18. aprīlis, Ceturtdiena
Vārda dienas: Jadviga, Laura
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Ekonomikas ministrija grasās migrēt
Ekonomikas ministrija grasās migrēt
Autors: Antra Gabre / NRA.lv / 23. aprīlis 2018, 11:19
Ēka Rīgā, Brīvības ielā 55, kur iekārtojusies arī Ekonomikas ministrija, ir nonākusi zem Rīgas domes Vidi degradējošo būvju komisijas lupas un atzīta par graustu. Ne tādu, kurš tūdaļ sagrūs, bet par sakārtojamu, jo fasāde vairs nav droša. Tagad Ekonomikas ministrija izteikusi vēlēšanos pārcelties uz citu ēku. Uz Pasaules tirdzniecības centru.


Ēkas Brīvības ielā 55 tehnisko stāvokli tas neuzlabotu - tā tik un tā ir jāremontē, un tikmēr grausta statuss netiks atcelts, saka Vidi degradējošo būvju komisijas priekšsēdētājs Oļegs Burovs. Viņš uzskata par nepareizu VAS Valsts nekustamie īpašumi (VNĪ) praksi, ka nomniekam, nevis VNĪ kā pārvaldniekam jārūpējas par valsts īpašumā esošu ēku sakārtošanu.

Uz Pasaules tirdzniecības centru varētu pārcelt gan Ekonomikas ministriju, gan tās pakļautības iestādes - Konkurences padomi, Centrālo statistikas pārvaldi, Būvniecības valsts kontroles biroju, Latvijas Nacionālo akreditācijas biroju un Patērētāju tiesību aizsardzības centru. VNĪ norāda, ka ministrijas un tās padotības iestāžu pārcelšanās būtu izdevīga no telpu izmantošanas aspekta. Tagad nomātā telpu platība ir lielāka, nekā vajadzīgs. Pārceļoties būtu mazākas administratīvās izmaksas un zemāki apsaimniekošanas un komunālie maksājumi, lai gan netiek precizēts, kādi tie būtu. Pēc pašreizējām aplēsēm, pārcelšanās izmaksātu kopumā 25 miljonus līdz 30 miljonus eiro. Pārcelšanās būtu izdevīga Ekonomikas ministrijai, kam Rīgas pašvaldība piemērojusi paaugstinātu nekustamā īpašuma nodokļa likmi par nesakārtoto īpašumu - jūgendstila namu - un kam nodoklis būtu jāmaksā, jo VNĪ norāda, ka atbildība par fasāžu sakārtošanu ir nomnieka, tātad Ekonomikas ministrijas, pienākums. Līdz 2020. gadam Ekonomikas ministrija kā valsts institūcija, kas izmanto ēku savām vajadzībām, paaugstināto nodokli var nemaksāt, jo no tā ir atbrīvota.

Ekonomikas ministrija ir piedāvājusi vēl citus risinājumus. Viens no tiem paredz piešķirt ministrijai papildu budžeta līdzekļus - kopumā 1,9 miljonu eiro apmērā - Brīvības ielas 55. nama būvprojekta izstrādei un ēkas fasādes atjaunošanai, tajā skaitā, balkonu, pārseguma nesošo konstrukciju remontdarbiem un pagrabstāva hidroizolācijas sakārtošanas darbiem ēkas kritiskās situācijas novēršanai.

Otrs variants paredz piešķirt ministrijai papildu budžeta līdzekļus 1,86 miljonu eiro apmērā, lai tā varētu pāriet uz nomas attiecībām ar VNĪ un nodot ēkas Brīvības ielā 55 apsaimniekošanu VNĪ.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats