20. aprīlis, Sestdiena
Vārda dienas: Mirta, Ziedīte
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Pētersone-Godmane: Gaso iecerētie gāzes sadales tarifi nedaudz palielinās rēķinu mājsaimniecībām
Pētersone-Godmane: Gaso iecerētie gāzes sadales tarifi nedaudz palielinās rēķinu mājsaimniecībām
Autors: Anete Jansone, BIZNESS.LV / 14. marts 2018, 10:25
Akciju sabiedrība “Gaso” vērsusies Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā, iesniedzot jaunu dabasgāzes sadales sistēmas pakalpojuma tarifa projektu. “Gaso” valdes priekšsēdētāja Ilze Pētersone-Godmane atzīst, ka jaunais “Gaso” iecerētie gāzes sadales tarifi nedaudz palielinās rēķinu mājsaimniecībām, bet vienlaikus efektīvāk liks izmantot pieslēgumu.


Intervijā Latvijas Radio Pētersone-Godmane šorīt uzsvēra, ka jauno tarifu mērķis ir efektīvāka gāzes infrastruktūras un pieslēgumu izmantošana. Cenas gan mājsaimniecībām varētu nedaudz pieaugt, taču kopumā lielākai daļai tas nemainīsies vai samazināsies.

Viņa skaidroja, ka atšķirībā no pašreizējā tarifa, kas paredzēja sadales maksu atkarībā no patērētā gāzes daudzuma, regulatoram iesniegtais tarifs paredz fiksēto maksājumu par gāzes pieslēguma jaudu un maksājumu atkarībā no patēriņa. Pēc viņas sacītā, esošais gāzes sadales tīkls bez ievērojamas paplašināšanas varētu nodrošināt jauna elektroenerģijas ražošanas uzņēmuma darbību gandrīz jebkurā sistēmas vietā.

Maksājums, kas atkarīgs no patērētā daudzuma, samazināsies aptuveni 95% lietotāju par 18% līdz 46%. Savukārt fiksētais maksājums lielai daļai mājsaimniecību nedaudz pieaugs, jo paredzēta fiksēta maksa 1,77 eiro mēnesī, kura būs jāmaksā arī tiem, kas gāzi nepatērē, bet kuriem ir pieslēgums.

“Iespējams, šie klienti no gāzes atteiksies pavisam, kas nemaz nav slikti, jo tad būs precīzāk redzams reālo patērētāju skaits,” norādīja “Gaso” vadītāja.

Pieaugs arī gāze tām mājsaimniecībām, ka to lieto vien ēdiena gatavošanai. Slodzei no sešiem līdz desmit kubikmetriem stundā fiksētais maksājums būs 6,63 eiro mēnesī, no desmit līdz 16 kubikmetriem stundā fiksētais maksājums būs 10,6 eiro mēnesī.

Lielākajiem no mājsaimniecību dabasgāzes patērētājiem, kuriem uzstādītā atļautā slodze ir lielāka par 16 kubikmetriem stundā, un rūpnieciskajiem klientiem fiksētās maksas piemērošanai plānots izmantot pieslēguma līgumos ar klientu noteiktās atļautās slodzes vērtību.

Savukārt mājsaimniecībām, kas patērē gāzi arī apkurei, samazinātais maksājums par patērētajiem kubikmetriem varētu kompensēt fiksēti ikmēneša maksu un kopumā lielākai daļai nemainīsies vai samazināsies, norādīja “Gaso” vadītāja. Piemēram, lielākajiem mājsaimniecību patērētājiem fiksētais maksājums būs 7,95 EUR gadā par katru m3/h, tādējādi lietotājam, kura slodze ir 20 m3/h, fiksētais maksājums būtu 159 EUR gadā, savukārt ar 30 m3/h – 238,5 EUR gadā utt.

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) trešdien rīko uzklausīšanas sanāksmi par AS “Gaso” iesniegto dabasgāzes sadales sistēmas pakalpojuma tarifu projektu.

Akciju sabiedrība “Gaso” ir dibināta 2017. gada 22. novembrī, nodalot no akciju sabiedrības “Latvijas Gāze” sadales sistēmas darbību un izpildot Eiropas Savienības un valsts prasības par dabasgāzes sadales sistēmas neatkarības nodrošināšanu. Uzņēmuma vienīgais īpašnieks ir “Latvijas Gāze”, AS “Gaso” ir pilnībā regulēts uzņēmums un darbojas tikai Latvijas teritorijā.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats