23. aprīlis, Otrdiena
Vārda dienas: Georgs, Jurģis, Juris
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Zariņš: OIK atbalsts ir lielākā valsts nolaupīšana, kāda jebkad bijusi
Zariņš: OIK atbalsts ir lielākā valsts nolaupīšana, kāda jebkad bijusi
8. marts 2018, 13:28
Valsts atbalsta mehānisms elektroenerģijas ražotājiem koģenerācijas stacijās vai no atjaunojamiem energoresursiem nav bijis likumīgs, intervijā LTV raidījumā “Rīta panorāma” paziņoja Saeimas deputāts Ivars Zariņš (S).


Viņš paskaidroja, ka laika posmā no 2007. līdz 2017. gadam atbalsts elektroenerģijas ražotājiem nav bijis saskaņots ar Eiropas Komisiju (EK), un tas nozīmē, ka šis valsts atbalsts nebija likumīgs. Pierādījumi par to drīzumā arī tiks iesniegti Ministru prezidentam Mārim Kučinskim.

Par obligātā iepirkuma ietvaros komersantu pārdoto elektroenerģiju iekasētie 1,5 miljardi eiro iegūti nelegāli, un šo summu valstij un sabiedrībai ir tiesības atprasīt, paziņoja Zariņš.

Viņš skaidroja, ka valsts iepērk elektroenerģiju obligātā iepirkuma ietvaros, maksājot garantēto maksu par elektrostacijās uzstādīto jaudu, sedz balansēšanas izmaksas, kā arī administratīvās izmaksas. Savukārt šīs izmaksas sedz visi elektroenerģijas galalietotāji proporcionāli savam elektroenerģijas patēriņam kā OIK maksājumu.

Zariņš klāstīja, ka viņš ir izmeklējis valsts sniegto atbalstu saistībā ar obligātajā iepirkumā iepērkamo elektroenerģiju un secinājis, ka tas nav bijis atbalstoši saskaņots ar EK, kas arī uz to esot norādījusi. “Tas nozīmē, ka šis atbalsts ir bijis nelikumīgs. Mēs esam bijuši spiesti nelikumīgi maksāt desmit gadus šo OIK,” teica deputāts.

Tuvākajās dienās šī informācija tikšot iesniegta drošībsargājošajām iestādēm – ne tikai Ģenerālprokuratūrai, bet arī Satversmes aizsardzības birojam.

“Jo tā ir valsts nolaupīšana – lielākā, kāda jebkad ir bijusi,” piebilda Zariņš.

Jau vēstīts, ka līdz šim Ekonomikas ministrija atcēlusi atļaujas 21 elektrostacijai, kas ļāvis novērst iespējamo OIK kopējo izmaksu pieaugumu turpmākajos 10 gados par aptuveni 334,8 miljoniem eiro.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats