/s Augstsprieguma tīkls īpašumā.

***

Elektrības cenu veidojošo komponentu aptuvens īpatsvars mājsaimniecībām*, %

elektroenerģijas cena, ko piedāvā tirgotājs (mainīga daļa) +21% PVN

37

OIK

20

pārvades un sadales tarifs, ko apstiprina SPRK

43

* Pieņemot, ka pieslēguma jauda ir optimāla



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk
Jaunākie komentāri
Mediju apskats