19. marts, Otrdiena
Vārda dienas: Jāzeps
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Atcelta OIK atļauja SIA “NOPA LTD” elektrostacijai Ilūkstes novadā
Atcelta OIK atļauja SIA “NOPA LTD” elektrostacijai Ilūkstes novadā
Autors: BNA / 12. decembris 2018, 13:17
Atcelta kārtējā obligātās iepirkuma komponentes (OIK) atļauja – šoreiz SIA “NOPA LTD” AER koģenerācijas elektrostacijai Ilūkstes novadā, informē Ekonomikas ministrija.

Kā zināms, šogad būtiski pastiprinātas pārbaudes atjaunojamo energoresursu (AER) elektrostaciju darbībā, kuras pārdod saražoto elektroenerģiju obligātā iepirkuma ietvaros.

Lai pārbaudītu, vai AER elektrostaciju darbībā nav konstatējami pārkāpumi, AS “Enerģijas publiskais tirgotājs” ir uzsācis vērienīgu visu aptuveni 400 elektrostaciju, kuras pārdod saražoto elektroenerģiju obligātā iepirkuma ietvaros, pārbaudi. Staciju apsekojuma ietvaros tiek pārbaudīta to atbilstība normatīvajam regulējumam un novērtēta koģenerācijas elektrostaciju darbības atbilstība lietderīgās siltumenerģijas pieprasījumam.

AS “Enerģijas publiskais tirgotājs” pirmo 25 staciju pārbaudes rezultātus ir iesniedzis Ekonomikas ministrijā, kas šobrīd veic to analīzi un klātienē apseko tās elektrostacijas, kurās novērotas kādas nepilnības. Tuvākajā laikā AS “Enerģijas publiskais tirgotājs” noslēgs nākamo 100 staciju apsekojumu, savukārt 2019. gadā tiks veikts vēl 200 staciju apsekojums. Visaptverošo visu staciju apsekojumu paredzēts noslēgt 2020. gada I pusgadā. Paralēli tam aktīvu staciju uzraudzību veic Ekonomikas ministrijas kontroles grupa.

Ekonomikas ministrija pieņēmusi lēmumu par atļaujas atcelšanu SIA “NOPA LTD” atjaunojamo energoresursu (AER) koģenerācijas elektrostacijai Ilūkstes novadā pārdot elektroenerģiju obligātā iepirkuma ietvaros, novēršot OIK kopējo izmaksu pieaugumu turpmākajos 12 gados par aptuveni 1,94 miljoniem eiro.

Atļauja pārdot elektroenerģiju obligātā iepirkuma ietvaros SIA “NOPA LTD” atcelta, jo konstatēts, ka elektrostacijā izmantotais kurināmais neatbilst informācijai, kas norādīta iesniegumā par tiesību iegūšanu pārdot no AER saražoto elektroenerģiju obligātā iepirkuma ietvaros. Secināts, ka šajā elektrostacijā kā kurināmais enerģijas ražošanai izmantots arī fosilais kurināmais – dīzeļdegviela, kas iepriekš netika norādīta iesniegumā par tiesību iegūšanu pārdot no AER saražoto elektroenerģiju obligātā iepirkuma ietvaros.

Jāatgādina, ka šo pārbaužu laikā Ekonomikas ministrija arī jau vērsusies Valsts policijā ar iesniegumu par vienu no lielākajām Kurzemes koģenerācijas stacijām SIA “Tukuma DH”, kura, iespējams, ilgstoši nelietderīgi izmantojusi saražoto siltumenerģiju, kas ir rupjš un klajš OIK noteikumu pārkāpums. Kā noskaidroja AS “Enerģijas publiskais tirgotājs”, SIA “Tukums DH” saražotais siltums faktiski izkūpināts gaisā, žāvējot starp ventilatoriem izvietotu šķeldu.

Vienlaikus atgādinām, ja elektroenerģijas ražotājs nepārdod elektroenerģiju obligātā iepirkuma ietvaros, tam ir tiesības darboties brīvā tirgus apstākļos un vienoties ar jebkuru elektroenerģijas tirgotāju par elektroenerģijas pārdošanu par vienošanās cenu. Tāpat ražotājs koģenerācijas stacijā var turpināt ražot un pārdot arī siltumenerģiju, par cenu vienojoties ar siltumenerģijas pircēju un lietotāju.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats