19. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Fanija, Vēsma
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Kučinskis: Tirgu mainošas inovācijas nereti rodas tieši mazos uzņēmumos
Kučinskis: Tirgu mainošas inovācijas nereti rodas tieši mazos uzņēmumos
Autors: BNA / 17. maijs 2018, 17:07
Inovācijas, kas maina tirgus darbību sākotnējā stadijā bieži rodas tieši mazākos projektos un uzņēmumos, piedaloties neformālajā Eiropadomes sanāksmē Sofijā, sacīja Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS).

Premjers uzsvēra, ka Latvija ar cerībām skatās uz inovāciju ekosistēmas attīstību Eiropas Savienībā (ES). Eiropas Inovāciju Padome (EIP) varētu būt viens no tās elementiem. Būtiski, lai EIP papildinātu nacionāla līmeņa aktivitātes. Uzrunājot ES valstu un valdību vadītājus, Kučinskis norādīja, ka inovācijas, kas maina tirgus darbību sākotnējā stadijā bieži rodas tieši mazākos projektos un uzņēmumos.

“Mēs bieži runājam par Eiropas pievienoto vērtību. Redzu, ka starptautiskā dimensija, ko var dot ES līmeņa atbalsts, ir īpaši būtiska tieši mazajiem spēlētājiem,” sacīja Kučinskis.

Attiecībā uz ASV tirdzniecības ierobežošanas pasākumiem, Latvija uzskata, ka ES jādara viss iespējamais, lai izvairītos no situācijas tālākas eskalācijas jautājumā par paaugstinātajiem ASV tarifiem tēraudam un alumīnijam. Vienlaikus, ES ir tiesības aizstāvēt savas ekonomiskās intereses šajā jautājumā. Ir jāmeklē piemēroti risinājumi, lai novērstu potenciālo kaitējumu ES ekonomikai.

ASV 2018. gada 8. martā nolēma paaugstināt importa tarifus tēraudam un alumīnijam, pamatojot tos ar nacionālās drošības apsvērumiem. Š.g. 30. aprīlī ASV pagarināja izņēmumu ES un neattiecinās paaugstinātos importa tarifus ES izcelsmes tēraudam un alumīnijam līdz 1.jūnijam (iepriekš līdz 1. maijam) un ASV ir apliecinājusi, ka šis būs pēdējais šāda veida pagarinājums par spīti tam, ka ASV atzīst ES kā svarīgu drošības partneris.

Bulgārijas galvaspilsētā notiekošajā neformālajā Eiropadomes sanāksmē tika apspriesta arī situācija, kas izveidojusies pēc tam, kad 2018. gada 8. maijā ASV prezidents Donalds Tramps paziņoja par ASV izstāšanos no 2015. gadā noslēgtā Kopīgā visaptverošā rīcības plāna (JCPOA) un gatavību strādāt ar ES partneriem pie jaunas vienošanās, kura atrisinātu ASV uzsvērtos jautājumus JCPOA ietvaros. Latvija uzskata, ka saskaņā ar ES izplatīto kopīgo paziņojumu paužam atbalstu turpmākai Kopīgā Visaptverošā rīcības plāna īstenošanai par Irānas kodolprogrammas ierobežošanu. JCPOA ir būtisks instruments ne tikai Irānas kodolprogrammas ierobežošanai un saspīlējuma mazināšanai Tuvo Austrumu reģionā, bet arī globālo atbruņošanās un neizplatīšanas centienu stiprināšanai. No Latvijas puses arī tiek norādīts, ka iespējami ātri jābūt skaidrībai attiecībā uz sankciju jautājumu pret Irānu, lai neradītu neziņu uzņēmējdarbības vidē.

Sanāksmē Eiropas Savienības valstu un valdību vadītāji diskutēja par ES nozīmīgiem jautājumiem – inovāciju jautājumu, ASV tirdzniecības ierobežošanas pasākumiem, kā arī ASV paziņojumu par izstāšanos no Kopīgā visaptverošā rīcības plāna (JCPOA) un gatavību strādāt ar ES partneriem pie jaunas vienošanās, kura atrisinātu ASV uzsvērtos jautājumus JCPOA ietvaros.




Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats