18. aprīlis, Ceturtdiena
Vārda dienas: Jadviga, Laura
Sākuma lapa » Ražošana, enerģētika » Novilcina gāzes cenu celšanu
Novilcina gāzes cenu celšanu
Autors: Arnis Kluinis / NRA.lv / 20. decembris 2016, 11:08
Latvijas iedzīvotājiem dabasgāzes sakarā līdz nākamā gada 3. aprīlim tik vien rūpju, kā finansēt Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) tiesāšanos, kas nekādas sekas nerada.


Ticēsim SPRK apgalvojumam, ka par tiesāšanos ar a/s Latvijas gāze (LG) valsts izdevusi ne vairāk par četriem tūkstošiem eiro, cik atļauts iztērēt bez Publisko iepirkumu likumā noteiktajām procedūrām. SPRK apsolījusies saviem advokātiem, ka konkrēto samaksāto summu tā neatklās. Iespējams, ka summa kompromitē advokātu biroju Tark Grunte Sutkiene un varbūt vēl citus juristus ar to, ka ir ļoti niecīga.

SPRK jau vairākas nedēļas apdomā Neatkarīgās lūgumu paskaidrot cilvēkiem, kāpēc, sacīsim, atkritumu apsaimniekošanas uzņēmumam nākas sadārdzināt savus pakalpojumus tikai tādēļ, lai dotu iespēju SPRK apmaksāt advokātu rēķinus par pakalpojumiem zaudētos procesos.

Ja apgalvojums par izdevumu ierobežošanu ar četriem tūkstošiem eiro nav vārdu spēle, tad izdevumi tiešām mazi, salīdzinot ar kādreizējiem 6,9 miljoniem latu jeb 10 miljoniem eiro, cik Latvijas valsts 2000. gadā samaksāja par zaudējumiem, kādus tā bija nodarījusi privātajam uzņēmumam Latvijas gāze ar 1997. gadā noslēgtā LG privatizācijas līguma pārkāpumiem.

Varbūt advokāti kā Latvijas patrioti ir speciāli kārtojuši lietas tā, lai viņu klients zaudētu tiesā un netiktu pieļauti nākamie privatizācijas līguma pārkāpumi, kas valstij izmaksātu daudz dārgāk. Varbūt zaudējums tiesā bija jau R. Irkļa pasūtījums juristiem.

Tiesāšanās grozās ap SPRK šā gada 25. augusta lēmumu faktiski atcelt LG privatizācijas līgumu, kas pats par sevi beigsies nākamā gada 3. aprīlī. Lēmums muļķīgs, bet tomēr viegli izskaidrojams kaut vai ar aģentūras BNS pāris dienu iepriekš, t.i., 23. augustā, izplatīto ziņu par Ministru prezidenta Māra Kučinska tikšanos ar Amerikas Savienoto Valstu viceprezidentu Džo Baidenu. Aģentūra citēja Latvijas Ministru prezidentu, «ka ASV ir ļoti ieinteresētas Latvijas energodrošības nodrošināšanā, kā arī gāzes tirgus liberalizācijā». Vienkārši sakot, ieinteresētas savas gāzes noietā, kas vismaz teorētiski tagad iespējams arī Latvijā caur sašķidrinātās gāzes pieņemšanas termināli Lietuvā. Atlika panākt Krievijas dabasgāzes cenas pieaugumu vai, vēl labāk, Latvijas atslēgšanu no Krievijas dabasgāzes piegāžu tīkla. Maz ticams, ka M. Kučinskis to tiešām vēlējās. Viņam vajadzēja SPRK lēmumu kā apliecinājumu, ka viņš Dž. Baidena uzdevumu pilda, jo Latvijas izpildvara tiešām cenšas apstādināt Krievijas gāzes piegādes Latvijai. 
Sekoja LG vēršanās tiesā un tādi Administratīvās apgabaltiesas un Augstākās tiesas spriedumi, kas privatizācijas līguma pārkāpumus nepieļauj. Amerikāņiem būtu jāsaprot un jārespektē Latvijas atsaukšanās uz tiesu varu. Tiesāšanās laikā ASV prezidenta vēlēšanas noveda pie jaunas prezidenta administrācijas formēšanas un - galvenais - jauniem variantiem ASV un Krievijas attiecībās jeb ietekmes sfēru pārdalīšanā, kas varētu izpausties arī energonesēju tirgū. Nākamā gada 3. aprīlis būtu ērts datums šādu vienošanos vai ekonomiskā kara pasākumu paziņošanai Latvijā.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk
Jaunākie komentāri
Mediju apskats