19. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Fanija, Vēsma
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Konkurences uzraugi atļauj SIA Baltic Agro iegādāties Dogo ražotāju
Konkurences uzraugi atļauj SIA Baltic Agro iegādāties Dogo ražotāju
14. jūnijs 2018, 15:57
Konkurences padome (KP) pieņēma atļaujošu lēmumu, ar kuru lauksaimniecības pakalpojumu uzņēmums SIA “Baltic Agro” iegūst izšķirošu ietekmi pār AS “Tukuma Straume”, kas plašāk zināms kā suņu barības “Dogo” ražotājs. Atļauja dota, jo apvienošanās rezultātā būtiski nemazināsies konkurence ietekmētajos tirgos.

Abu uzņēmumu darbība pārklājas cūku un mājputnu pilnvērtīgās barības un liellopu papildbarības tirgus segmentā, kā arī barības sastāvdaļu tirdzniecībā. Tā kā darbība nepārklājas suņu un kaķu barības tirgū un darījuma rezultātā vienu tirgus dalībnieku nomainīs otrs, KP apvienošanās izvērtēšanas laikā konkurences izmaiņas šajā tirgū neanalizēja.

KP secina, ka liellopu papildbarības un mājputnu pilnvērtīgās barības segmentā koncentrācija ir nebūtiska, jo šajos segmentos darbojas arī citi uzņēmumi ar līdzvērtīgām vai lielākām tirgus daļām. Taču augstāka tirgus koncentrācija pastāv cūku pilnvērtīgas barības tirgus segmentā. Lielākā daļa cūkām nepieciešamās barības tiek saražots uz vietas cūku audzēšanas saimniecībās, tāpēc KP secina, ka šis barības tirgus ir maznozīmīgs.

KP norāda, ka uzņēmumu tirgus daļas var strauji mainīties, lopkopjiem izvēloties alternatīvus barības piegādātājus vai sākot ražot barību savā saimniecībā pašiem. Kopumā barības tirgū pastāv samērā spēcīga konkurence, tai skaitā arī cenu konkurence, līdz ar to pēc uzņēmumu apvienošanās nav sagaidāma preču un pakalpojumu dažādības samazināšanās un piedāvāto līguma noteikumu pasliktināšanās klientiem.

Apvienošanās dalībnieku līdzšinējā darbība pārklājas arī graudu iepirkšanas tirgū un graudu pirmsapstrādes pakalpojumu tirgū. Ņemot vērā, ka minētajos tirgos darbojas spēcīgi konkurenti, tad SIA “Baltic Agro” un AS “TUKUMA STRAUME” darbību pārklāšanās neietekmēs konkurences apstākļus šajā tirgū.

Izpētes laikā KP konstatēja, ka SIA “Baltic Agro” darbība graudu iepirkšanas tirgū ir vertikāli saistīta ar minerālmēslu un augu aizsardzības līdzekļu tirgu, tāpēc apvienošanās var pastiprināt vertikālo integrāciju. KP secināja, ka SIA “Baltic Agro” pirmšķietami neatrodas dominējošā stāvoklī augu aizsardzības līdzekļu un minerālmēslu realizācijas tirgū un apvienošanās nevar apgrūtināt konkurentu pieeju svarīgiem piegādes tirgiem, tādējādi samazinot šo uzņēmumu spēju konkurēt.

Izvērtējot uzņēmumu sniegto un KP rīcībā esošo informāciju, KP secina, ka apvienošanās rezultātā Latvijā nenotiks būtisks tirgus koncentrācijas pieaugums ietekmētajos tirgos, kā arī netiks samazināta konkurence, būtiski nemainīsies tirgus struktūra un neizveidosies vai nenostiprināsies dominējošais stāvoklis nevienā no ietekmētajiem tirgiem. Tāpēc apvienošanās darījums ir atļaujams.

Lai nepieļautu būtisku konkurences samazināšanos uzņēmumu apvienošanās rezultātā, apvienošanās darījumiem, kas atbilst Konkurences likumā noteiktajiem kritērijiem, nepieciešama KP atļauja. Tādējādi KP nodrošina valstisku kontroli pār tirgu koncentrēšanos, lai neveidojas tādas strukturālas izmaiņas, kuru rezultātā patērētāji cieš ilgtermiņā, jo tiem tiek ierobežotas izvēles iespējas vai preces un pakalpojumi jāiegādājas par nekonkurētspējīgu cenu.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats