20. aprīlis, Sestdiena
Vārda dienas: Mirta, Ziedīte
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Aptauja: Daļa uzņēmēju uzskata, ka pašvaldību darbība traucē uzņēmējdarbības attīstībai
Aptauja: Daļa uzņēmēju uzskata, ka pašvaldību darbība traucē uzņēmējdarbības attīstībai
Autors: BNA / 11. maijs 2020, 12:40
19% uzņēmēju norāda, ka pašvaldību darbība traucē uzņēmējdarbības attīstībai, 54,7% norāda, ka pašvaldība nedz traucē, nedz veicina, bet 20,8% uzskata, ka pašvaldību darbība veicina uzņēmējdarbības attīstību, liecina Turības Biznesa indeksa pētījums. Salīdzinājumam jānorāda, ka 2019.gadā veiktajā pētījumā 17,2% uzņēmēju norādīja, ka pašvaldības darbība kavē uzņēmējdarbības attīstību, bet 2018.gadā - 19,4% uzņēmēju.

Vispozitīvāk pašvaldību darbību novērtē tie uzņēmumi, kuros nodarbināti 250 un vairāk darbinieki.

Starp šādiem uzņēmumiem 42% aptaujāto atzina, ka pašvaldība noteikti veicina vai drīzāk veicina uzņēmējdarbības attīstību konkrētajā reģionā, 9% uzsvēra, ka pašvaldība traucē uzņēmējdarbībai, savukārt 49% norāda, ka attīstība netiek nedz veicināta, nedz traucēta. Negatīvāki savā vērtējumā bijuši mazie uzņēmumi, kuros nodarbināti mazāk kā 9 darbinieki - no tiem tikai 20% uzskata, ka pašvaldību darbība veicina uzņēmējdarbības attīstību. Starp tiem uzņēmumiem, kuros ir no 10 līdz 49 darbiniekiem, 28% norāda, ka pašvaldību darbība veicina to attīstību, savukārt uzņēmumos, kur darbinieku skaits ir no 50 līdz 250, pašvaldību darbību kā veicinošu vērtē 35%.



No Vidzemes reģiona uzņēmējiem 43% norāda, ka pašvaldības veicina uzņēmējdarbības attīstību tās teritorijā, tikai 9% pašvaldību darbību vērtē kā traucējošu. Kurzemē pašvaldību darbu kā veicinošu faktoru norāda 39% reģiona uzņēmēju, Zemgalē - 28%, Pierīgā - 28%, Latgalē - 21%, savukārt Rīgas reģionā tikai 12% uzskata, ka pašvaldība veicina viņu uzņēmumu attīstību, bet 26% norāda, ka tā drīzāk traucē uzņēmējdarbībai.

Vērtējot uzņēmēju viedokli dažādu nozaru griezumā, secināts, ka ražošanas un pakalpojumu nozares uzņēmēji pašvaldību darbību vērtē kā traucējošu - attiecīgi 24% un 21%, būvniecības nozarē tā uzskata 13% uzņēmēju, bet tirdzniecības nozarē - 14%.

Analizējot atbildes starp tiem uzņēmumiem, kas atrodas pilsētās un tiem, kas atrodas ārpus pilsētas, secināts, ka pašvaldības atbalstu kā veicinošu faktoru vērtē attiecīgi 30% un 37% uzņēmēji. Rīgā vien 12% uzņēmēju norāda, ka pašvaldības darbība veicina uzņēmējdarbību, bet 26% uzskata, ka pašvaldības darbība traucē uzņēmējdarbības attīstībai.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats