29. marts, Piektdiena
Vārda dienas: Agija, Aldonis
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Rimšēviča taisnošanās Saeimu neietekmē
Rimšēviča taisnošanās Saeimu neietekmē
Autors: Jānis Lasmanis / NRA.LV / 8. marts 2018, 13:20
Pirms šīsdienas Saeimas sēdes, kurā deputāti balsos par aicinājumu Latvijas Bankas prezidentam Ilmāram Rimšēvičam atkāpties no amata, viņš tikās ar Saeimas frakcijām, lai atkārtotu daudzkārt jau teikto, ka viņš inkriminētajos noziegumos nav vainīgs. Šīs vizītes nav attaisnojušas uz sevi liktās cerības. I. Rimšēvičam parlaments, visticamāk, izteiks formālu neuzticību.


«Ņemot vērā esošo situāciju, lūdzu pēc iespējas nekavējoties rast iespēju tikties ar deputātiem klātienē, lai nepastarpinātā veidā nokomentētu un pārrunātu visas ar man izvirzītajām apsūdzībām saistītās nianses un sniegtu deputātiem pilnvērtīgu, objektīvu un detalizētu informāciju par šo lietu,» vēstulē Saeimas frakcijām rakstīja I. Rimšēvičs.

Vismaz daļa Saeimas frakciju atsaucās uz šo aicinājumu, taču gaidītos rezultātus I. Rimšēvičam tas nenesa.

Par Saeimas lēmumu «par aicinājumu Latvijas Bankas prezidentam Ilmāram Rimšēvičam atkāpties no amata» balsos vairākums Saeimas frakciju. To apliecinājusi Vienotības frakcija un Latvijas Reģionu apvienība ar tās satelītdeputātiem. Lēmumu atbalstīs arī Nacionālā apvienība, par kuras pozīciju ilgi nebija skaidrības. Savukārt Saskaņa vēl nav izlēmusi, kā tai labāk rīkoties, taču zināms, ka neatkarīgi no lēmuma balsojuma rezultāts netiks ietekmēts, jo Saskaņa vai nu atbalstīs lēmumu, vai nebalsos vispār.

Par spīti tam, ka Zaļo un zemnieku savienību pārstāvošais premjerministrs Māris Kučinskis iepriekš pārliecinoši deklarējis, ka I. Rimšēvičs nedrīkst palikt amatā, vienīgā svārstīgā frakcija ir ZZS, kuras deputātiem būs tā dēvētais brīvais balsojums.

Iepriekšējā Saeimas sēdē ZZS pārstāvošais Valdis Kalnozols jau paskaidroja, kāpēc personīgi viņš neatbalsta šo lēmumprojektu. «Atcerēsimies, dārgie brāļi un māsas, nevainīguma prezumpciju. Neļausimies mediju radītai masu psihozei! Neesam, dārgie kolēģi, lupatu lelles specdienestu spēlēs, kuras ļoti pieprot bijušie VDK darbinieki. 40 procenti krimināllietu tiek izbeigtas uz noilguma pamata,» neatbalstīt lēmumprojektu aicināja deputāts.

Jāuzsver, ka juridiska spēka Saeimas lēmumam nebūs, jo I. Rimšēviča aizdomās turētā statuss pašlaik spēkā esošās normatīvās bāzes izpratnē nevar kalpot par iemeslu, lai viņu no amata atbrīvotu. Pats Latvijas Bankas prezidents izteicies, ka vēlas palikt amatā un strādāt bankā, cik tālu to ļauj viņam piemērotais drošības līdzeklis - liegums pildīt amata pienākumus -, lai dzēstu pār viņu gulstošās aizdomas un spodrinātu Latvijas Bankas aptraipīto godu.

Vienlaikus I. Rimšēvičs gan paudis, ka respektēs Saeimas lēmumus, kas skar viņa atrašanos amatā.

Jau vēstīts, ka I. Rimšēvičs tiek turēts aizdomās Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja izmeklētā kriminālprocesā par kukuļa pieprasīšanu un pieņemšanu lielā apmērā. Kukuļa apmērs šajā lietā ir vismaz 100 tūkstoši eiro. Par iespējamo nozieguma atbalstīšanu aizturēts un vēlāk atbrīvots uzņēmējs Māris Martinsons. Uzņēmējam piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats