19. marts, Otrdiena
Vārda dienas: Jāzeps
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Ražotāju cenu līmenis Latvijas rūpniecībā palielinājies par 0,1%
Ražotāju cenu līmenis Latvijas rūpniecībā palielinājies par 0,1%
Autors: CSP dati / 22. novembris 2018, 13:49
2018. gada oktobrī salīdzinājumā ar septembri ražotāju cenu līmenis Latvijas rūpniecībā palielinājās par 0,1%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati. Vietējā tirgū realizētajai produkcijai cenu līmenis samazinājās par 0,5%, savukārt eksportētajai produkcijai cenu līmenis palielinājās par 0,7%. Eksportam uz eirozonas valstīm cenu līmenis pieauga par 0,3%, eksportam uz ārpus eirozonas valstīm - par 0,9%.


Ražotāju cenu pārmaiņas mēneša laikā visvairāk ietekmēja cenu kāpums gatavo metālizstrādājumu ražošanā, izņemot mašīnas un iekārtas un arī pārtikas produktu ražošanā. Cenu pazeminoša ietekme bija elektroenerģijas tirdzniecībā un sadalē, tvaika piegādē un gaisa kondicionēšanā, kā arī gāzveida kurināmā realizācijā pa cauruļvadiem.

2018. gada oktobrī, salīdzinot ar 2017. gada oktobri, vidējais ražotāju cenu līmenis Latvijas rūpniecībā ir palielinājies par 5,3%. Vietējā tirgū realizētajai produkcijai cenas pieauga par 6,6%, savukārt eksportētajai produkcijai – par 4,0%. Eksportam uz eirozonas valstīm cenas augušas par 3,3%, eksportam uz ārpus eirozonas valstīm - par 4,6%.

Būtiskākā ietekme cenu pieaugumam bija koksnes, koka un korķa izstrādājumu ražošanā, izņemot mēbeles, elektroenerģijas tirdzniecībai un ražošanai, tvaika piegādei un gaisa kondicionēšanai, gāzes realizācijai pa cauruļvadiem. Lielākā pazeminošā ietekme bija elektrisko iekārtu ražošanā.

Šogad informāciju par ražotāju cenām rūpniecībā sniedz vairāk nekā 600 uzņēmumi, kuri indeksa aprēķiniem katru mēnesi CSP paziņo ap 2,6 tūkstošiem cenu, no tām ap 1,4 tūkstošiem par vietējā tirgū un ap 1,2 tūkstošiem par eksporta tirgos realizēto produkciju un rūpnieciskajiem pakalpojumiem.




Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats