29. marts, Piektdiena
Vārda dienas: Agija, Aldonis
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Tiesājas par iepirkumu Stradiņu celtniecībai
Tiesājas par iepirkumu Stradiņu celtniecībai
Autors: Inga Paparde / NRA.lv / 7. februāris 2019, 10:01
Saskaņā ar Stradiņa slimnīcas plāniem jaunā A korpusa otrās kārtas būvniecību vajadzētu sākt šā gada aprīlī, taču, visticamāk, tas notiks tikai vasarā. Pašlaik vēl nav izvēlēts arī būvniecības uzņēmums, kurš cels A korpusa jauno ēku. Slimnīca februārī plāno iepirkuma ietvaros uzaicināt būvniekus piedāvājuma iesniegšanai – ar konkrētiem priekšlikumiem arī par būves izmaksām. Taču bez starpgadījumiem nav arī būvnieka izvēles process – nākamnedēļ notiks Administratīvā rajona tiesas sēde, jo viens no Stradiņa slimnīcas sarunu procedūrā atraidītajiem būvniekiem iesniedzis prasību tiesā.



Stradiņa slimnīcas A korpusa otrās kārtas plānošanas darbi norit pilnā sparā, taču ir divas būtiskas problēmas, kas šos darbus ietekmē un arī var aizkavēt - neziņa par papildus nepieciešamo finansējumu (vajadzīgi aptuveni 30 miljoni eiro, un pašlaik nav zināms, vai tos piešķirs), un, otrkārt, aizkavējies celtniecības darbu iepirkums. Pēc Stradiņa slimnīcas valdes locekļa un atbildīgās amatpersonas par otrās kārtas celtniecību Jāņa Komisāra stāstītā, būvprojekts ir saskaņots ar būvvaldi un jau tuvākajā laikā slimnīca vērsīsies pie sešām būvfirmām, kuras izvēlētas sarunu procedūru rezultātā.

Stradiņa slimnīcas A korpusa otrās kārtas būvprojekts izstrādāts laika posmā no 2017. līdz 2018. gadam, ko paveica atklātā konkursā uzvarējusī firma Sestais stils. Savukārt būvniecības pakalpojuma sniedzēja izvēlei tika nolemts piemērot konkursa procedūru ar sarunām. Stradiņa slimnīcā Neatkarīgajai citē likumu un skaidro, ka konkursa procedūra ar sarunām ir iepirkuma procedūra, kas notiek divos posmos, un tajā visi ieinteresētie piegādātāji var pieprasīt tiesības piedalīties, bet sākotnējos piedāvājumus, kas ir jau otrais posms, var iesniegt tikai tie kandidāti, kurus pasūtītājs uzaicina. Šādu iepirkumu organizē, jo tas dod iespēju sarunu laikā uzlabot piedāvājumu saturu atbilstoši pasūtītāja vajadzībām.

Iepirkuma pirmā daļa tika izsludināta pērn februārī, un līdz marta beigām Stradiņa slimnīca saņēma septiņus pieteikumus. Jauno korpusu vēlas būvēt SIA Arčers, pilnsabiedrība LNK Industries Group, SIA Merks, MONUM&LITCON, piegādātāju apvienība UPB-Abora, pilnsabiedrība SBRE un SIA Velve. Par konkursa nolikumu netika saņemtas nekādas sūdzības, atzīst Stradiņa slimnīcas speciālisti. Stradiņu iepirkuma komisija izvērtēja pieteikumus un pērn maijā pieņēma lēmumu izslēgt vienu kandidātu - Velve - no turpmākās dalības iepirkumā, jo tā pieteikumu atzina par neatbilstošu kvalifikācijas prasībām. Tas nozīmē, ka uz sarunu procedūru plānots uzaicināt sešu būvuzņēmumu pārstāvjus.
Stradiņa slimnīca skaidro, kāpēc pieņemts šāds lēmums par uzņēmumu Velve. Lai kvalificētos konkursam, uzņēmumiem bija jāuzrāda trīs objekti (kādus tie ir realizējuši celtniecībā - lai pārliecinātos par pieredzi), taču Velve sākotnēji uzrādījusi tikai divus objektus. Tiesa, vēlāk pēc papildu skaidrojumiem uzrādīja vēl virkni objektu. «Būtisks ir jautājums, vai iepirkuma komisija, uzsākot šo papildu objektu izvērtēšanu - nepārkāptu vienlīdzīgas un taisnīgas attieksmes principu pret pārējiem kandidātiem, jo no lietā esošajiem dokumentiem ir konstatējams, ka pieteikums neatbilda noteiktajām kvalifikācijas prasībām kandidātiem un netika iesniegti dokumenti tādā apjomā, lai iepirkuma komisija varētu pieņemt lēmumu par kandidāta pieteikuma atbilstību un lemtu jautājumu par kandidāta virzīšanu iepirkuma otrajam posmam,» paskaidro Stradiņa slimnīca.

Uzņēmums Velve pērn augustā iesniedza Iepirkumu uzraudzības birojā (IUB) iesniegumu, lūdzot atcelt iepirkuma komisijas lēmumu par tā izslēgšanu no iepirkuma. Taču IUB atļāva slimnīcai turpināt iepirkuma procedūru. Velve savukārt 2018. gada novembrī vērsās Administratīvā rajona tiesā ar pieteikumu ierosināt lietu, kā arī uzlikt slimnīcai aizliegumu turpināt iepirkumu un noslēgt iepirkuma līgumu. Administratīvā rajona tiesa Velves pieteikumu izskatīs 14. februārī, taču jau pērn novembrī noraidīja būvfirmas lūgumu noteikt pagaidu regulējumu, apturot iepirkuma procedūru un aizliedzot pasūtītājam slēgt iepirkuma līgumu.

«Šāds noregulējums varēja pilnībā apturēt projekta virzību uz nenoteiktu laiku, kas savukārt negatīvi atsauktos uz projekta ieviešanas termiņu,» norāda slimnīcā. A korpusa otrajai kārtai pilnībā darboties spējīgai jābūt 2023. gada 31. decembrī. Pašlaik projekts ir iekavējies par dažiem mēnešiem, taču, kā uzsver J. Komisārs, projektā kopumā ir iekļauta laika rezerve.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats