19. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Fanija, Vēsma
Sākuma lapa » Ražošana, enerģētika » Ar dabasgāzi pagaidām apkure izdevīgāka
Ar dabasgāzi pagaidām apkure izdevīgāka
Autors: Antra Gabre / NRA.lv / 16. septembris 2016, 10:12
Jo siltāks rudens, jo vēlāk tiks uzsākta apkure un jo mazāk būs jāmaksā par patērēto siltumenerģiju – tā būtu iepriecinoša ziņa Latvijas iedzīvotājiem.


Pagaidām ne Ekonomikas ministrijā, ne Latvijas Pašvaldību savienībā nav apkopoti dati par iepriekšējās apkures sezonas parādniekiem, bet LPS padomnieks enerģētikas jautājumos Andris Akermanis saka - situācija esot pat labāka. Jo daudzviet apkures tarifi ir samazinājušies.

Tiesa, ne visur. Ja maksa par apkuri ir atkarīga no gāzes cenas (un tā tas notiek lielākajā daļā novadu), tad pašlaik tā samazinās, līdz ar to sarūk arī siltumapgādes tarifi. Akciju sabiedrība Rīgas siltums informē, ka siltumenerģijas tarifs no šī gada 1. septembra ir par 14 procentiem mazāks nekā aizvadītā gada septembrī. Novembrī tarifs varētu samazināties vēl.

A. Akermanis vērtē, ka gāzes cenu dēļ iedzīvotājiem tarifs kļuvis izdevīgāks, bet nevar paredzēt, cik ilgi tā notiks. Jā, par novembri izskanējušas cerīgas prognozes, bet pāragri spriest, kā būs nākamgad.

Tikai pirms pāris gadiem Latvijas Siltumuzņēmumu asociācija informēja, ka šķeldas cenas kopš 2007. gada turējušās aptuveni vienā līmenī un tā ir vislētākais kurināmais. Dabasgāzes cenu svārstības toties lēkāja kā drudža slimnieka temperatūras līkne. Tomēr ne visur šķeldas izmantošana automātiski garantē lētāku apkuri, jo izmaksās ietilpst ne tikai šķeldas cena, bet, piemēram, arī attālums, kādā tā jātransportē, un atalgojums darbiniekiem.

Pirms gadiem sešiem Mālpils tika uzteikta par lētāko apkures tarifu, bet šovasar Mālpils pašvaldības sabiedrība ar ierobežotu atbildību Norma K Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai iesniedza siltumenerģijas apgādes pakalpojuma tarifa projektu, kur prasīts paaugstināt tarifu par 16,59 procentiem no šā gada 1. novembra. Valdes loceklis Voldemārs Cērps Neatkarīgajai atbild, ka šķeldas cena ir nemainīga kopš 2013. gada, savukārt prasītās tarifa izmaiņas ir saistītas ar pakāpenisku konkurētspējīga atalgojuma palielināšanu un daļēju iepriekšējo gadu zaudējumu segšanu. Nav zināms, vai regulators prasīto tarifu apstiprinās pilnībā vai daļēji un kad tas notiks. Arī viņš saka - šķelda ir prognozējamāks kurināmais nekā gāze, nav zināms, kādas svārstības var piemeklēt gāzes tirgu, bet pašlaik gāzinieki ir vinnētāji. Viņš piebilst, ka Mālpilī iedzīvotāji kļuvuši disciplinētāki maksātāji, apkures parāda apjoms rūk. To var izskaidrot gan ar jaunām darba vietām, gan naudīgākiem dzīvokļu pircējiem, kuri samaksā arī parādus.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk
Jaunākie komentāri
Mediju apskats