19. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Fanija, Vēsma
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Biškopība iesācējiem: kas Tev jāzina, lai neviltos savā izvēlē
Biškopība iesācējiem: kas Tev jāzina, lai neviltos savā izvēlē
Autors: Publicitātes materiāls / 19. marts 2018, 11:40
Biškopība ir neierasts hobijs, kas var sniegt cilvēkam milzīgu gandarījuma sajūtu. Ja vien Tu zini, kā pareizi izvēlēties nepieciešamo inventāru, un kā rūpēties par bišu saimi, Tevi sagaida ne vien garšīgs medus, bet arī liels lepnums par paveikto. Šajā rakstā tiek aplūkota biškopība iesācējiem – lasi tālāk un uzzini, kā spert pirmos soļus šajā aizraujošajā nozarē!

Biškopība iesācējiem: plānošana & mācīšanās

Ikviens biškopis ir atbildīgs ne vien par medus kvalitāti, bet arī par bišu labturību, tāpēc pirms pirmā stropa un bišu saimes iegādes jāiepazīstas ar biškopības pamatiem. Pakāpeniski uzkrājot zināšanu bagāžu, iesācējs var kļūt par biškopības ekspertu un pārvērst biškopību par biznesu un pat pat galveno iztikas avotu. Taču arī tad, ja vēlies atstāt biškopību hobija līmenī, Tev būs nepieciešams apgūt jaunas prasmes, lai pielietotu teorētiskās zināšanas praksē.

Zināšanas par biškopību var iegūt pašmācības ceļā, meklējot informāciju dažādos blogos, Youtube ierakstos, grāmatās un žurnālos. Lielu atbalstu var sniegt pieredzējuši biškopji, tāpēc, ja Tev ir iespēja, noteikti uzdod jautājumus cilvēkam, kurš ne pirmo gadu strādā ar bitēm. Iepazīties ar citiem biškopjiem Tu vari biškopības biedrībā. Vai zini, kas tas ir? 

Pieredzējušo biškopju atbalsts iesācējiem 

Ne velti medus un bišu vasks ir vieni no tradicionālākajiem vietējiem produktiem – Latvijā ar biškopību nodarbojas vairāki tūkstoši cilvēki, neskaitot lielas saimniecības. Latvijas biškopības biedrība (LBB) apvieno vairāk nekā 3200 entuziastu un profesionālu biškopju un aktīvi strādā biškopju izglītošanas nozarē. Biškopības biedrības mājaslapā ikviens iesācējs atradīs daudz noderīgas informācijas par:
  • dravošanas paņēmieniem;
  • bišu slimībām un kaitēkļiem;
  • bišu saimju monitoringu;
  • medus biznesa iespējām Latvijā.
Pateicoties tam, ka biškopība Latvijā ir labi attīstīta, iesācējam nebūs grūti atrast savu vietu šajā nozarē. Pats galvenais – vēlme mācīties un spēja objektīvi novērtēt savus spēkus. Labu padomu par dravas apsaimniekošanu var sniegt pieredzējis biškopis, tāpēc izmanto biškopības biedrības sniegtās iespējas un mēģini iedibināt noderīgus kontaktus!

Biškopim-iesācējam svarīgi ir pareizi saplānot savu laiku. Vislabāk iepazīties ar biškopības nozari rudenī vai ziemā, lai pavasarī uzreiz ķerties klāt ieceres piepildīšanai. Ja biškopības vadlīnijas Tev jau ir skaidras, priekšā ir nākamais mērķis – inventāra iegāde. Kā to izdarīt? To uzzināsi teksta turpinājumā!

Laba bišu māja labam medum

Bišu stropi ir vitāli svarīgi ikvienā dravā, jo tieši tur dzīvo bites un tiek ražots medus. Protams, medus kvalitāte ir atkarīga ne tikai no stropa, taču bišu mājvietai ir zināma ietekme uz viņu aktivitāti. Parasti bišu stropi tiek izgatavoti no nekrāsotas koksnes, lai nodrošinātu maksimālu siltumu un sausumu stropa iekšā. Bišu stropa konstrukcija ir pietiekami vienkārša, taču ne katrs iesācējs varēs izgatavot kvalitatīvu stropu ar pirmo piegājienu. Lai nezaudētu bites neveiksmīga stopa dēļ, labāk iegādāties to pie pārbaudīta un zinoša ražotāja. 

Papildu stropiem Tev būs nepieciešams biškopības inventārs:
  • slotiņas stropa tīrīšanai;
  • šķirsieti;
  • kokvilnas sedziņas;
  • barotavas un dzirdināšanas trauciņš;
  • atvākojamie naži;
  • medus sviedes;
  • biškopja apģērbs u.c.

Tikai pēc tam, kad pilns biškopja-iesācēja komplekts ir Tavā rīcībā, ir iegādāti un uzstādīti bišu stropi, var ķerties klāt bišu meklējumiem. Atceries, ka bites ir mazas, bet prasīgas būtnes, tāpēc viņu miteklis ir jāsagatavo atbilstoši noteikumiem. Ja viss ir kārtībā, Tevi sagaida nākamais posms – bišu iegāde. 

Kā un kur iegādāties bites?

Cilvēkam no malas var šķist, ka visas bites ir vienādas. Biškopis zina, ka bitēm ir vairākas pasugas, turklāt bišu māte un strādājošās bites nemaz nav viens un tas pats. Saprast, ar kādām bitēm ir visvieglāk sastrādāties, var tikai laika gaitā. Nebaidies izmēģināt jaunas pasugas, taču neaizmirsti konsultēties ar zinošākiem biškopjiem. Iegādājoties savu pirmo bišu saimi, ņem vērā ekspertu rekomendācijas:
  • bitēm jāizskatās veselīgām un aktīvām;
  • bišu stropam jābūt tīram, bez aizdomīgām pikām un drupatām;
  • bišu rāmim jābūt maksimāli pārklātam ar periem. Nepietiekami peri var liecināt par vāju bišu māti.

Bites obligāti jāizvēlas dienas laikā, taču braukt pakaļ pirkumam labāk uz vakara pusi, kad visas bites būs atgriezušas savā stropā. 

2 veidi, kā finansēt savu sapni 

Bišu stropu izgatavošana prasa gan ievērojamas zināšanas, gan rūpīgu pieeju, tāpēc vidējā stropa cena ir 70 – 80 eiro. Bišu saimes izmaksā mazāk, taču kopumā biškopim-iesācējam ir nepieciešama samērā nopietna summa, lai veiksmīgi uzsāktu medus biznesu. Arī tad, ja biškopība Tev ir tikai hobijs, tajā ir jāinvestē, jo veselīgas bites un kvalitatīvs strops ir pamats labai medus ražai. 

Biškopība nav dārgākais hobijs pasaulē, taču tā ir saistīta ar zināmām izmaksām. Tu vari pilnībā finansēt biškopības inventāra un bišu iegādi no savas kabatas vai izmantot aizdevumu. Aizņemšanās sniedz iespēju iegādāties labu biškopības rīku vai bišu saimi, negaidot algas dienu, un ļauj izvēlēties kvalitatīvāku inventāru. Plašajā kredītu tirgū pievērs uzmanību diviem aizdevuma veidiem – kredītkartēm un patēriņa kredītam. 

Kredītkartes – parocīgs risinājums biškopjiem-iesācējiem 

Kredītkartes lietotājam ir pieeja noteiktam kredītlimitam. Ar kredītkarti ir ērti norēķināties par pirkumiem gan klātienē, gan tiešsaistē, turklāt atsevišķa nebanku kredītkarte palīdz nodalīt aizdevuma līdzekļus no personīgām finansēm. Bet vai tas ir ideāls aizdevums biškopjiem? Ne gluži, ja vēlies izmantot kredītkarti ilgtermiņā. Kredītkartes galvenie trūkumi ir:
  • ievērojami procenti. Daudzi kreditori nodrošina 30 dienu bezprocentu periodu, taču tas ir vienreizējs piedāvājums jaunajiem klientiem;
  • ikmēneša apkalpošanas maksa;
  • garāks noformēšanas process nekā citiem interneta kredītiem (laiku aizņem kartes izgatavošana, piegāde un aktivizācija).

Bet, ja papildu nauda Tev ir nepieciešama tikai sākuma investīcijām, piemēram, labu bišu stropu iegādei, kredītkartes var būt noderīgas. Tu vari iepazīties ar pilnu kredītkaršu klāstu platformā Netcredit.lv. Tur ir apkopoti visu Latvijas nebanku kredītdevēju piedāvājumi, un atlasīt sev piemēroto aizdevuma variantu ir pavisam vienkārši. 

Patēriņa kredīts – biškopjiem, kuri vēlas sasniegt vairāk 

Biškopības bizness prasa ieguldījumus, īpaši tad, ja Tava izvēle ir bioloģiskā biškopība. Lielākiem tēriņiem piemērotāks ir patēriņa kredīts – ilgtermiņa aizdevums ar fiksētiem ikmēneša maksājumiem. Jo lielāka ir Tava maksātspēja, jo apjomīgāks kredīts Tev ir pieejams. Salīdzinājumā ar kredītkarti, patēriņa kredītam ir savas priekšrocības:
  • vienkāršāks atmaksas grafiks, aizņēmējam nav jārēķina, cik daudz vēl var aizņemties kredītlimita ietvaros;
  • saprotama kredīta izmantošana – aizņēmējs saņem visu summu uzreiz un var rīkoties ar to pēc saviem ieskatiem;
  • plašāka izvēle, jo patēriņa kredīti pašlaik ir daudz pieprasītāki nekā nebanku kredītkartes.
Netcredit.lv atradīsi visus Latvijas nebanku kreditorus piedāvājumus, ieskaitot patēriņa kredītus no 20 gadiem un patēriņa kredītus ar negatīvu kredītvēsturi.

Biškopība iesācējiem ir aizraujoša nodarbe, kur ik dienu Tev sagaida gan izaicinājumi, gan gandarījums. Piepildi savu sapni par paša dravu un ienāc Netcredit.lv, lai atrastu labāko finansēšanas variantu!



Diskusija par rakstu (1)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats